Sport 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

ATLETIKA: Nikad toliko medalja

Tijekom 2009. godine za AK Nedelišće na službenim natjecanjima nastupilo je više od stotinu atletičara i atletičarki u čak 10 ekipa-uzrasta: limaći(ce), mlađi kadeti(kinje), stariji kadeti(kinje), juniori(ke) i seniori(ke). S atletičarima su radili treneri Aleksandar Puklavec, Goran Oreški i Željko Jagec a od jeseni u radu s najmlađima pomaže i Gabrijela Grabar. Članovi kluba nastupili su na 71 natjecanju od Čakovca i Varaždina do Splita, Pule, Osijeka i td. Nastupalo se i u Italiji, Austriji, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.
■ EKIPNI USPJESI – tijekom 2009. godine sve klupske ekipe plasirale su se među osam najboljih u državi. Najveći ekipni uspjeh postigle su kadetkinje kluba osvojivši sveukupno drugo mjesto na finalu kupa Hrvatske. Na finalu ekipnog prvenstva države bile su peti klub u Hrvatskoj. Kadeti su na finalu kupa osvojili šesto mjesto u državi kao i na finalu ekipnog prvenstva. Na finalima ekipnih prvenstva države seniorke su osvojile peto a seniori šesto mjesto dok su juniori izborili peto a juniorke šesto mjesto u državi. Ti uspjesi su tim veći ako znamo da klub djeluje u vrlo teškim uvjetima čemu možemo pridodati i izuzetno tešku financijsku godinu zbog mnogo manjeg broja donatora i donacija.
■ POJEDINAČNI USPJESI – usprkos financijskih poteškoća, ova godina bit će zabilježena kao najuspješnija u povijesti kluba u berbi medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske. Ukupno je u 2009. godini osvojeno rekordnih 39 medalja: 12 zlatnih, 14 srebrnih i 13 brončanih. Aleksandar Puklavec je seniorski prvak Hrvatske u visu i u desetoboju te drugi senior na 110 m prepone. Uz to je bio drugi na dvoranskom prvenstvu države za seniore u skoku uvis i treći senior na 60 m prepone u dvorani. Gabrijela Grabar najbolja je u državi na 400 m prepone kod starijih juniorki, mlađih seniorki i kod seniorki i druga u državi u sedmoboju kod seniorki; Dino Železnjak je prvak države u desetoboju za starije juniore. Damir Posavec prvak Hrvatske u visu kod kadeta. Lovro Kovačić najbolji u državi u bacanju loptice za mlađe kadete u skoku uvis na dvoranskom PH te drugi u skoku uvis za mlađe kadete na otvorenom. Katarina Horvat druga u bacanju kladiva za starije juniorke te treća u državi kod mlađih juniorki u bacanjima kladiva i koplja a na zimskom prvenstvu Hrvatske za bacače druga u bacanju kladiva kod mlađih juniorki. Uz to osvojila je i dvije brončane medalje kod mlađih juniorki u bacanjima kladiva i koplja na otvorenom. Lea Horvat je bila dvostruka prvakinja države na zimskom bacačkom prvenstvu u disku i kladivu kod starijih kadetkinja te druga u kladivu i treća u disku u istoj kategoriji tijekom ljeta. Mihaela Horvat druga u dalju kod starijih kadetkinja. Bernard Gavez drugi kod mlađih kadeta na 400 m i na 600 m, treći na dvoranskom prvenstvu u skoku uvis mlađi kadeti i treći na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u krosu u istoj kategoriji. David Ceilinger je osvojio drugo mjesto na zimskom prvenstvu države u bacanju kugle i treće mjesto u bacanju diska kod mlađih juniora. Tamara Hatlak je druga kod mlađih kadetkinja u bacanju loptice i treća u bacanju kugle; Diana Pintarić druga u državi u bacanju kugle kod mlađih kadetkinja; Dario Lesar drugi na dvoranskom stariji kadeti u visu i treći u visu stariji kadeti; Iva Patafta je dvoranska prvakinja Hrvatske u skoku udalj za mlađe kadetkinje i treća u bacanju loptice kod mlađih kadetkinja na otvorenom; Ema Plavljanić je treća u državi na zimskom bacačkom prvenstvu u bacanju koplja mlađe juniorke. Vlatka Sekirnik treća u skoku u skoku uvis za mlađe kadetkinje i štafeta limačica treća u državi na 4 x 50 m (Maja Ferlin, Sara Senčar, Nika Horvat i Tina Horvat). Ukupno se čak 20 atletičara okitilo medaljama na pojedinačnim državnim prvenstvima.
■ REPREZENTATIVCI DRŽAVE – dres reprezentacije Hrvatske nosilo je petero atletičara u kategorijama seniora, starijih juniorki te kadeta i kadetkinja. Kod seniora Aleksandar Puklavec je nastupio na Europskom kupu u višebojima. Gabrijela Grabar nastupala je za juniorsku reprezentaciju na četveromeču Češka, Slovenija, Mađarska i Hrvatska u Češkoj a za kadetsku reprezentaciju na susretu Mađarska, Slovenija i Hrvatska dres reprezentacije nosile su Lea Horvat u bacanju diska i Mihaela Horvat u skoku udalj te kadet Damir Posavec u skoku uvis.
U klubu se planira zadržati iduće godine svoje mjesto u vrhu hrvatske atletike u svim kategorijama i na toj poziciji dočekati izgradnju nove atletske staze. Popravljanjem uvjeta za rad te sređivanjem financijske situacije u klubu se nadaju još boljim rezultatima i višem mjestu u hrvatskoj atletici.

Tekst i fotografije
Željko Jagec

Izvor: 2853