Sport 24.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Atletski klub Međimurje u vrhu Hrvatske

Na godišnjoj skupštini Atletskog kluba Međimurje Čakovec, održanoj u subotu 20. ožujka, njegove brojne članove te goste je s rezultatima kluba u 2009. godini upoznao njegov predsjednik Davor Križaić, a s programom rada za ovogodišnju sezonu tajnik Mario Dobša.
Prema više pokazatelja, AK Međimurje se (i) lani našao među najuspješnijim klubovima Hrvatske, točnije među osam vodećih od ukupno njih 60-ak, i to u više kategorija. Tako se na ekipnim prvenstvima Hrvatske među osam najboljih ekipa u državi Međimurje uvrstilo u pet od ukupno 12 kategorija, i to kadetkinje na drugo mjesto, seniorke na četvrto, juniorke na peto, seniori na sedmo i kadeti također na sedmo. Na pojedinačnim pak državnim prvenstvima atletičari/ke su osvojili ukupno čak 48 medalja: 13 zlatnih (dječaci i djevojčice 4, kadetkinje i kadeti 6, mlađi juniori i juniorke jednu, stariji juniori i juniorke 2), zatim 16 srebrnih (dječaci i djevojčice 4, kadeti i kadetkinje 4, mlađi juniori i juniorke 5, stariji juniori i juniorke 3) te 19 brončanih (limači i limačice jednu, dječaci i djevojčice 2, kadeti i kadektinje 2, mlađi juniori i juniorke 2, stariji juniori i juniorke 4, mlađi seniori i seniorke 3, seniori i seniorke 5). Na ekipnim kup-prvenstvima Hrvatske među osam najboljih ekipa Hrvatske uvrstili su se: sastav kadetkinja (treće mjesto), seniora (četvrto), seniorki (peto) i kadeta (sedmo mjesto).
Posebno zapaženi bili su na regionalnim natjecanjima, u sklopu Hrvatske atletske lige-Sjever. U njoj je AK Međimurje sveukupno, nakon šest kola, a u konkurenciji 17 klubova, osvojio 2. mjesto (samo ženske ekipe bile su ukupno prve, a samo muške ukupno treće), a na tablicama po kategorijama među prvih osam sastava uvrstili su se sve ekipe AK Međimurje (!): na prva mjesta stariji juniori i seniori te mlađe juniorke i limačice, na druga mjesta starije juniorke i seniorke te djevojčice i limači, na treća mjesta kadetkinje i dječaci, na peto kadeti i na osmo mlađi juniori. Zapaženi rezultati postignuti su i u pojedinačnim prvenstvima.
► 6 REPREZENTATIVACA - u dresu s državnim grbom na atletsku reprezentaciju Hrvatske lani je nastupilo šest atletičara/ki, s ukupno 12 nastupa. Najviše ih je imala kadetkinja Kristina Dudek (5), zatim kadetkinja Lea Obadić (3), Sara Tuksar (2) te po jedan Mateja Jambrović i senior Mirko Hižman, dok je seniorka Marija Hižman jednom bila rezerva.
Na međunarodnim su natjecanjima dvije atletičarke osvojile prva mjesta: Kristina Dudek na 300 m i Lea Obadić u bacanju diska na tromeču kadetskih reprezentacija Hrvatske, Mađarske i Slovenije (u Kaposvaru) i Kristina Dudek kao članica štafete juniorki 4x400 m u četveromeču Češke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske (Uherske Hradište, Češka).
Mirko Hižman bio je član seniorske štafete Hrvatske 4x400 m koja je osvojila drugo mjesto na Ekipnom prvenstvu Europe - II. liga u Banskoj Bystrici, Slovačka. Druga mjesta osvojile su i Kristina Dudek na 400 m na četveroboju juniorskih reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke te u trčanju na 100 m na tromeču kadetskih reprezentacija Mađarske, Hrvatske i Slovenije, kao i kadetkinja Mateja Jambrović kao članica štafete 4x100 m na istom natjecanju, itd.
• ORGANIZATORI - klub se i prošle godine istaknuo kao vrlo uspješan organizator čak 14 natjecanja međunarodnog, državnog, regionalnog i županijskog ranga, a u ovoj godini ih planira organizirati petnaestak. Velika pomoć klubu kao organizatoru pružaju u svojstvu sudaca brojni članovi i članice Zbora atletskih sudaca Međimurja.
► STRUČNI RAD - u klubu kao treneri rade prof. Aleksandar Žbulj (glavni trener) te Branko Todorović i Nenad Novak. U atletskim školama (II. OŠ Čakovec, Mala Subotica, Podturen, Prelog, Sv. Juraj na Bregu) trenutno uz A. Žbulja rade voditelji Dejan Dokleja, Daniel Bračko, Maja Kuretić i Marija Hižman. U planu za ovu godinu je i osnivanje novih škola. Valja istaknuti da troškove za rad atletskih škola i odlazaka na veći dio natjecanja snose njihovi roditelji, a rad Kluba financiraju Grad Čakovec te Međimurska županija kao i donatori i sponzori.
■ PRIZNANJA - na godišnjoj skupštini u subotu vodstvo AK Međimurje svim je svojim članicama i članovima koji su tijekom godine osvojili medalje, a osvojilo ih je ukupno 26 atletičara i atletičarki, dodijelili prigodna priznanja.
Franjo Preložnjak

Izvor: 2865