Sport 08.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Čakovečkim gimnastičarima petnaest medalja

Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan Čakovec i Nacionalni gimnastički centar Aton u Nedelišću bili su domaćini 20. pojedinačnog prvenstva u sportskoj gimnastici i 11. završnice Kupa Hrvatske u B i C programu.
Posebnost ovog natjecanja je činjenica da mu se prijavio dosad najveći broj natjecatelja od početka organizacije ovakvih prvenstava u Hrvatskoj. Seniorke i seniori A programa nisu nastupali na ovom prvenstvu, no za 400 gimnastičarki i gimnastičara izazov je bio jednako velik. U prvom dijelu su nastupili gimnastičari B programa u kojem je Macanovom gimnastičaru Antoniju Vuku, nakon pada s preče izmaklo prvo mjesto te je završio kao drugi ispred klupskog kolege Damira Hajdarovića koji je bio treći.
Najbolji mladi gimnastičari i gimnastičarke u vrhunskom A programu nastupili su prvog dana natjecanja. Naša uzdanica bila je Sabina Hegeduš u kategoriji mlađih kadetkinja i osvojila je drugo mjesto na dvovisinskim ručama i gredi. U kategoriji juniorki, nastupile su Stella Petran i Marijana Petrić. U višeboju je Stella zauzela drugo mjesto, a Marijana treće. Osim višebojskog srebra Stella Petran je postala državna prvakinja Hrvatske na dvovisinskim ručama, dok je na preskoku i tlu bila druga.
Kod gimnastičara nastupili su Domagoj Dominić (mlađi junior) koji je osvojio treće mjesto na konju s hvataljkama i Leon-Leonardo Ružić koji je osvojio tri brončane medalje (višeboj, tlo i ruče).
Medalje i u drugom danu
Drugog dana natjecanja za medalje su se gimnastičari borili u završnici Kupa Hrvatske u C programu. Nastup u finalu izborila je ekipa juniorki u sastavu: Lena Kocijan, Karla Kovačić, Lara Zver i Marta Ovčar, a u kategoriji seniorki nastupila je Julija Bek.
Kod mlađih kadeta prvo finale u medalju uspio je pretvoriti Patrik Hajdarović osvojivši treće mjesto, dok je u kategoriji kadeta GK Marijan Zadravec Macan imao dva predstavnika. David Đuran je u ovoj kategoriji osvojio broncu, a Lovro Đud je natjecanje zaključio među prvom polovicom finalista.
- Veliki broj natjecatelja na natjecanju u Atonu dokaz je da gimnastika, kao bazični sport, pronalazi svoje mjesto gotovo u svim sredinama Hrvatske te da je kvaliteta rada s natjecateljima sve bolja i podignuta na višu razinu od dosadašnje - ističe sportski direktor Macanovog kluba Mario Vukoja.
Tkalčec: Imat ćemo
kontinuitet u vrhunskim rezultatima
Svoje zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom natjecanja iskazao je i Predsjednik HGS-a mr.sc. Stevo Tkalčec koji je posebno akcentirao dobar smjer u kojem ide hrvatska gimnastika.
- Naše mlade gimnastičarke i gimnastičari samouvjereno kroče putem naših već afirmiranih državnih reprezentativaca. Po nama, to je garancija da ćemo imati kontinuitet u realizaciji vrhunskih rezultata u idućem olimpijskom ciklusu. Bez obzira na trenutnu društveno-ekonomsku situaciju, recesiju i financijsku krizu, Gimnastički savez mora pronaći način da prati svoje vrhunske sportaše, osobito mlade, kvalitetne natjecatelje koji su na horizontu - ističe Stevo Tkalčec.
Državno je natjecanje ujedno iskorišteno kako bi HGS dodijelio zahvalu za doprinos u razvoju i promociji vrhunske sportske gimnastike - gimnastičarki Tanji Delladio, dugogodišnjoj članici GK ‘’Marijan Zadravec Macan’’. Tanja je gimnastičkom sportu dala nemjerljiv doprinos postigavši vrhunske rezultate koji su ušli u anale klupske i hrvatske sportske povijesti.
- Kad govorimo o Tanji Delladio i njezinim sportskim rezultatima, osobito se značajnim čini podatak da je po njoj i jedan gimnastički element dobio ime ‘’Delladio’’. Tanja je početkom ove godine prestala s aktivnim bavljenjem gimnastikom te će kao trener sportske gimnastike u našem klubu svoja znanja prenositi na mlađe generacije. Ona sigurno ima što pokazati - ističe Mario Vukoja.
Ocjena - najbolje državno prvenstvo dosad
Državno prvenstvo održano u nedelišćanskom Atonu jednoglasno je ocijenjeno kao najbolje organizirano dosad. Slažu se s time treneri, sportaši, suci pa i volonteri.
- Ovo državno prvenstvo je najmasovnije i najkvalitetnije dosad. Više od 400 djece iz 26 klubova, od Dubrovnika do Vukovara, više od 2000 odrađenih i odsuđenih vježbi, a sve je štimalo u sekundu. Novi sustav obrade podataka s posebnim tastaturama za suce, bežična obrada podataka savršeno je funkcionirala, a klubovi su imali samo riječi hvale. Prema riječima trenera, djeca su se osjećala kao da su na Svjetskom prvenstvu, a sve to zbog odlične organizacije - kaže za list Međimurje sportski direktor GK M. Z. Macan Mario Vukoja.
Preko 50 volontera sudjelovalo je u izvršnoj organizaciji, a na podršci valja zahvaliti i sponzorima, donatorima i roditeljima koji su pomagali, Međimurskom veleučilištu, Srednjoj školi Čakovec, trenerima, prijateljima Kluba.
- Sve pohvale koje smo dobili možemo zahvaliti upravo ljudima koji su nam nesebično pomagali. Iako je Klub u teškoj financijskoj situaciji, uložili smo i udružili sve svoje snage da se svi osjećaju ugodno i da nikome ništa ne nedostaje. Kad tome dodamo odlične rezultate naših gimnastičara i gimnastičarki stvarno imamo razloga biti zadovoljni i sretni - zaključuje M. Vukoja.
A. Ličanin

Izvor: 2954