Sport 03.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

65. rođendan Omladinca Mačkovec

Protekle subote NK Omladinac iz Mačkovca u društvenom domu održao je povodom 65. obljetnice kluba svečanu sjednicu na kojoj su prisustvovali uzvanici: Dragutin Lesar - saborski zastupnik, Branko Šalamon - čakovečki gradonačelnik, Darko Jambrović ispred MNS-a, predsjednik MO Mačkovec Josip Varga, predstavnici ostalih sportskih i kulturno umjetničkih društava iz mjesta, sponzori i donatori, članovi, bivši i sadašnji igrači, predstavnici susjednih klubova te prijatelji kluba. Nakon himne i minute šutnje za one kojih više nema izvještaj o radu podnio je predsjednik kluba Radovan Bedić koji je istaknuo:
- Prvi predsjednik kluba bio je Stjepan Toplek kojemu možemo između ostalog zahvaliti što je s ostalim članovima kluba te davne 1947. službeno počeo igrati nogomet u Mačkovcu. Vjerujem da se najstariji živući članovi našeg kluba toga još uvijek s radošću sjećaju. Prvu loptu u naš klub donio je August Vrabec, a prve kopačke Štef Bistrović.
Prve svlačionice zidane su u periodu od 1967. do 1968. godine.
MOMČAD GODINE 1972.
- Klub je u svojoj povijesti imao mnogo zapaženih nastupa i uspjeha no spomenut ćemo samo neke. Godine 1972. juniori su igrali finale kupa Hrvatske protiv Dinama Zagreb. Kao domaćini igrali smo na starom igralištu MTČ-a i izgubili 1:5, a u uzvratu u Zagrebu na današnjem pomoćnom igralištu Hitrec-Kocijan izgubili 2:6.
Te je 1972. godine NK Omladinac Mačkovec proglašen momčadi godine u Međimurju, a naš igrač junior Josip Krištofić najboljim sportašem Međimurja. Tokom 70-ih godina osvojili smo nekoliko naslova prvaka u ligama u kojima smo nastupali. Godine 1982. održana je proslava 35. godišnjice kluba uz gostovanje juniora NK Dinama u sezoni u kojoj je Dinamo, nakon duge 24 godine, osvojio naslov tadašnje Jugoslavije. Godine 1985. organizirana je velika tombola koja je uspjela i pomogla u daljnjoj izgradnji sportskog objekta na našem igralištu. U samoj tomboli sudjelovalo je više od stotinjak članova i prijatelja kluba i to na dobrotvornoj amaterskoj bazi. Dobro je to napomenuti u današnje vrijeme kad je ponekad teško skupiti i desetak entuzijasta da bi se nešto odradilo.
POVIJESNA ANEGDOTA
- Godine 1993. igrali smo kvalifikacije za višu ligu protiv momčadi NK Orač Petrijanec. Nakon domaće pobjede od 2:0 slijedi poraz u gostima s istim rezultatom. Nakon toga slijedi serija od 22 izvedena kaznena udarca. Na žalost nismo uspjeli, ali je uz to vezana istinita anegdota, naime, djelomično zbog razočaranja što nismo uspjeli, a djelomično i činjenicom da je zapisnik trebalo dugo pisati otišli smo i pritom zaboravili Josipa Magdića-Lesjaka koji je prisustvovao pisanju zapisnika. Tek kad smo se vratili u Mačkovec, u našu dugogodišnju bazu, kod Strica primijetili smo da ga nema i poslali auto po njega. Godine 1997. povodom 50. godišnjice kluba ponovo ugošćujemo Dinamo Zagreb, tada ekipu veterana, u vrijeme kad je ovaj klub nosio ime Croatia. Ovo su samo neki događaji i segmenti iz bogate povijesti kluba, koju moramo cijeniti i poštovati, a koji nam govore da je u cijelom tom periodu bilo ljudi koji su znali dobro igrati nogomet i isto tako dobro voditi naš klub. Sada je ta obveza i zadatak na nama.
HVALA SVIMA
- Želja nam je da već u proljetnom dijelu ove sezone, ova momčad osvoji naslov prvaka 3. MNL jer klub ovako duge tradicije zavrjeđuje najmanje konstantno igrati u 2. MNL. Vjerujemo da će ova uprava i igraČi uz našeg novog trenera Radovana Horvata to i uspjeti. Tu svakako računamo i na vašu pomoć. Moram istaknuti da je u periodu protekle dvije godine otkako traje mandat ove uprave suradnja s MO Mačkovec jako dobra. Isto tako dobro surađujemo s gradonačelnikom Šalamonom što se vidi i na našem objektu, a vezano uz radove na sportskom objektu tijekom ove godine. Naš memorijalni turnir Ivan Borić igra se već 3 godine i može se reći da je tradicionalan. Trenutno u klubu djeluje 5 selekcija, mlađi pioniri, juniori, seniori i veterani, što čini gotovo stotinjak igraća i aktivnih članova kluba od čega oko 60 u mlađim uzrasnim kategorijama. Svima koji su nam na bilo koji način pomogli najtoplije se zahvaljujemo.
Slijedila je predaja zahvalnica, posebno su gromoglasni aplauz dobili dva najstarija osnivača kluba - Ignac Mikac i Stjepan Mesarić, pozdravna riječ gostiju i članova kluba, završna riječ te i poziv na izložbu dokumenata, novinarskih članaka, slika iz bogate arhive kluba. A potom i domjenak te druženje u ugodnoj atmosferi.
Tekst i foto
Zlatko Premuš

Izvor: 3006