Sport 26.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Bogata šahovska jesen

Ovaj vikend počinju nastupi klubova u hrvatskim ligama, a time starta i jesenski dio sezone za ovu godinu. Prvi će nastupiti kadeti Slobode iz Mihovljana koji imaju čast igrati u Prvoj hrvatskoj ligi centar koja se sastoji od 10 klubova. Sloboda je postavljena za 8. nositelja s prosječnim rejtingom 1730, ali treba napomenuti da je početna postava u sastavu Bruno Makovec, Juraj Toplak, Matija Jančikić i David Škrobar sposobna svakoga iznenaditi. U subotu 29. rujna u Sisku će se igrati prva dva kola, a šahisti Slobode odmjerit će snage s Križevcima i Podsusedom.
Sljedeći vikend prvoligašima će se u Topuskom pridružiti i kadeti u Drugoj ligi centar koja broji čak 30 ekipa. Među njima se nalaze i tri iz Međimurja: Gornji Mihaljevec, Stridon i Miklavec. Gornji Mihaljevec predvode braća Matija i Marin Zadravec, a Vinko Kovač i Lovro Kovačić su također vrlo iskusni u ovakvim natjecanjima, pa bi doista mogli daleko stići. Stridon najviše nade polaže u Davida Lesara i Franju Hergotića, dok je ostatak ekipe vrlo mlad po dobi. Miklavec se nakon više godina vraća u kadetsku ligu i postavljen je za 26. nositelja. Miklavčanima će svaka pobjeda biti dragocjeno iskustvo za razvijanje talenta igrača koji je neosporan, možda ponajviše kod Dinka Horvata i Svena Cerovca. Zadnji rok za uplatu kotizacije u ligi je 25. rujna!
Kadetima će se od 6. listopada pridružiti seniori u 3. i 4. ligi, od 14. listopada i u 2. ligi. Osobito će biti važan nastup Stridona, koji je trenutno prvoplasiran u 2. ligi i ima jedinstvenu priliku postati prvoligaš. Već u studenome bogate šahovske aktivnosti će se nastaviti održavanjem Prvog otvorenog kadetskog prvenstva Međimurja. Prvenstvo će se igrati u Toplicama Sveti Martin od 16.-18. studenoga, a turnir će se rejtingirati za Hrvatsku nacionalnu listu. Ukoliko uspije, ovaj turnir bi mogao postati velika promocija za čitavu županiju, stoga je vrlo važno da svi koji mogu agitiraju za njega i izvan Međimurja, ali i u inozemstvu.
Branimir Bunjac

Izvor: 2996