Sport 08.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Hamonajec i Uršanić okomili se na MNS

Pritisnuti brojnim problemima, prvenstveno financijske prirode u čakovečkom su drugoligašu održali konferenciju za tisak, posebno nakon što su iz novina saznali za odluku Disciplinske komisije HNS-a o suspenziji. Riječ je o potvrdi rješenja Arbitražne komisije oko dugovanja pojedinim igračima (rješenje Disciplinske komisije u klubu do konferencije nisu primili, op.a.). Konkretno dugovanja prema igračima potrebno je platiti do 20. ožujka, do tada se mogu igrati prvenstvene utakmice, ali u slučaju neplaćanja Čakovčanima se oduzima do tog datuma po bod na svakoj utakmici bez obzira na rezultat, kasnije slijedi zabrana igranja. Ukoliko se dug podmiri odmah, nema suspenzije.
Konferenciji su bili nazočni Marijan Uršanić - predsjednik, Stjepan Hamonajec - direktor i Miljenko Dovečer - sportski direktor i trener NK Međimurja, te od strane Škole nogometa Međimurje/Čakovec dopredsjednik Miljenko Ovčar.
Očekivali smo da će najviše riječi biti o suspenziji te problematici kluba navedenoj u uvodu, odgovorni u klubu osim te teme iskoristili su priliku da izraze svoje negodovanje i neslaganje s radom Zajednice sportova Međimurja, grada Čakovca i županije koji im ne posvećuju dovoljno pažnje i pomažu u teškoj situaciji, te posebno radu Međimurskog nogometnog saveza.
- Zbog teške financijske situacije radimo u izuzetno teškim uvjetima, svaki nam tjedan visi mač nad glavom, financijski uvjeti diktirali su oko priprema za nastavak prvenstva, tako će biti i do kraja prvenstva. Zato nas veseli dobar start i početna pobjeda sa Solinom, rekao je Marijan Uršanić, predsjednik kluba i nastavio:
- Trudimo se u takvoj situaciji iznaći odgovarajuća rješenja i izlaz, međutim ako nam odgovorni ne osiguraju bar najminimalnija sredstva i bolje uvjete rada dolazi u pitanje daljnje funkcioniranje kluba. Znamo i priznajemo teškoće grada i županije koji bi nam ipak i u takvim uvjetima mogli malo više pomoći, sada kada nam je ta pomoć najpotrebnija. Trudimo se na zajedničkim sastancima to riješiti, naš je apel svima koji nam u ovom momentu mogu i žele pomoći da to učine odmah i da ta pomoć bude djelotvorna i efikasna.
Spomenuo je Uršanić i nesporazume s MNS-om i najavio zajednički sastanak gdje klub preko MNS-a planira podnijeti prijedlog izmjena kriterija za raspodjelu sredstava kvalitetnom sportu. U klubu su očekivali da će u Skupštini MNS-a i njezinim organima klub imati više predstavnika, a izrazio je i veliko negodovanje u ime kluba na odluku Disciplinske komisije HNS-a oko suspenzije kluba, gdje su očekivali od Darka Jambrovića, tajnika MNS-a i člana komisije da bar obrazloži probleme kluba i suzdrži se od glasanja.
- Taj problem pokušavamo s igračima kojima dugujemo riješiti što bezbolnije, dogovaramo s njima na koji način, rekao je po tom pitanju Uršanić i završio po malo zagonetno, ali znakovito:
- Doći će uskoro dan i vrijeme kada ćemo moći otkriti krivce za sve što nam se događa, a oko razgovora s predsjednikom MNS-a Matom Kljajićem je rekao da je to bio “lov u mutnom”. (!?)
Po običaju, bez da je birao riječi u svom je izlaganju bio vrlo oštar Stjepan Hamonajec:
- Teško nas je pogodila suspenzija iz HNS-a i saznanje da je tajnik MNS-a Darko Jambrović, član Disciplinske komisije glasao za suspenziju. Nitko nam ne pomaže u teškoj situaciji u kojoj se nalaazimo, od grada i županije konkretne pomoći nema već skoro godinu dana pa i dalje tvrdim da odgovorni u Zajednici sportova preko koje se vrše isplate trebaju podnijeti ostavke i da taj organ nema svrhe djelovati (a poštivanje zakona, op.a?).
Mnogo otrovnih strelica Hamonajec je uputio na adresu MNS-a i njenih čelnika gdje je u ime kluba zatražio od Upravnog odjela županije poništenje izborne Skupštine (na kojoj je glasao za sve tamo jednoglasno donijete odluke, op.a.). Predočio nam je i dokumente iz kojih je vidljivo da u MNS-u prema traženju Upravnog odjela županije trebaju uskladiti postojeći Statut s Poslovnikom o radu. Po njegovom se tu radi kako je rekao o “privatnom Savezu”, ponudio nam je i pokazatelje o razgovorima predsjednika Saveza Mate Kljajića s pojedincima nove Skupštine HNS-a, onih koji su bili ili su za Markovića i onih za Štimca, čak i sa Štimcem osobno (što ništa ne dokazuje i nije sporno, jer se razgovarati može i treba sa svakim, a onda ipak na kraju poštivati odluke donesene na Skupštini MNS-a što su međimurski delegati i poštivali, op.a.). I Hamonajec je u ime kluba najavio prijedlog izmjene kriterija za kvalitetni sport, te izrazio nadu i očekivanja da će iznaći modus kako klubu u sadašnjoj teškoj situaciji ipak pomoći.
Josip Freiler

