Sport 05.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

III. HNL: HNS-ova kuhinja!

U Hrvatskom nogometnom savezu nakon prijava objavili su listu sudionika Treće nogometne lige sjever za novu prvenstvenu sezonu 2012./13. To su: Međimurje (Čakovec), Nedelišće, Čakovec, Graničar (Kotoriba), Mladost (Prelog), Polet (Sveti Martin na Muri), Koprivnica, Bjelovar, Podravina (Ludbreg), Mladost (Ždralovi), Ivančica (Ivanec), Virovitica, Croatia (Grabrovnica), Slatina, Podravac (Virje) i Križevci. Pojavila se mogućnost da Liga broji 17 članova, da 17. član bude Varaždin, a da je za to prema vijestima iz HNS-a potrebna pozitivna suglasnost svih 16 sudionika Lige.
Krenuli smo tragom ove posljednje vijesti i tražili mišljenje najodgovornijih predstavnika međimurskih klubova. Predsjednici Međimurja i Nedelišća Marijan Uršanić i Ivica Mihalić, te član uprave Mladosti Ivica Radiković dali su pozitivno mišljenje, sportski direktor Graničara Robert Čižmešija bio je neutralan, a predsjednici Čakovca i Poleta Dušan Mikolaj i Tomica Kralj decidirano su protiv. Mišljenja ostalih 10 sudionika Lige nismo tražili jer mišljenja naših trećeligaša dovoljno govore da od nastupa Varaždina u 3. HNL sjever neće biti ništa. No poznavajući prilike u našem nogometu može se u zadnji čas još mnogo toga promijeniti.
J. Freiler

Taman kad smo pomislili da su se u HNS-u stvari počele kretati na bolje, pojavio se novi, veliki problem. Prema neslužbenim saznanjima na sjednici Natjecateljske komisije HNS-a proteklog četvrtka donijeta je odluka da se prema IO HNS-a ide s prijedlogom da 3. HNL-sjever u sezoni 2012./13. broji 18 klubova (!!?). To je jedan problem, jer u službenim aktima HNS-a izrekom stoji da amaterske lige mogu brojiti najviše 16 sudionika, drugi i puno veći je međutim da se mimo svih propisa u 3. HNL-sjever kao 17. član pokuša “ugurati” NK Varaždin, novoformirani klub koji je od strane ŽNS-a Varaždin registriran, a njegova objava o novoj registraciji objavljena u Glasniku HNS-a 20. lipnja 2012. godine. 18. član 3. HNL-sjever dobio bi se igranjem kvalifikacija između Marofa i Zdenke.
Ovakvim prijedlogom Natjecateljske komisije HNS-a otvorena je “pandorina kutija” i dat signal svim klubovima gubitašima da rasformiraju (čitaj ugase) svoj klub i formiraju novi klub i bez problema i gubitaka krenu s natjecanjem od 3. lige. U Međimurju financijske probleme imaju Međimurje kod kojih je krenuo preustroj što u HNS-u za razliku od Šibenika ne priznaju, i Čakovec pa i oni razmišljaju krenuti putem Varaždina. Biti će zato zanimljivo čuti tumačenje pravne službe HNS-a kako se taj prijedlog našao na stolu. Biti će to i svojevrsni test HNS-a i njihovih tvrdnji da se kreće prema boljitku hrvatskog nogometa. Vjerojatno će i ostali klubovi 3. HNL-sjever reagirati svojim priopćenjima, Izvršni odbor MNS-a dopunio je dnevni red svoje sjednice zakazane za 3. srpnja točkom “proširenje 3. HNL-sjever mimo postojećih pozitivnih propisa”, a svoj su stav najavili i međimurski trećeligaši sa zajedničkog sastanka prije Plenuma klubova.
P.S. POSLJEDNJA VIJEST - kada smo spomenuli mogućnost da se u zadnji čas nešto promijeni bili smo po svemu sudeći u pravu. Prema posljednjim vijestima Treća HNL-sjever će brojiti čak 18 članova. 17. član biti će Varaždin, a za 18. člana slijede dvije kvalifikacijske utakmice između Marofa (Novi Marof) i Zdenke (Veliki Zdenci). Ako se opet nešto ne promijeni, takav je naš nogomet. (j.f.)

Izvor: 2984