Sport 23.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

2.HKL i 3.HKL

2.HKL

SLAVLJE PRVAKA – IGRA DAVLJENIKA

 

Praćeni vjernim navijačima Željezničari su se uputili na posljednje gostovanje ligaške sezone kod Zanatlije iz Siska. Ono što je gledano iz perspektive vremenskog odmaka od pred par tjedana trebao biti derbi prvenstva pretvorilo se u najmanju ruku u neozbiljnu utakmicu. Iako su načelno imali namjeru pokazati se u šampionskom svjetlu, Željezničari su u Sisak stigli ipak preopušteni u slavljeničkom raspoloženju pa je njihov nastup ličio više na predstavu ekipe koja se bori za opstanak. Drugi poraz u sezoni s obzirom na ranije odlučeno prvenstvo prošao je bezbolno i krajnji rezultat od 3-5 i 98 razlike niti ne zvuči toliko loše koliko je u pravom smislu riječi grozan momčadski učinak kluba koji puca na prvu ligu. A ta brojka glasi (gotovo da nas je sram i navesti) tek 3067 čunjeva ili tek 511 po igraču. Individualni poeni su u svakom od tri bloka ravnomjerno podijeljeni među ekipama, ali je razlika u čunjevima neprestano bila na strani domaćina Zanatlije. I to naravno na vrlo niskim razultatima. Tako su primjerice Željezničari poene uspjeli dobiti na razinama koje su primjerenije trećeligašima – Predrag Turk na 505, Bojan Košak na 518 te Stjepan Jagić na 523. Učinkom je najbolji inače bio Zoran Jagić s 525, dok se nemaju čime pohvaliti Ninoslav Mikac (504) i Tomislav Tvarog (492). 

S obzirom na ovakvu nimalo bajnu prezentaciju Željezničari će se morati iskupiti i završni dobar dojam zaslužiti pred domaćom publikom na promociji prvaka kada im u zadnjem kolu u goste dolazi Lepoglava kojoj će se nadamo se pred punim tribinama revanširati za jesenski poraz. 

 

•U katastrofalan klupski vikend idealno su se uklopili i Željezničarovi juniori koji su na državnom momčadskom prvenstvu zauzeli tek 13.mjesto s prosjekom manjim od 500 drva po kuglaču. Sve nade za neki zapaženiji plasman u samom je začetku pokopao Stanislav Štrukelj sa sramotnim 431 čunjem uz nevjerojatnih 19 promašaja. Gotovo jednaki broj praznih (16) imao je i Denis Košak čije je ukupno ostvarenje (487) ipak znatno bolje, ali daleko od potrebnog. Jedini kojeg se može apsolutno pozitivno ocjeniti je Luka Štrukelj s 547 dok je na granici prolazne ocjene bio Matija Vikert (522). Osijek, Zaprešić i Zanatlija iz Novske medalje su podijelili na nivou od 540 prosjeka. Ovo prvenstvo koje se održalo na kuglani Zagreb („Medveščakovoj“), na istoj onoj na kojoj su kroz mjesec dana i kvalifikacije za prvu ligu, uslijed svojih rezultata može biti opomena prvotimcima Željezničara pred njihove ključne nastupe u sezoni, posebice gledano kroz prizmu dostignuća u Sisku koja kuglana je prema riječima trenera juniora koji je u istom danu okusio oba objekta na približno identičnoj razini zahtjevnosti.

 

3.HKL

MEĐIMURCI KROJE VRH

 

Predzadnje kolo nije donijelo pretjerano zadovoljstva kod naših klubova budući su i Zanatlija i Dubravčan poraženi, a jedinu pobjedu izborio je Prosvjetar, dok je Željo 2 bio slobodan. U ogledu s direktnim konkurentom, Varteksom iz Varaždina, Zanatlija je na Dravi izgubio s 5-3 uslijed 30 čunjeva manjeg ekipnog rezultata (3169-3139). Manjak ukupnih čunjeva nastao je odmah u startu, iako je u tom dijelu Zanatlija vodio s 2-1 u poenima. Damir Grašić (565) i Ivan Vukoja unatoč tek 493 drva donijeli su vodstvo, ali je zbroj Franje Žarkovića (215) i Mirjane Kukovec (247) bio čak 90 čunjeva manji od protivnika te je tu nastao veliki minus. U nastavku je siguran treći poen držao Mladen Grašić (574), dok se isto ne može kazati i za Franju Gosarića (542) koji je izgubio duel od najboljeg Varteksovca, Hojskog (568). Ključeve remija držao je Jurica Petković (503) koji nije iskoristio priliku koju mu je pružio Igor Kolarić (510). 

