Sport 25.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

GIMNASTIKA: Ude i Tkalčec osmi u Europi

U Moskvi je protekli tjedan od 17. do 21. travnja održano Europsko prvenstvo u gimnastici, na kojem su u pojedinačnoj konkurenciji sudjelovali i hrvatski gimnastičari i gimnastičarke. Među njima i dvoje iz čakovečkog Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan: Filip Ude kojemu je to bio 7. nastup na EP-u i Tijana Tkalčec kojoj je to bio 1. nastup na EP-u. Također i dva čakovečka međunarodna suca - Mario Vukoja i Damir Fotak.
Naši predstavnici su postigli veliki uspjeh, nakon kvalifikacija plasirali su se u finale. Filip Ude bio je u kvalifikacijama 3. na konju s hvataljkama s 15.450 osvojenih bodova, Tijana Tkalčec je bila 8. s 13.799 osvojenih bodova. Filip Ude je u kvalifikacijama „za zagrijavanje“ nastupio i na parteru, s 14.500 bodova bio je na 26. mjestu. Uspjeh u kvalifikacijama Tijane Tkalčec je veći jer je ostvaren s teškom ozljedom koljena. Ujedno, riječ je o povijesnom rezultatu hrvatske ženske gimnastike - jer je to prvo žensko seniorsko finale na Europskom prvenstvu.
U finalu je Tijana Tkalčec ponovila rezultat iz kvalifikacija i na kraju je osvojila vrlo dobro 8. mjesto, za dva skoka dobila je 12.866 i 13.183 bodova. Europska prvakinja je Švicarka Giulia Steingruber s 13.799 osvojenih bodova. Filip Ude je na početku svoje vježbe gdje je po prvi put izveo atraktivni „busnari“ element, pao i žrtvovao medalju zbog budućnosti i nastupa, prvo na SP-u, potom i na SK u Ljubljani i Osijeku. Poslije je vježbu izveo do kraja odradio bez pogreške. Početni pad imao je utjecaja na konačnu ocjenu koja je na kraju bila 14.266 bodova. Zbog navedenog mu se nastup može ocijeniti kao vrlo uspješan i poticajan za ono što slijedi.
Europski prvak je Daniel Keating iz Velike Britanije s 15.600 bodova.

Josip Freiler

Tijana Tkalčec: Sretna sam
- Sretna sam zbog ulaska u finale. Nadati se nečem većem u ovom stanju s ovako bolnim koljenom i ozljedom bilo bi previše. Moja je pogreška bila što sam napravila krivi korak prije daske, predaleko sam krenula naskakati na dasku i izgubila korak. Idemo dalje, pred nama su nova natjecanja i izazovi - realna je Tijana.

Filip Ude: Razočaran i ljut
- Pomalo sam razočaran i ljut, vjerovao sam da ću vježbu s novim i najtežim elementom (busnari) odraditi. Na zagrijavanju nisam pogriješio, ne znam kaj je bilo kad sam došao gore. S novom vježbom pred Olimpijske igre u Pekingu sam počeo 2005. godine koja mi je nakon 3 godine donijela medalju. I sada sam hrabro išao s novim elementom koji godinama uvježbavam, ali što prije krenem, prije ću prestati padati. Da nisam išao s novom vježbom vjerojatno bi osvojio medalju, onda bih došao na SP najesen i ondje pao. A medalju s SP-a još nemam i jako ju želim. Izgleda da je ovako trebalo biti i prihvaćam igru. Sada ću na svakom natjecanju pokušati izvesti busnarija, makar padao 2 godine do OI-a. Jednom će mi se uloženi trud vratiti - rekao je Filip.

Izvor: 3026