Sport 18.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

FILIP UDE PLASIRAO SE NA OLIMPIJSKE IGRE U LONDONU

Prva adresa po subotnjem slijetanju iz Londona u kojem se uspio kvalificirati na Olimpijske igre, našem gimnastičaru Filipu Udeu i njegovim trenerima Igoru Kriajimskom i MariJu Vukoji bio je Nacionalni gimnastički centar Aton u Nedelišću. Dočekani u sportskom i prijateljskom okruženju prvi su im stisak ruke ponudili predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec, tajnik Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan Marijan Vugrinčić, članovi obitelji, ljubitelji gimnastike, novinari.
Filip se minulog utorka na predolimpijskom turniru u Londonu plasirao među 24 najbolja i time osigurao svoj povratak u taj grad u ljetnim mjesecima - na Olimpijske igre koje će se održati od 27. srpnja do 12. kolovoza. Zauzeo je 16. mjesto s osvojenih 86.030 bodova.
Odmah po dolasku u Aton naši su gimnastičari održali press konferenciju na kojoj je Filip bio jednoznačan:
- Ovo je bio naš cilj i u njemu smo uspjeli. Daj Bože da se ponovi 2008. godina - rekao je kratko u uvodu zazivajući time srebrnu medalju iz Pekinga, osvojenu prije četiri godine na konju s hvataljkama.
Vježbe u višeboju minulog utorka u Londonu najviše su mu bodova donijele na preskoku - 15.566. Na konju s hvataljkama osvojio je 14.466, tlu 14.433, preči 14.333, karikama 13.466, a na ručama 13.866. Program koji je s trenerima pripremio za kvalifikacijsko nadmetanje bio je prilagođen njegovim trenutnom psihofizičkom statusu.
- Ništa posebnog nisam odradio na spravama, no i to se pokazalo dovoljnim. Takvu taktiku su treneri postavili kako bih izbjegao povrede, tim više što sam prije mjesec dana ozlijedio koljeno. Program koji sam radio natječući se u Stuttgartu za nastup na OI u Pekingu je bio puno teži, osvojio sam tada puno više bodova, ali sada to nisam mogao - rekao je novinarima Filip Ude dodajući kako će u nastavku ostati na liniji koja je već provjerena - trenirat će na konju s hvataljkama i tlu te nastojati na svjetskim kupovima dostići sjajne rezultate iz 2008. godine, a Olimpijske igre na britanskom otočju obilježiti sportskim i osobnim zadovoljstvom.

Prije punog pogona - nekoliko dana odmora

Treneri Igor Kriajimskii i Mario Vukoja dotiču se činjenice da Filip nije imao ni dan odmora još od ljetnih mjeseci. Sada je vrijeme za odmor i regeneraciju, ali će ono kratko trajati.
- Prije Olimpijskih igara će biti i drugih prvenstava, a mi ćemo se posvetiti svakom od njih. Nastojat ćemo da Filip u srpnju i kolovozu bude vrhunski spreman za London - rekao je Kriajimskii.
- Iza nas su četiri teške, neizvjesne godine, no imamo gimnastičku obitelj koja nas podržava i to nam daje vjetar u leđa. Filip se sada mora što bolje regenerirati, treba mu odmor, no on će biti kratak. Pratimo što će FIG najaviti za idući olimpijski ciklus jer to će nam dati smjernice za dalje. Ovu sezonu ćemo nastojati završiti što bolje, a potom razmisliti i zacrtati plan rada do 2016. godine kad planiramo plasman na OI u Rio de Janeiru - isitče Mario Vukoja.

Tkalčec: Veliki uspjesi malog saveza

Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec ne zaboravlja da su iza Saveza brojni problemi u radu, no ovih dana ih zasjenjuju uspjesi Filipa Udea i Tine Erceg (GK Marjan, Split) koji će se ovog ljeta natjecati na OI u Londonu.
- HGS se u ovom razdoblju suočavao s puno problema koje smo nastojali i nastojimo maknuti od sportaša. Čestitam Filipu koji je pronašao snagu za ovaj cilj. Čestitam Tini Erceg koja je sve vrijeme imala problema s višebojem i vrlo je intenzivno trenirala kako bi postigla uspjeh. Njezin klub također zaslužuje pohvalu. Drugi zaredom odlazak na OI je veliki uspjeh za mali savez poput našeg, no imamo generaciju mladih vježbača koji će nas i dalje držati u vrhu. Ako to ne budu gimnastičari, svakako će biti gimnastičarke. Problema oko gimnastike ima, ali danas je svečani trenutak i njih ćemo na trenutak ostaviti po strani - rekao je među ostalim Stevo Tkalčec.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2960