Atletika i gimnastika 18.08.2018. 09:50. Zadnja izmjena: 18.08.2018. 09:53.

Glasgow

Europsko prvenstvo u sportskoj gimnastici: Filip Ude i Marko Sambolec šesti u Europi

U škotskom Glasgowu održano je Europsko prvenstvo u sportskoj gimnastici za seniore i juniore, na kojem su kao članovi reprezentacije Hrvatske imali uspješan nastup, ponajbolji hrvatski gimnastičar, srebrni olimpijac Filip Ude i mladi Marko Sambolec, kako mnogi kažu, 'Filipov nasljednik vježbe konja s hvataljkama', oba članovi čakovečkog Gimnastičkog kluba 'Marijan Zadravec-Macan'. Filip Ude na kraju je bio šesti senior, a Marko Sambolec šesti junior Europe.

Obojica su vrlo dobrim nastupom u kvalifikacijama osigurala nastup u finalu. Filip Ude s ocjenom 14.766 kao četvrti, a mladi Marko Sambolec s ocjenom 13.266 osmi. Filip pak je u prednatjecanju uz konja s hvataljkama vježbao i na preči, parteru i karikama. Njegovim su nastupom bili zadovoljni treneri Mario Vukoja i Igor Kriajimski.

Prvi je u finalu juniorske kategorije nastupio mladi Marko Sambolec, bilo mu je to prvo tako jako i kvalitetno natjecanje i finale. Bio je još bolji nego u kvalifikacijama, osvojio je vrlo dobro 6. mjesto u Europi s ocjenom 13.466.

- Jako sam zadovoljan, nisam očekivao tako dobar rezultat i nastup u finalu. To mi je dodatni motiv za dalje i još bolje rezultate, rekao je nakon nastupa Marko. Oba trenera jednoglasni su: Ima perspektivu i vremena za još bolje, zadnju godinu puno je napredovao, za budućnost međimurske i hrvatske gimnastike ne treba brinuti. Ude i Seligman imat će dostojnu zamjenu.

Svoj finalni nastup u seniorskoj kategoriji Filip Ude završio je na 6. mjestu s ocjenom 14.000, što je bilo slabije nego u kvalifikacijama. Nekoliko sitnih grešaka stajalo ga je boljeg plasmana da ne osvoji medalju, a izbacio je i jedan težak element i svoju početnu ocjenu spustio sa 6,1 na 5,5. No, i ovaj je plasman dobar pred nastupe koji slijede. Drugo mjesto osvojio je veliki Filipov prijatelj i suparnik Robert Seligman s ocjenom 14.866, a treći je također bio naš dobar poznanik Slovenac Sašo Bertoncelj s istom ocjenom kao i Seligman. Naslov prvaka Europe osvojio je Rhys McClenaghan (Irska) s visokom ocjenom 15.300. Treneri Vukoja i Kriajimski slažu se da je moglo biti bolje, ali nije na kraju bilo ni loše, do Svjetskog prvenstva može se još mnogo toga popraviti, a i Filip sličnog je mišljenja.