Sport 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

HNS-ov cirkus s licencama

U Hrvatskom nogometnom savezu, predsjednik Žalbene komisije Igor Meznarić uz sveprisutnog glavnog tajnika Zorislava Srebrića objavio je odluku i imena klubova koji su dobili licencu za nastup u prvenstvenoj sezoni 2010./11. Pozitivno su rješenje dobili svi sadašnji prvoligaši osim varaždinskog Varteksa i čakovečkog Međimurja, koji do propisanog roka 30. travnja nisu podmirili obaveze i određena dugovanja, Varteks cca. 550.000, a Međimurje 90.000 kuna.
- Riječ je o dugovanjima prema bivšim trenerima Bogdanu i Deveriću, te igračima Slunjskom, Lozi i Milatoviću koji više nisu članovi našeg kluba. Iznos od 90.000 kuna duga podmirili smo im u cijelosti i o tome argumentirano obavijestili Komisiju za žalbe, licencu ipak nismo dobili. Kad dobijemo pismeno rješenje Komisije poduzet ćemo daljnje korake, rekao nam je sportski direktor, trenutno i glasnogovornik kluba Miljenko Dovečer.
Istovremeno je Komisija za žalbe odobrila licence svim drugoligašima, tu su Čakovčani dobili “zeleno svijetlo”. U međuvremenu je upućena žalba Arbitraži HNS-a koja će po svemu sudeći poznavajući stanje i odnose u HNS-u izdati pozitivno rješenje, tako da Liga 16 koja je trenutno upitna bude u funkciji u novoj sezoni, u sezoni 2011./12. kreće Liga 12.
Kad se sagleda kompletna sadašnja situacija ona je puna nelogičnosti što kada je u pitanju HNS nije ništa čudno. Glavni tajnik Srebrić još je pred mjesec dana čakovečki klub posebno imenom spomenuo glede licence i svrstao ga među drugoligaše, istovremeno neki koji su dobili licencu nemaju na terenima rasvjetu, igrat će utakmice u drugim županijama i gradovima te imaju daleko veće financijske dubioze.
Čakovčani pak su i u dodatno teškoj situaciji jer kao 15. plasirani klub na tablici Prve lige ispadaju. Ostaju prvoligaši jedino ako Hrvatski dragovoljac u Drugoj ligi bude na kraju plasiran niže od 5. mjesta na tablici u što je teško prema sadašnjoj situaciji za vjerovati, a Hrvatski dragovoljac posjeduje prvoligašku licencu. Ima još kombinacija za novu sezonu, da Liga broji 12 ili 14 članova, sve će ipak biti jasno do kraja mjeseca kada u HNS-u ipak moraju donijeti konačnu odluku i rješenje oko sustava natjecanja i sudionika Prve i Druge lige.

I čistačica im kriva (?!)

Za kraj smo izdvojili zanimljivo razmišljanje trenera Međimurja Tomislava Ivkovića glede statusa i stanja u čakovečkom klubu:
- Za sadašnju situaciju prvenstveno smo sami krivi, od predsjednika do čistačice, igrača i stručnog stožera. Upravo zbog toga je osnovni zadatak što prije, bez obzira na rang natjecanja u kojem ćemo u novoj sezoni igrati, klub postaviti na zdrave noge. Da se o igračkom kadru brinu stručnjaci, o organizacijsko-financijskim pitanjima i problemima članovi uprave. Samo tako možemo biti stabilni klub, a ako i budemo drugoligaši, brzo se već nakon godinu dana možemo vratiti među prvoligaše.
Da su pak u klubu počeli tako razmišljati potvrdio nam je i Miljenko Dovečer. No hoće li tako i biti i hoće li se konačno s riječi prijeći na djela znati će se uskoro. Jer ovih dana kako nam u klubu kažu kreću i s prvim akcijama oko privatizacije. (Josip Freiler)

Izvor: 2872