Sport 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

4. Zlatarski prsten u D. Vidovcu

U subotu je pred više stotina namjernika kod mosta preko kanala HE Dubrava održana turističko-sportska manifestacija Lov na zlatarski prsten. Po četvrti put su je organizirali agilni članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari.

- Ovom se manifestacijom njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata, ali i na vidovske ratnike - Vidovske voke koji su se protiv Turaka, u doba Zrinskih “borili kao vukovi”, ali to je i prilog blagdanu Danu domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, rekao je u uvodu pokrovitelj manifestacije međimurski župan Matija Posavec. U ime domaćina mnoštvo je pozdravio predsjednik kluba Nenad Lukša.

Natjecanje je na spektakularan način otvorio sam župan prvom vožnjom čamcem i pogotkom “u sridu” u čemu su mu asistirali Marijan Varga, predstavnik Ministarstva gospodarstva i domaći načelnik Josip Grivec, a podrška u tome im je bio dožupan Zoran Vidović. Nakon neočekivanog pogotka cijea posada čamca skočila je hladnu Dravu. Svi su oni prije starta kupili klupske majice i kape dajući svoj prilog klupskoj blagajni.

Spektakularna, ali manje uspješna, je bila i vožnja novinara gdje su u čamcu bili novinari portala e-Međimurje i naš suradnik, Nino Krištofić, Alen Fuš i Mladen Grubić.

Za natjecanje, koje je trajalo puna četiri sata, se prijavilo 16 tročlanih ekipa. Njima je bila zadaća da veslajući u dravskim čamcima u tri plova pokušaju pogoditi viseću alku i osvojiti što više bodova, U tome su najbolji, a nakon „pripetavanja“, natjecatelji Tomislav Matulin, Božidar Njari i Marinko Čmrlec koji su se natjecali pod imenom Kalanica. Drugo mjesto je pripalo ekipi imena Črni u sastavu Aleks Matulin, David Šarkanj i Dario Štirnić, dok je treće mjesto osvojila ekipa Tri šešira, a za nju su nastupili Josip Habjan, Ljubomir Petrić i Zlatko Cenko. Dodijeljena je i četvrta utješna nagrada tzv. drvena nagrada u vidu alki. Njihovi ponosni vlasnici činili su ekipu Debeli.

Tri najbolje ekipe su iz ruku od predsjednika kluba dobile medalje, a pobjedničkoj je pripao i prijelazni pehar organizatora. Uz glavnu atrakciju Vidovski zlatari su za posjetitelje pripremile prezentaciju starih zanata, pletenje proizvoda od šibe i komušine te tradiciju ispiranja zlata, a svoje su proizvode prezentirali medičari, licitari i proizvođači meda. Najmlađi pak su uživali u zabavnom parku.

Atmosferu nezaboravno druženje uz kanal podigli su članovi Limene glazbe Podravski bećari iz Hrženice. Sve je to bilo začinjeno jelom „da prste poližeš“, zlatarskim grahom i dravskim ribicama. Kao i ranijih godina manifestacija je započela točno u podne mimohodom plovila članova kluba. Oni su nakratko  zastali u centru mjesta gdje su kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima zapalili svijeće. Sve je završilo panoramskom vožnjom u čamcima gdje su brojni posjetitelji imali prilike uživati u prirodnim čarima rijeke Drave.

Što reći za kraj? Manifestacija s godinama dobiva svoju prepoznatljivost i mjesto joj je da se nađe na turističkoj ponudi naše županije.

Mladen Grubić

Izvor: 3094