Sport 02.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Drugi romski nogometni klub u Međimurju

Uz “Romsku vatru”, prvo osnovani nogometni klub Roma u Međimurju sa sjedištem u Piškorovcu, i kotoripski Romi su dobili svoj klub pod imenom Nogometni klub “Romi”.
- Sredinom studenoga u našoj su sredini bili naši sunarodnjaci Ismet Mahmut i Imbro Onoković koji izravno surađuju s Hrvatskim nogometnim savezom kada su u pitanju nogometaši naše nacionalnosti, rekao je Damir Ignac, predsjednik mjesne romske udruge Za bolje sutra. Dodao je kako je razlog njihova dolaska u Kotoribu, a i ostala romska mjesta u Međimurju, bio taj što žele da se mladi Romi uključe u sportske aktivnosti, a vođeni spoznajom da među njima ima dosta mladih nogometnih talenata koji bivaju otkriveni, ali nikada iskorišteni. Ignac je rekao kako potencijali tih mladih nogometaša, konkretno u Kotoribi, ostaju iskorišteni na razini tamošnje osnovne škole jer neki od njih brane školske boje na razini županijskih natjecanja, a potom ti isti odlaze u mjesni NK Graničar gdje se nažalost “gube” već u petnaestoj i šesnaestoj godini pa nema slučaja da je unatrag tridesetak godina bilo tko od ovdašnjih Roma oblačio klupski dres.
- Danas ih u našim redovima, najčešće u konkurenciji mlađih pionira i pionira, ima blizu desetak, kaže Danijel Fundak, predsjednik NK Graničar Kotoriba i dodaje kako su se dosta dobro uklopili među svoje vršnjake samo zato jer moraju cijeniti i poštovati klupske regule i drži da je rad u klub jedan dobar primjer njihove socijalizacije.
NK “Romi” je nakon osnivačke skupštine upisan početkom prosinca prošle godine u Registar udruga RH. U rješenju za upis stoji kako je osnovni sadržaj djelatnosti okupljanje građana, osobito mladeži radi bavljenja nogometom, razvoj i promicanje nogometa, održavanje redovitih sustavnih treninga članova radi priprema za natjecanja, sudjelovanja na natjecanjima te ostalih djelatnosti koje su si zacrtali u klupski statut. U osnivanju kluba 30-orici zainteresiranih mladih ljudi pomogla je udruga Za bolje sutra.
Prvi nogometni klub Roma u Međimurju “Romska vatra“ se natječe u najnižem rangu Nogometnog saveza Međimurja - III. ligi-istok. To im je prva sezona gdje su u prvenstvu odigralo 11 utakmica koje su sve izgubili, nemaju niti boda, a gol razlika im je 8:118, odigrali su 1. kolo Kup utakmice NSM gdje su u svojoj prvoj službenoj utakmici poraženi od Galeba iz Oporovca 17:1. Svoga igrališta nemaju pa su zbog toga nogometni nomadi. Inače, “Romsku vatru” su neki „zločesti“ mediji nazvali zbog tih brojčanih pokazatelja najgorim nogometnim klubom u Hrvatskoj.
Tekst i snimka
Mladen Grubić

A gdje će igrati?
Čelni čovjek NK „Romi“ je Mitar Ignac, a tajnik Kruno Balog. Gdje će se natjecati? Počet će u najnižem nogometnom rangu Međimurja vjerojatno iduće natjecateljske sezone. A gdje će igrati? - Nama od strane njihovog kluba nije upućen nikakav službeni dopis za suradnju, rekao je predsjednik Graničara, misleći pritom na korištenje terena i njihovih prostora.

Izvor: 2910