Sport 31.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ATLETIKA: Šute, trpe i rade...!

Čak 99 medalja na državnim prvenstvima!

Hrvatski atletski savez objavio je rang listu klubova prema osvojenim medaljama na pojedinačnim državnim prvenstvima 2011. godine. Uračunata su dvoranska prvenstva Hrvatske (mlađi kadeti, stariji kadeti, mlađi juniori, stariji juniori i seniori), pojedinačna prvenstva na otvorenom za mlađe kadete, starije kadete, mlađe juniore, juniore i seniore te zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske, prvenstvo Hrvatske u višebojima, prvenstva Hrvatske u hodanju (na stazi i na cesti), pojedinačno državno prvenstvo u trčanju na 10.000 m i u planinskom trčanju. Do kraja godine još će se održati dva pojedinačna prvenstva države: za mlađe seniore(ke) u Splitu i u krosu u Vrbovcu. Iako se radi o velikom broju natjecanja, samozatajni međimurski atletičari postigli su dosad nezabilježen uspjeh - već sada su u posjedu 99 medalja ili plasmana među prva tri u državi! Atletičari i atletičarke Ak Međimurja Čakovec osvojili su 49 a Ak Nedelišće ukupno 50 medalja.
Ak Međimurje ima 19 zlatnih, 11 srebrnih i 19 brončanih medalja. Od toga čak osam medalja osvojila je Mateja Jambrović od čega su 5 zlatnih i 3 srebrne (5-3-0). Jednaki broj medalja osvojila je i Melani Kraljić ali je ona izborila 3 zlatne, 2 srebrne i 3 brončane (3-2-3). Leon Furdi je osvojio šest medalja od čega četiri zlatne i dvije srebrne dok je Martin Srša izborio 5 medalja od kojih 2 zlatne i 3 brončane. Četiri medalje osvojila je Lea Obadić (2-0-2). Medalje su još osvajali Jelena Turk zlatnu, Sven Todorović dvije srebrne, Lara Rojko i Danijel Bračko po jednu srebrnu. Petar Novak i Elena Martinčević imaju dvije brončane a po jednu brončanu Magdalena Hamer, Manuela Turk, Emanuel Varga i Sara Tuksar. Uz njih medaljama su se okitile štafete kadetkinja, mlađih kadeta i mlađih juniorki. Nedelišćani su osvojili 12 zlatnih, 9 srebrnih i čak 29 brončanih medalja. Najviše, devet medalja izborila je Mihaela Horvat (2-1-6). Aleksandar Puklavec ima pet medalja - zlatnu i četiri brončane (1-0-4). Po četiri su osvojili Lovro Kovačić (2-1-1) i Damir Posavec (1-0-3). Po tri medalje imaju Iva Patafta i Diana Pintarić (2-0-1) te Bernard Gavez (1-2-0), Tamara Hatlak i Sara Senčar (0-1-2). Maja Ferlin osvojila je zlatnu i brončanu a Nika Horvat jednu zlatnu medalju. Alena Hrušoci ima srebrnu i brončanu, Mirna Dadić srebrnu te Katarina Horvat dvije brončane medalje. Brončane medalje na državnim prvenstvima osvajali su još Gabrijela Grabar, Vanesa Novak, Kristijan Horvat i Anamarija Gavez. Uz njih medaljom se okitila i štafeta mlađih kadetkinja.
Rangirajući klubove prema vrijednosti medalja Ak Međimurje je šesti klub u državi (19-11-19) a Ak Nedelišće deseti (12-9-29). Najuspješniji je Dinamo-Zrinjevac Zagreb sa 142 medalje (60-52-30). Na žalost, treći međimurski atletski klub Ak Mursko Središće ove godine nije uspio osvojiti medalju na državnim prvenstvima. Kada bi usporedili klubove prema sveukupnom broju medalja onda bi Ak Nedelišće s osvojenih 50 medalja zauzeo šesto a Ak Međimurje Čakovec s 49 medalja sedmo mjesto u državi.
Pripremio Željko Jagec

!

Treba spomenuti da su tako sjajne plasmane međimurski atletičari postigli u izrazito teškim financijskim uvjetima. Na neka državna prvenstva atletičari su ove godine odlazili podmirujući iz vlastitog džepa troškove puta, smještaja i(li) startnina jer su klupske blagajne prazne. Osvajači medalja na državnim prvenstvima dobivaju i kategorizaciju HOO-a kao vrhunski sportaši kod seniora ili perspektivni sportaši kod mlađih uzrasta. Na žalost, njihovi uspjesi i postignuća s financijske strane praćeni su slabije nego ispodprosječni igrači ili rekreativci u nekim drugim sportovima kojima klubovi isplaćuju hranarine, stipendije, ugovore... Atletski djelatnici nemaju ništa protiv toga ako to čine sredstvima koja su sami stvorili ali se osjećaju izigranima znajući da se vrlo često radi o sredstvima koja ti klubovi dobivaju iz proračuna lokalnih jedinica, gradova ili Županije. Po tom pitanju atletičari se nadaju da će prevladati razum te da će njihovi vrhunski rezultati konačno biti prepoznati a atletski klubovi primiti veća sredstva kako bi mogli pokrivati barem sve najnužnije troškove za svoje najbolje atletičare i trenere. Da li je znakovita po tom pitanju i čestitka župana Ivice Perhoča atletičarima i trenerima međimurskih atletskih klubova sredinom svibnja nakon osvajanja 13 medalja na državnom prvenstvu u višebojima? Treba spomenuti da ni kriterij za raspodjelu financijskih sredstava Međimurske županije po kojem postupa Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije nije naklonjen razvijanju individualnih sportova i ne valorizira dovoljno ovakve rezultate kakve postižu međimurski atletičari. Bez obzira što su neki momčadski sportovi vreća bez dna ipak im se nastoji više pomoći nego samozatajnim atletičarima i njihovim klubovima. Da li je to zato što atletski klubovi šute, trpe i rade dok drugi zovu u pomoć ili je to zato što je takav odnos razmjeran doprinosu u promidžbi kluba, mjesta i Županije? (ž.j.)

Izvor: 2940