Sport 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

ATLETIKA: Sven i Gabrijel na olimpijadi

Olimpijski festival europske mladeži (European Youth Olympic Festival-EYOF) jedinstvena je multisportska priredba mladih sportaša od 13-18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora, a pod visokim pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Prvi EYOF održan je još daleke 1991. u Bruxelesu, a sudjelovala je 31 nacionalna reprezentacija. 12. festival održava se ove godine u nizozemskom Utrechtu od 14. - 19. srpnja.
Nakon što su na nedavnom Državnom prvenstvu mlađih juniora u Čakovcu potvrdili norme za ovo natjecanje, Sven Todorović (AK Međimurje Čakovec) i Gabrijel Stojanović (AK Nedelišće) sa svojim trenerima Brankom Todorovićem i Željkom Jagecom među 8 su hrvatskih mladih atletičara koji će uz još 44 hrvatskih sportaša predstavljati našu zemlju. Sven će po drugi put, nakon petoboja nacija u Rijeci prošle godine, nositi hrvatski dres i pokušati ostvariti što bolji rezultat u bacanju diska, dok će svoj prvi nastup u reprezentaciji imati Gabrijel u trci na 400 metara.
Poštivat će se svi olimpijski kriteriji, od svečanosti otvaranja, mimohoda sportaša, podizanja olimpijske zastave i paljenja olimpijske vatre koja je krenula iz drevne Olimpie 30. svibnja. Činjenica da je direktor ovogodišnjeg EYOF-a poznati olimpijac i nositelj 3 zlatne medalje u plivanju Pieter van den Hoogenband, da će igre otvoriti nizozemski kralj Wiilem-Alexander i predsjednik MOO-a Jacques Rogge, dovoljno govori o značaju ovog natjecanja, a i naš HOO je nastupima naših mladih sportaša dao odgovarajuće značenje.

J. Freiler

Izvor: 3038