Sport 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Gorčko kolinje u režiji Prijatelja

Iako se očekivala studen, kao pravo vrijeme za kolinje, te subote28. prosinca bilo je pravo proljetno vrijeme. Na Šoderici, u prostorima sportsko-rekreacijske udruge „Prijatelji“ Goričan, već u rano jutarnjim satima se je počelo okupljati birano društvo kako bi obavili kolinje na starinski način. Započelo je štamperlinima žganice, a zatim su se Prijatelji dali na posao.Oborili su, priklali, „sharali“ i „zasmodili“ svinju na početku starinskog Gorčkog kolinja. Na njega su bile pozvane sve udruge Goričana, te svi dobronamjerni sumještani.
Uslijedila su na „dinstana jetreca“. -Svi smo pomalo željni u ovo ludo i prebrzo vrijeme, lijepo po starinski, polako i s voljom prisjetiti se friških „jetreca“, „cvirki“, „kolinske juhe“, kotlovine, pečenica - kaže Zvonimir Lepoglavec, idejni začetnik ove svojevrsne manifestacije i predsjednik Udruge ‘’Prijatelji’’.
Sve je bilo kao nekada, čim je svinja bila na „klinima“, mesar je za spremanje doručka dao jetra. Dok su se jetra pekla, pa pojela, špek je već bio u kotlu za pečenje „cvirki“ koji su bili i najtraženiji na kolinju. Ubrzo je i sve ostalo brzo bilo spremno za pripremanje“ kolinjskog obeda“: juhe, kotlovine, sekelji gulaša. Nakon „obeda“ gorčke gazdarice Ružica i Nadica „nadevale su čurke“, a mesari Krešo i Frenki „nadevali“ su pečenice koje su se ispekle na žaru. Sve je išlo uobičajenim redom zahvaljujući glavnom kuharu Štefu Kolenku. Fajrunt svemu napravila je kmica.
Uz Gorčko kolinje po prvi puta se je moglo vidjeti što proizvode i goričanski poljoprivredni proizvođači. Posjetitelji su uživali u raznoraznim delicijama od aronije, voćnih likera, namaza od bundeve i njenog ulja , prirodnih sokova od jabuka.
- Veliko hvala općini Goričan i načelniku Mohariću na materijalnoj podršci bez koje sve ovo ne bi uspjelo - poručuju revni organizatori.
Mladen Grubić

Izvor: 3063