Sport 29.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

GIMNASTIKA: Filip Ude 6. u Ljubljani

Nakon nastupa na EP-u u Moskvi Tijana Tkalčec i Filip Ude, članovi GK Marijan Zadravec - Macan Čakovec, nastupili su proteklog vikenda u Ljubljani zajedno s predstavnicima iz 28 zemalja na Svjetskom kupu. Iako uvjeti za nastup nisu bili idealni, finale vježbe na konju s hvataljkama osigurao je 4. mjestom u kvalifikacijama Filip Ude, Tijana Tkalčec finalistkinja EP i 8. na preskoku nije osigurala nastup u finalu, još uvijek osjeća posljedice ozljede s EP-a, bila je u kvalifikacijama 12. U finalu vježbe konja s hvataljkama Filip je na kraju osvojio 6. mjesto (slavio je domaći predstavnik Sašo Bertoncelj). Pao je na elementu „mogilni“, ali prije toga je izveo vrlo dobro najteži element na konju s hvataljkama u pravilniku, G težine, „busnari“.
- Ispunio sam plan, to je veliko olakšanje, mogao sam ići lakšom vježbom i osvojiti medalju. Meni je međutim samo bitno da prvi put izvedem „busnari“. Forma ide prema dolje, snagu nisam radio dva tjedna, pa nije čudo što sam se nakon napravljenog „busnarija“ ispuhao. Svu sam snagu usmjerio na taj element, rekao je Ude.
Josip Freiler

Osvrt gimnastičara na EP u Moskvi

Filip Ude i Tijana Tkalčec vratili su se s Europskog prvenstva u Moskvi zadovoljni plasmanom, oboje na osmo mjesto, i ulaskom u finala unutar jake konkurencije. Njihov trener Igor Kriajimskii također je zadovoljan, a sportski direktor Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan Mario Vukoja ove uspjehe koristi kao najavu dobrih rezultata koji su pred njima.
- Filip je bio pod antibioticima kad smo krenuli u Moskvu i na lijekovima je bio cijelo vrijeme natjecanja. Liječnica se čudila njegovoj namjeri da nastupi, ali eto, rezultat koji zadovoljava je tu. Tijana je postigla više od svojih očekivanja i pred njom su također značajna natjecanja uz sigurno i bolje plasmane - rekao je Mario Vukoja.
Trener Igor Kriajimskii o Tijani također govori biranim riječima i ističe kako joj je Moskva ulila novo samopouzdanje.
- Sigurno je da Tijana ni sama nije vjerovala da može postići puno, a pokazalo se da može. Ona mora više vjerovati u sebe, siguran sam u njezine rezultate. U Filipove također. Ovaj će olimpijski ciklus biti naporan jer radimo na vježbi G težine koju je Filip svladao i sad je mora uvježbavati. Na treningu mu je cijela dvorana aplaudirala kad ju je izveo, a u finalu je pao i medalja je otpala. Dobro, mi imamo čime biti zadovoljni, nastavljamo raditi - rekao je trener Kriajimskii na kratkoj pressici po povratku iz Moskve.
Filip i Tijana za svoje vježbanje imaju i kritike i riječi zadovoljstva. Svjesni su pogrešaka, ali na njima se uči.
- Išao sam s novim elementom koji se godinama uvježbava, ali čim prije krenem, prije ću prestati padati. Nema mi druge ako se želim boriti s najboljima. Sad ću na svakom natjecanju pokušavati Busnarija, vježbu G težine, makar padao dvije godine - najavljuje Filip Ude, a Tijana Tkalčec ističe kako je u finalu pogriješila čineći krivi korak prije daske te dodaje kako je bol u koljenu također ograničavajući faktor.
- Predaleko sam krenula naskakati na dasku i izgubila korak, ali sam sretna s ulaskom u finale. Nadati se nečem većem u stanju kad me koljeno boli, bilo bi previše. U cjelini sam zadovoljna, treniram dalje - zaključuje Tijana. (AL)

Izvor: 3027