Sport 14.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Dođite gledati vrhunski gimnastički spektakl

Nacionalni gimnastički centar Aton u Nedelišću ove će subote biti domaćin 1. otvorenog prvenstva Hrvatske za seniorke i seniore. Cilj natjecanja je posljednja višebojska i pojedinačna provjera kandidata prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Tokyo. Na natjecanje dolaze svi naši susjedi koji su se spremno odazvali pozivu u Nedelišće.
Bit će to natjecanje europskog ranga u malom. Mjerit će se gimnastičarke i gimnastičari Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Srbije, Albanije, Slovenije i Hrvatske koji dolaze sa svojim najboljim reprezentativcima. Uz naše Tijanu Tkalčec i Filipa Udea kao domaćini će nastupiti Robert SEligman, Tomislav Marković, Marijo Možnik, Tina Erceg i Kristian Berki (aktualni europski i svjetski prvakI, Sašo Bertoncelj, Martin Konecny, Samuela Piasecky i još dvadeseta seniorki i seniora.
- Završili smo pripreme za Japan, a prije toga ćemo ovdje u Atonu imati gimnastički spektakl. Bit će to europsko natjecanje u malom po standardu FIGA-e. Naši su gimnastičari spremni i to će im biti dobar pokazatelj na čemu su trenutno s obzirom da je pred nama SP u Japanu i predolimpijsko natjecanje u Londonu na koje ćemo u siječnju 2012. godine - ističe sportski direktor GK Marijan Zadravec Macan Mario Vukoja.
I trener Igor Kriajimskii najavljuje napornu natjecateljsku sezonu koja će, nakon Nedelišća, biti nastavljena u Turskoj početkom listopada, u Osijeku i Ostravi u studenom (Svjetski kupovi) te potom u Tokyju i Londonu.
- Nadam se da će sve biti kako planiramo i da ćemo se kroz višeboj uspjeti kvalificirati za Olimpijske igre u Londonu idućeg ljeta. Zasad nemam zdravstvenih problema osim što me malo boli rame, ono koje nisam operirao. Sve smo vježbe podredili činjenici da sam imao operaciju i izvodim ih bez problema - ističe naš srebrni olimpijac Filip Ude.
Nastupu na Olimpijskim igrama s pravom se nada i Tijana Tkalčec koja je u prošloj sezoni bilježila vrhunske sportske rezultate.
- Do konca sezone moramo ostati zdravi, a spremni već jesmo. Imam spremne vježbe za natjecanje i nadam se da ću ih izvesti dobro kao na treningu. Forma mi raste i do nastupa u Tokyju bi morala biti na vrhuncu - ističe Tijana Tkalčec.
Publici ulaz besplatan
Ovo je dosad prva prilika da ovdje u Međimurju i široj okolici gledamo vrhunske gimnastičare na borilištu. Publika koja voli i prati sport nesumnjivo će uživati prateći izvedbe u velikoj dvorani Aton, kamo će u subotu ući besplatno.
- Pozivamo publiku da dođe vidjeti gimnastički spektakl koji priređujemo. Gimnastika u Međimurju donijela je konkretne svjetske i olimpijske rezultate zbog čega se i nadam podršci građana u publici. Bez obzira na financijske potrebe kluba, ulaz se neće naplaćivati, a garancija da će turnir biti jak su sjajna gimnastička imena koja nam dolaze u Aton - ističe predsjednik kluba Rudi Lesinger.
Vukoja: Vani više
vrijedimo nego doma
Na novinarsko pitanje Mariju Vukoji o financijskim potrebama kluba, za koje se zna da postoje jednako kao i vrhunski sportski rezultati, on odgovara kako su o tome prestali javno govoriti.
- Prestali smo javno apelirati na stanje u kojem se nalazimo. Nema nikakve sumnje da naša imena vani vrijede više nego doma. Mi smo jedini klub, odnosno jedini imamo olimpijca čije treninge ne financira Grad, već to činimo sami. Naše gimnastičare nastojimo maknuti od financijskog pritiska pod kojim jesmo, jer znamo ka čemu stremimo - istaknuo je Vukoja.
Predsjednik kluba Lesinger dodao je da u Macanu, osim Filipa i Tijane, stasaju novi sjajni gimnastičari koji će naslijediti aktualne vrhunske sportaše na tronu. Do tada, umjesto da se poklonimo aktualnoj vrhunskoj gimnastici u našoj županiji, mi (još uvijek) učimo kako tretirati one koji su nas uvrstili u globalne sportske anale za sva vremena.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2942