Sport 13.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Dogovoreni izlazi iz financijske krize međimurskog sporta

Protekli je tjedan održana dugo očekivana rasprava na temu “Stanje međimurskog sporta”, čiji su organizatori u krovnoj sportskoj organizaciji Međimurja - Zajednici sportova Međimurja u zajednici s Međimurskom županijom dobro su pripremili niz pokazatelja da bude učinkovita. Uz najodgovornije predstavnike Zajednice sportova Međimurja na čelu s predsjednikom Miljenkom Topličancem koji je s zamjenikom međimurskog župana Matijom Posavcem (župan Ivica Perhoč iako najavljen sjednici nije prisustvovao) vodio sjednicu, raspravi i sjednici su prisustvovali i predsjednici strukovnih saveza i klubova nosioca kvalitete, predstavnici medija, te čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon i zamjenik gradonačelnika Preloga Ljubomir Kolarek. Šteta da nije bilo nikoga iz Grada Murskog Središća koji nemaju za razliku od Čakovca i Preloga formiranu zakonom određenu gradsku Zajednicu sportova, te nosioca kvalitete najpopularnijeg i najmasovnijeg međimurskog sporta, nogometa, odgovornih iz NK Međimurja Čakovec (?!). Na koje se mnogo toga u materijalima i raspravi odnosilo. No na nešto takvoga s njihove strane već smo naučeni, kritiziraju odgovorne u sportu i politici, a kad to trebaju učiniti na nadležnom mjestu ne odazivaju se.
■ Prema vrlo detaljnim pokazateljima u Međimurju preko 16 granskih sportskih strukovnih saveza u 23 sporta i 282 sportske udruge djeluje aktivno 19.054 registriranih sportaša, od čega je 5.066 u mlađim dobnim skupinama, plus veliki broj trenera, sudaca i što posebno spominjemo, sportskih djelatnika entuzijasta-amatera. Tu je i 18 nositelja kvalitete u pojedinim sportovima, tu su i po HOO-u kategorizirani najpoznatiji i najbolji međimurski sportaši: Filip Ude, Tijana Tkalčec, Maša Martinović, Jurica Pavlic i Damira Bujan, a tu je i najveći problem, onaj oko nedostatka najminimalnijih financijskih sredstava za podmirenje najosnovnijih sportskih potreba pa je situacija po tom pitanju gotovo bezizlazna. Radi usporedbe, za sport je u 2005. godini županija izdvojila 1.815.000 kuna, 2008. godine 1.000.000, a do kraja rujna ove godine od 800.000 predviđenih (prvotno prije rebalansa baratalo se s iznosom od 1.000.000 kuna), tek 546.000 kuna.
Da bi se ta teška situacija bar donekle popravila kroz diskusiju prisutnih i njihove konstruktivne prijedloge, a prisutni su bili svi koji odlučuju o sportu, od političara do sportskih djelatnika dogovoreno je sljedeće: Da se radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i zadataka predloži da se iz proračuna Međimurske županije iz stavke namijenjene financiranju sporta izdvoje predviđena financijska sredstva za podmirenje troškova nositelja kvalitete za natjecanje (prijevoz, kotizacije, suci...), opremu (jednom godišnje za sve uzraste), sportske objekte (dvorane, stadioni), sve ostale troškove nositelji trebaju podmiriti sami putem sponzorstva i donacija (hranarine, premije, plaće igrača i struke…).
■ Nadalje, obavezno se mora donijeti Program javnih potreba u sportu u kojem se točno treba navesti što se financira i dati ga na usvajanje županijskoj Skupštini, istovremeno pak sva sredstva predviđena županijskim proračunom za sport prema Zakonu o sportu doznačiti Zajednici sportova da ih ona nakon toga po važećim kriterijima podijeli korisnicima-nositeljima kvalitete. Na kraju je zaključeno da se oformi posebna zajednička radna grupa na nivou županije i Zajednice sportova koja bi imala zadaću pregovarati s javnim poduzećima, bankama, državnim firmama i velikim trgovačkim lancima na našem području oko financiranja sporta putem donacija, reklama…
■ Bilo je riječi i o korištenju sportskih dvorana i objekata, vrlo se konkretno i argumentirano raspravljalo i o radu s mladima što u Programu javnih potreba posebno treba naznačiti, iz gradova Čakovca i Preloga čuli smo i njihova razmišljanja i probleme s kojima se trenutno suočavaju po pitanju financiranja sporta. Spomenuli su političari i zanimljivi podatak da je veliki broj aktivnih sportaša i sportskih djelatnika, uglavnom amatera i entuzijasta od njih 19.054 i birači koji također odlučuju makar indirektno o sportu, a svi su se založili za još bolji rad s mladima. Sve bi ovo ako se usvoji na županijskoj Skupštini trebalo profunkcionirati početkom 2012. godine, samo treba s riječi prijeći na djela.
Josip Freiler

Izvor: 2946