Sport 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

HAMONAJEC: Bez dovoljne podrške Grada i Županije

Nogometaši Međimurja prvi su dio prvenstvene sezone, ovaj puta u Drugoj ligi završili tek na 12. mjestu što je neuspjeh ako se zna da je riječ o bivšem prvoligašu čiji je trener Vjeran Simunić uoči prvenstva najavljivao borbu za vrh i povratak u Prvu ligu.
Porazgovarali smo nakon posljednje utakmice prvog dijela prvenstva s sportskim direktorom Miljenkom Dovečerom koji je nakon odlaska Vjerana Simunića 5 kola pred kraj “jeseni” u Vijetnam, vodio momčad, i pitali ga o ocjeni polusezone te akcijama koje slijede u pauzi prvenstva, te mogućnostima u drugom, odlučujućem dijelu prvenstva.
-Osobno sam očekivao više i bolji plasman s obzirom na igrački potencijal i kadar s kojim smo startali u novu sezonu. Kao domaćini smo izgubili previše bodova u Čakovcu s kojima bi sigurno bili bolje plasirani, u sredini tablice između 5. i 8. mjesta. Nismo međutim dobro odradili pripreme, bila je tu i suspenzija HNS-a da nismo mogli igrati kontrolne utakmice, nismo uspjeli uigrati momčad sastavljenu od kvalitetnih pojedinaca, pa je mnogo toga ovisilo o raspoloženju upravo tih pojedinaca (Gorba, Vuka, Jambrušić...). Nakon odlaska trenera Simunića teško je bilo u zadnjih 5 utakmica učiniti nešto više. Zato kada se zbroji učinak je manji od očekivanoga. Ono što slijedi je da u pauzi prvenstva, prvo već do kraja mjeseca napravimo reviziju igračkog kadra, pokušamo financijski za drugi dio prvenstva “pojeftiniti” momčad s kvalitetnim domaćim igračima i onima iz bliže okolice. Oni pak igrači koji su manje igrali i nisu zadovoljili otići će, neki su već otišli (Grgić). Pripreme za novu sezonu trebale bi početi između 15. i 17. siječnja, veći dio odradit će se u Čakovcu, 10-tak dana ako će to financije dozvoliti, u Istri. Cilj u 2. dijelu prvenstva je sredina tablice što je realno i ostvarivo, a istovremeno klub što bolje organizacijski i financijski osposobiti i stabilizirati i dati šansu igrati mladim igračima koji to svojom kvalitetom zaslužio, završio je Dovečer.
Na pitanje oko trenera u 2. dijelu prvenstva nije konkretno odgovorio, naš je dojam da bi po njemu najbolje da on kao trener i sportski direktor završi sezonu. A oko pitanja klupske internetske stranice koja je već duže vrijeme “na prodaju” nije decidirano odgovorio, tek da je dio duga plaćen, a ostalo će se riješiti do početka proljetnog dijela prvenstva, kada bi stranica ponovno trebala biti u funkciji.
S direktorom kluba Stjepanom Hamonajcem također smo porazgovarali o istoj temi, a s akcentom na organizacijsko-financijsku problematiku.
Najprije je bio vrlo kritičan oko plasmana ekipe, oko igračkog i stručnog rada, glede ostalog bio pak je kratak, ponegdje i nedorečen, posebno oko konkretnih brojki financijskog poslovanja i oko imenovanja novog trenera.
- Prvi i osnovni nam je zadatak već do kraja mjeseca i godine na IO-u sačiniti kompletnu analizu jesenjeg učinka na natjecateljskom, organizacijskom i financijskom planu, da se iza toga odmah i dogovorimo kako dalje u drugom dijelu prvenstva, nadalje i oko mogućeg preoblikovanja kluba da novu sezonu dočekamo u boljem organizacijsko-financijskom ozračju. Što se tiče financija, dugovanja su smanjena prvenstveno zahvaljujući predsjedniku Uršanicu i pojedinim agilnim članovima uprave, te meni kao direktoru kluba. Što se tiče uprave, čast pojedincima, kad je riječ o kompletnom sastavu tu nije odrađeno sve zacrtano na izbornoj Skupštini, još tamo u lipnju. Obzirom da imamo mandat Skupštine upravu pojačati s 4 nova člana to će nam također biti prioritet ovih dana (o konkretnim iznosima nismo uspjeli dobiti podatke o.a.).
-Jedini smo klub u saveznim rangovima natjecanja, 1., 2. i 3. Ligama, koji nema dovoljnu podršku odgovornih u gradu i županiji. Znamo da su u teškoj situaciji, ista međutim ne bi smjela izostati, nadamo se da u idućoj godini ni neće izostati. Također se nadamo boljem razumijevanju onih faktora koji nam mogu više pomoći, te nastavku pomoći naših stalnih sponzora. Konkretna financijska situacija je teška, nekako se ipak snalazimo, pokušati ćemo to i u idućoj godini, završio je Hamonajec.
I u ime kluba nezadovoljstvo podatkom da njihovi članovi nisu dovoljno zastupljeni u organima Međimurskog nogometnog saveza, također i nekim odlukama na izbornoj Skupštini MNS-a kojoj je kao delegat kluba prisustvovao i za koje je tamo glasovao. Zbog toga nije baš uputno nakon svega kritizirati, jer je na Skupštini bilo mjesto i vrijeme za to (izbor delegata Skupštine, izbor IO-a, izvješća o radu, financijskog izvješća, razrješnica starom vodstvu..). Za kraj smo ostavili i nekoliko statističkih podataka 1. dijela prvenstva. Kroz momčad je prodefiliralo 24 igrača, najviše, 15 utakmica odigrao je mladi Deni Kovačić, po 14 nastupa bilježe Mario Garba i Mario Vuk, 13. Vedran Celiščak, Andre Silva, Tomislav Levačić... Inkasirano je 40 žutih i 2 crvena kartona, najbolji strijelac s 7 postignutih golova, te najbolje ocijenjeni igrač bio je Mario Garba, 6 golova postigao je Marijan Vuka, 5 Kruno Jambrušić, a po 1 Cicero Lima i Marko Grgić.
Josip Freiler

Izvor: 2902