U manje više rezultatski nevažnom susretu Prosvjetar je bio s 6-2 i 75 drva bolji od Obrtnika iz Oroslavja. Početna prednost zasluga je Stjepana Blažeka (556), dok su utakmicu prelomili u srednjem bloku Ilija Višić (578) i Dragutin Danilović (534). Nezanimljivu završnicu obilježila je iznimno nekvalitetna igra u kojoj se ostajalo debelo ispod 500.

Dubravčan je poražen od Željezničara iz Koprivnice s 5-3 i 25 minusa u utakmici koja se odigrala na vrlo zavidnoj razini za ovaj rang natjecanja. Unatoč početnom zaostatku od 1-2, Dubravčan je bio u igri za bodove jer je zaostatak iznosio dostižna 32 čunja, no isti u nastavku ipak nije poništen već tek neznatno smanjen na konačnih kao što smo već kazali 25 drva. Daleko najistaknutiji kod Dubravčana je bio Tomislav Hraščanec (561), a poene su priskrbili i Saša Štefić (559) te Dražen Cenko (536). Uz solidnog Josipa Čižmešiju (527), za pobjedu je nedostajao osjetniji doprinos Zorana Vučenika (507). 

Za kraj da se dotaknemo i samog naslova koji zvuči mnogo bolje nego što je to stanje u realnosti. Da, međimurski klubovi će odlučivati o sva tri mjesta na prvenstvenoj ljestvici i to direktno, ali će eventualni pokal ponijeti tek Zanatlija. Iako su porazom od Varteksa preskočeni od strane istih na trećem mjestu, Zanatlija očekivanom domaćom pobjedom u završnom kolu nad Obrtnikom 2011 može osigurati najmanji pokal, budući je prednost Varteksa samo bod, a isti su sve svoje utakmcie već odigrali te su u zadnjem kolu slobodni. Pitanje prvaka odlučivat će se na koprivničkoj kuglani. S jedne strane tamo će Dubravčan biti tek formalni domaćin vodećem đurđevačkom Graničaru, dok će na istom mjestu Prosvjetar stajati na putu križevačkoj Elektri u njihovoj namjeri da se sa zvukom sirene domogne titule. Mišljenja smo da će za naslov prvaka biti presudno raspoloženje i angažman Dubravčana dok Prosvjetar nije u mogućnosti ozbiljnije ugroziti Elektru. 

 

•Bogati kuglački tjedan na čakovečkoj Mladosti bit će ispunjen kako ligaškim dvobojima tako i susretima kup utakmica. Čakovečki Zanatlija po prvi puta će se okušati u regionalnom kupu u kojem već danas (ponedjeljak op.a.) dočekuje drugoligaša Obrtnika iz Krapinskih Toplica s kojim itekako može odigrati al pari. Napredak u kupu priželjkuje i Željezničar kojem u goste dolazi dobro poznati prvoligaš iz Novske. U petak će Zanatlija pokušati doći do prvog ligaškog trofeja unatrag duljeg niza godina, dok će u subotu čakovečka publika moći pozdraviti nove prvake iz redova Željezničara kada u zadnjem kolu ugoste Lepoglavu.

 

TJEDNI VODIČ:

ponedjeljak – 23.03. – 18,00h: Zanatlija ČK – Obrtnik Krap.Toplice (kup)

četvrtak – 26.03. – 17,30h: Željezničar ČK – Novska (kup)

petak – 27.03. – 18,00h: Zanatlija ČK – Obrtnika 2011 (3.hkl)

subota – 28.03. – 15,30h: Željezničar ČK – Lepoglava (2.hkl)

 

Izvor: 3126