Sport 25.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Filip Ude s najjačom vježbom za Rio

Odmah nakon olimpijske medalje 2008. godine u Pekingu, “podbačaja” na Olimpijadi u Londonu, svi su s nestrpljenjem očekivali kako će srebrni olimpijac Filip Ude dalje. Odgovor nisu trebali dugo čekati. Kao pravi vrhunski sportaš Filip je odlučio odraditi još dva olimpijska ciklusa. Cilj prvog, onog na Olimpijadi 2016. godine u Riu je vrlo jednostavan i jasan. To je prvo izboriti plasman, također i osvajanje jedne medalje na Europskom i Svjetskom prvenstvu, kao bi onda u Rio otišao kao jedan od favorita.
No da bi to uspio potrebno je učiniti nekoliko vrlo važnih stvari, to su prvo pristup treninzima, pojačanje vježbe i stabilnost izvedbe. Filip je vrlo predano krenuo u ostvarenje ciljeva te vrlo odgovorno i motivirano pristupa svakom treningu, što pak je rezultiralo time da je uspio u vrlo kratko vrijeme naučiti najteži element na konju s hvataljkama pod nazivom „Businari“ - G težine (A-najlakši, G-najteži element). Tako njegova vježba sada ima početnu ocjenu 7.1 što je jedan od najviših startova na svijetu. Sada predstoji faza stabilizacije na treninzima, nakon čega će se pokušati tu vježbu izvoditi na natjecanjima, a krajem godine očekuje se da će vježba biti spremna za nastup na Svjetskom prvenstvu. Filipova izvedba i tehnika jedna su od boljih u svijetu, te se s pravom svi nadaju da s ovako teškom vježbom može konkurirati za najviše plasmane na svim natjecanjima. U prilog tome ide i činjenica da je prosječna starost gimnastičara na Svjetskom prvenstvu 26 godina, a Filipova prosječna starost finalista koji ulaze u finale je 27 i pol godina, što pak znači da se Filip savršeno uklapa u gimnastiku.

• DAMIR FOTAK MEĐUNARODNI SUDAC - još jedno priznanje međimurskoj gimnastici donio je Čakovčanin Damir Fotak koji je potvrdio status gimnastičkog suca FIG BREVET II. kategorije. Bio je uspješan na međunarodnom sudačkom seminaru i ispitu u Mariboru, te će uz Maria Vukoju koji ima najvišu svjetsku kategoriju gimnastičkog suca predstavljati Hrvatsku na domaćim i međunarodnim natjecanjima.
Josip Freiler

Izvor: 3018