IZ MEĐIMURSKOG NOGOMETNOG SAVEZA ODGOVARAJU NA “NAPADE” ČELNIKA NK-a “MEĐIMURJE”

Nakon vrlo neugodnih i po našem krajnje neprimjerenih, nepotrebnih i neargumentiranih napada na čelništvo, a preko njih i na cijeli Međimurski nogometni savez, u krovnoj su se nogometnoj organizaciji Međimurja oglasili i održali konferenciju za novinare. Kojoj su nazočili predsjednik i tajnik Mato Kljajić i Darko Jambrović, koji su ponovili sve izrečeno na sjednici IO-a MNS-a o čemu smo opširno s izjavama izvijestili na posebnom mjestu, konkretno o prvih 100 dana djelovanja novog Izvršnog odbora MNS-a. A svi oni koji su mislili i nadali se oštrom odgovoru na neargumentirane napade nisu bili u pravu. U krovnoj nogometnoj organizaciji bili su u iznošenju svojih argumenata vrlo i decidirano realni, jasni i detaljni, na svaku “optužbu” iz čakovečkog kluba imali su adekvatne odgovore s dokumentiranim pokrićem, spustili su sportskim rječnikom rečeno loptu na zemlju. Iako su i dalje iskazali veliko nezadovoljstvo načinom na koji su u NK Međimurju htjeli osporiti legitimitet njihove izborne Skupštine i poništiti jednoglasne odluke za koje su i oni glasali.
Na Skupštini zakazanoj za 5. travnja delegatima će se predočiti sva potrebna dokumentacija s prethodne Izborne Skupštine, također i nakon traženja Upravnog odjela županije usaglašeni Statut s Poslovnikom o radu MNS-a. Ovim traženjem iz županije ni u jednom se segmentu ne osporavaju odluke Skupštine, to je posebno važno istaći.
Novi predsjednik MNS-a Mato Kljajić još se jednom pokazao onakvim kako ga poznajemo, kao pravi čovjek na pravom mjestu, kao entuzijast koji ne žali truda i vremena raditi za dobrobit nogometa, za razliku od onih koji svojim radom i štetnim izjavama štete, ne samo nogometu nego i klubu kojeg predstavljaju. Umjeren je i realan, takav će biti i na najavljenom zajedničkom sastanku s čelništvom NK Međimurja, zakazanom ovaj tjedan, gdje se iskreno nada i očekuje da prevlada zdrav razum i realnost s kojom se trebaju suočiti i u čakovečkom drugoligašu, a ne se baviti svim drugim stvarima umjesto svojim i te kako u ovim teškim vremenima problemima kojih imaju mnogo.
Nadamo se iskreno da nakon svega nepotrebno izrečenog i “u ludo” potrošenog vremena neće više biti neargumentiranih optužbi, nakon čega bi se svi zajedno trebali okrenuti kako kaže predsjednik čakovečkog kluba Uršanić (u to treba uvjeriti neke svoje u klubu, op.a.) rješavanju bremenitih problema. I imati kako pak kaže predsjednik MNS-a Mato Kljajić podršku krovne međimurske nogometne organizacije, preko nje i HNS-a, gdje međimurski predstavnici imaju sve više mjesta u raznim tijelima za razliku od prošlih godina, što također ne treba zanemariti.
J. Freiler
Snimio Z. Premuš

Izvor: 2915