Sport 01.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ATLETIKA: Ispunjene norme za SP

Prilikom dvodnevnog Pojedinačnog prvenstva Hrvatske za mlađe juniore i juniorke nekolicina hrvatskih atletičara a među njima i dvoje atletičara iz međimurskih atletskih klubova „lovili“ su norme za nastup na velikim natjecanjima: svjetskom prvenstvu za mlađe juniore i juniorke u Donjecku, Ukrajina i EYOF u Utrechtu, Nizozemska. Oba domaća predstavnika imali su odlično tempiranu formu, osvojili medalje i dostigli norme IAAF-a. Prvo je u subotu Nedelišćanin Gabrijel Stojanović odlično istrčao 400 metara (49,90) što je jedna desetinka sekunde brže od dosadašnjeg osobnog rekorda a pet stotinki sekunde bolji rezultat od postavljene norme (49,95). Gabrijel je tu normu „lovio“ posljednjih mjesec dana postižući rezultate 50,36 sekundi, 50,30 sekundi i 50,00 sekundi. U toj disciplini je u odnosu na prošlu 2012. godinu sada brži gotovo tri sekunde (52,78).
Toliki napredak rezultat je kvalitetne bazične pripreme ali i rezultat višegodišnjeg sistematskog rada pod vodstvom trenera Željka Jageca i Aleksandra Puklavca. Prema riječima direktora HAS-a Siniše Ergotića i izbornika Mladena Kršeka, Gabrijel će sigurno na EYOF u Utrecht, Nizozemska. Hrvatski olimpijski odbor će na ovo natjecanje poslati 7 atletičara(ki) i 2 trenera te po nekoliko pojedinaca iz ostalih sportova i ekipe sa stručnim vodstvom u sportskim igrama. Tu su Gabrijelove šanse za dobar plasman veće nego u Donjecku gdje nastupaju atletičari rođeni 1996. godine i mlađi. Na ovom prvenstvu u Nizozemskoj Gabrijel će stjecati iskustvo za iduću godinu kada još kao mlađi junior može „pucati“ u sam vrh svjetske i europske elite na 400 i 800 metara te izboriti mjesto za nastup na 2. Olimpijskim igrama mladih u Pekingu. Kako se ove godine svjetsko prvenstvo za mlađe juniore i EYOF djelomično preklapaju terminom, teško da će ga Hrvatski atletski savez slati na oba ova velika natjecanja.
Gotovo dva mjeseca normu je „lovio“ i trenutno najbolji i najsvestraniji međimurski bacač Sven Todorović član Ak Međimurje Čakovec. Iako ima odlične rezultate u bacanju kugle od 5 kg (15,82 m) i kladiva, već 13. travnja na prvom ovogodišnjem natjecanju najavio je mogućnost dostizanja norme u bacanju diska. Naime, tada mu je do norme koja iznosi 53,50 metara nedostajalo samo 12 centimetara. Sada je na svojem bacalištu u Čakovcu bacio 54,37 metara i tako nadmašio normu za skoro jedan metar. Slično kao i Stojanović, šesnaestogodišnji Sven nastupit će na EYOF-u u Nizozemskoj. Tamo bi s tim rezultatom mogao do finala (osam najboljih) u bacanju diska. Svenov otac i trener je poznati međimurski bacač i rekorder Branko Todorović, trener bacača u klubu.
Za očekivati je Svenov daljnji napredak te da iduće godine kada završava mlađejuniorski uzrast postigne svoj maksimum među najboljim europskim i svjetskim bacačima. Obojici poželimo da ih zaobiđu ozljede i budu što uspješniji u međunarodnoj konkurenciji te da što bolje zastupaju Hrvatsku, Međimurje i mjesta iz kojih dolaze: Čakovec i Nedelišće.
Ž. Jagec

SAVARIA POKAL U MAĐARSKOJ

U mađarskom gradu Szombathely održan je 43. Savaria pokal. To je natjecanje regija Burgenland i Steiermark iz Austrije, Zala i Vasas iz Mađarske, Slovenije te sjeverozapadne Hrvatske. Za reprezentaciju sjeverozapadne Hrvatske od međimurskih atletičara nastupilo je četvero Nedelišćanaca a u stručnom vodstvu je bio trener Željko Jagec. Natjecanje je ekipno i pojedinačno a natječe se po jedan predstavnik svake reprezentacije u disciplini u kategorijama mlađih juniora (do 17 godina) i starijih juniora (do 19 godina) te jednako kod djevojaka. Nedelišćani su bili odlični.
Prva mjesta su osvajali kod starijih juniora Damir Posavec u skoku uvis (1,90 m) i Lovro Kovačić u bacanju koplja (47,26 m). Kod starijih juniorki Mihaela Horvat je bila prva u bacanju koplja i druga u skoku udalj (5,24). Gabrije Stojanović nastupio je kod mlađih juniora na 400 m (52,17) i u štafeti 4x100 m. U obje discipline je osvojio prvo mjesto. Na žalost, rezultat na 400 m je slabiji od planiranog zbog vrlo jakog protivnog vjetra brzine preko 5 metara u sekundi koji mu je značajno usporio prvu polovicu trke. Odlični rezultati mladića iz Nedelišća bitno su doprinijeli osvajanju prvog mjesta ekipe Hrvatske dok su djevojke bile druge iza domaćih mađarskih atletičarki.
Željko Jagec

Izvor: 3036