Sport 19.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Gimnastičari putuju za London na Olimpijske igre

Naš srebrni olimpijac iz Pekinga 2008. godine Filip Ude je do 15. srpnja boravio u ruskom Olimpijskom centru gdje se s tamošnjim gimnastičarima pripremao za XXX. Olimpijske igre u Londonu. Taj je otočni grad po treći put domaćin modernih OI. Filipovi treneri Igor Kriajimskii i Mario Vukoja boravili su deset dana s njim, dovodeći formu Macanovog gimnastičara do vrhunca. Put britanskog otočja naš gimnastički trojac kreće u četvrtak, 19. srpnja uz svečani ispraćaj ispred dvorane NGC-a Aton u Nedelišću, u kojem selekcija Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan ima idealne uvjete za rad.
U trenutku zaključenja ovog priloga još uvijek nije potvrđena informacija putuje li na OI i Stevica Tkalčec, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i direktor Atona.
Otvaranje Olimpijski igara u Londonu 27. srpnja za našu će troku biti događaj koji će pratiti na malom ekranu. Ponavlja se scenarij iz Pekinga otprije četiri godine prema kojem Filip Ude nije prisustvovao otvaranju jer se već narednog jutra natjecao.
- Filip je bio u najužem izboru i i najizgledniji kandidat Hrvatskog olimpijskog odbora za stjegonošu, međutim na toj je časti morao zahvaliti jer već 28. srpnja u 8 ujutro mora biti u dvorani na borilištu. Igor i ja solidarno s Filipom nećemo biti na otvaranju Olimpijskih igara, ali ćemo malo pogledati na televiziji kako se ona odvija - kaže za list Međimurje Mario Vukoja koji će biti sudac na Igrama.
Na pitanje o ovoj sezoni, konkurenciji i vježbi koju je pripremio za London Filip Ude nam kaže:
- Konkurencija će biti strašna, ali ako vježbu odradim kako treba mislim da mogu ući u finale. Kao što sam prije četiri godine rekao za Peking, tako ću ponoviti i sada - uđem li u finale, sve će biti moguće jer će svi ići od nule. Pritisak i očekivanja su puno veći nego 2008. godine, no svi smo potpuno fokusirani i nadamo se najboljem. Sezona je bila izuzetno naporna. Obzirom da su kvalifikacije za OI bile početkom siječnja, praktički smo cijelu godinu radili bez odmora.
U prvom dijelu sezone Filip je bio prilično psihofizički iscrpljen, vremena za regeneraciju jednostavno nije bilo i njegovi su se treneri opredijelili da ga prema top formi počnu voditi u svibnju, u vrijeme održavanja Europskog prvenstva.
Vukoja: Sudačka
profesionalizacija ili ne?
- Puno smo uložili u psihičku pripremu, potpuno smo se usredotočili na posao i nadamo se da ćemo ga uspješno odradtiti. Pripreme za ove Igre su potpuno drugačije nego za Peking upravo zbog velikih očekivanja sportske i opće javnosti, pritiska koji to stvara i otežavajućih faktora u tom smislu. Osim toga, Filip se za Peking plasirao godinu dana ranije u Stuttgartu, a za London šest mjeseci ranije tako da smo bili malo kratki s vremenom - ističe Igor Kriajimskii.
Na pitanje Mariju Vukoji da li i sam prolazi posebne pripreme prije sudačke uloge na OI u Londonu, dobili smo potvrdan odgovor i spoznaju o mogućnostima profesionalnog bavljenja gimnastičkim suđenjem.
- Bit će teško suditi jer mi suci ne znamo točno što ćemo suditi sve do 30 minuta prije početka natjecanja. To znači da se moram dobro pripremiti za sve sprave. S ovim iskustvom, znanjem i rejtingom koje imam ne bih trebao imati problema, ali svejedno se dodatno pripremam. Svjetska gimnastička federacija (FIG) očekuje da ću nakon Londona ići na polaganje ispita za najvišu, I. kategoriju - supervisor, no to će ovisiti o nekoliko faktora od kojih je najvažniji onaj da se od mene tada očekuje da postanem profesionalac. Ispit je izuzetno težak, ali toga se ne bojim. Veća mi je dvojba prikloniti se profesionalizmu u gimnastičkom suđenju ili ne, jer bih se tada morao odreći jako puno stvari u životu, a nisam siguran mogu li i želim li to sobzirom na moje sadašnje obaveze. Propitivanje čega bih se uopće mogao i želio odreći također na kraju ima veliki upitnik - kaže Mario Vukoja.
A.Ličanin

Olimpijci jučer,
danas, sutra
Ovo je drugi put da se Filip Ude plasirao na Olimpijske igre zaredom, što je potvrda kvalitetnog, studioznog rada u GK Marijan Zadravec Macan. Želja je kluba da 2016. godine u Rio de Janeiru imaju dva predstavnika - uz Filipa, to bi mogle biti Stella Petran ili Marijana Petrić.
- U županijskoj Zajednici sportskih udruga i saveza ćemo učiniti sve da pokušamo ostvariti normu za OI 2016. u još nekom sportu pa da iz Međimurja na svjetsku sportsku top scenu stupe još neki predstavnici - kaže Mario Vukoja. (al)

Gradska podrška
Brojni su sponzori pomogli da se četverogodišnji olimpijski ciklus naših gimnastičara odvija nesmetano. Iz kluba poručuju kako njihov dugogodišnji partner, Grad Čakovec, nije potpisao ugovor o suradnji u olimpijskom ciklusu zbog čega žale.
- Grad Čakovec je pratio redovnu djelatnost kluba, no sredstva su kasnila i po pola godine. Ne sumnjamo u dobre namjere Grada, no razvoj kluba je dio i gradske priče za koju nam treba jasnija podrška. S druge strane, Grad je Filipu Udeu i Tijani Tkalčec osigurao stipendiju kao vrhunskim sportašima te 20 tisuća kuna za Olimpijske igre - ističe sportski direktor GK “M. Z. Macan” Mario Vukoja. (al)

Izvor: 2986