Sport 11.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Iz ribičkih društava...

ŽUŽIČKA KOTORIBA

Svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu održali su članovi Udruge ljubitelja prirode i ribolova Žužička iz Kotoribe. U podnijetom godišnjem izvješću predsjednik Branko Matoš je istaknuo kako su lani u svojim redovima okupljali 86 članova.-To je brojka nešto niža od prethodnih godina, ali raduje što nam dolazi sve veći broj mlađih pa je od lanjskih 8 taj broj porastao na 15- istaknuo je predsjednik.
Pored inog rekao je kako su lani održali 20 radnih akcija, a najviše vremena utrošeno je u daljnje uređenje njihovog doma lociranog na obali vode Žužička kojom i gospodare. Također nije zaboravljen niti okoliš ovog prekrasnog zdanja.
Što se tiče natjecateljskog dijela, udruga je prvi puta sudjelovala na završnici Kadetskog kupa HŠRS-a u Rasinji gdje je njihov član Mateo Maltar prvi dan bio treći, a sveukupno je na kraju osvojio 15.mjesto u konkurenciji od 60 natjecatelja. Inače,njihova seniorska momčad natjecala se je u 2. međimurskoj ligi gdje je natjecanje završila na 6. mjestu. Matoš je izdvojio organizaciju Jesenskog i proljetnog kupa te društveno natjecanje te redovite društvene treninge u vrijeme mirovanja natjecanja
Ljubomir Nikić, tajnik udruge, je iznio podatak kako su prošle godine u vodu Žužička pustili 134 kg konzumnog šarana, 115 kg mlađi šarana i 65 kg amura.
Od planova najavljuju legalizaciju i uređenje okoliša doma što će se činiti preko radnih akcija koje će biti svake prve subote u mjesecu, počevši od idućeg mjeseca. Planiraju za kraj godine svečanost otvaranja doma u sklopu proslave 15-te obljetnice osnutka rada.
Došlo je i do nekih kadrovskih promjena u vodstvu. Dugogodišnjeg blagajnika Josipa Ostrognaja na toj je dužnosti zamijenio Nenad Legin, dok je Darko Kalinić novi član Upravnog odbora iz kojeg su izišli Drago Kranjec i Darko Kovačić. Na kraju je upriličena mala svečanost gdje je 62-godišnjem Ostrognaju Matoš predao prigodnu zahvalnicu jer je punih 15 godina obnašao blagajničku dužnost u udruzi, a pored toga se je oprostio od aktivnog ribolova. Ova gesta je Josipa dirnula do suza pogotovo kada je čuo odluku da ga udruga proglašava svojim počasnim članom. U tom dijelu skupu predsjednik je pobrojao petnaestak sponzora i Općinu Kotoriba koji su pomogli njihov rad te im je izrekao javnu zahvalu.
Mladen Grubić

GLAVATICA PRELOG

Članovi jednog od najbrojnijih međimurskih sportsko-ribolovnih društava, Glavatica iz Preloga, na čijem je čelu Zoran Pfeifer, nedavno su se okupili na redovnoj godišnjoj skupštini te donijeli plan rada za ovu godinu. Iza ribiča Glavatice je povijesna godina – u stotinu godina djelovanja, upravo su u 2012. godini ostvareni najbolji rezultati: kadeti su se plasirali u završnicu Kupa Hrvatske, juniori su prvaci države, Natalija Žganec juniorska viceprvakinja Hrvatske.
- “Od debitanata do postolja” mogli bismo nazvati priču o seniorima iza kojih stoje godine odricanja i rada. U završnici Kupa Hrvatske seniori su osvojili 3. mjesto, a Alan Perko je bio treći u pojedinačnoj konkurenciji. U I. Hrvatskoj ribolovnoj ligi Glavatica – Pfeifer je ekipno također osvojila 3. mjesto, a A. Perko je pojedinačno osvojio drugo mjesto. Sudjelovanjem na svjetskom prvenstvu Alan Perko je s reprezentacijom osvojio 4. mjesto, a kao pojedinac je proglašen 12 ribičkem svijeta u kategoriji U-18. Također je izborio mjesto u reprezentaciji U – 23, dok je Zdravko Gotovac izborio majstoricu za seniorsku reprezentaciju. Ako je za vjerovati staroj narodnoj izreci da je “prvih sto let najteže”, Glavaticu očekuju još bolja vremena - kažu u društvu. Uz izvješća, članovi Glavatice su prihvatili prijedlog da Goran Čonkaš bude imenovan novim članom upravnog odbora ove udruge.
MONOGRAFIJA U TISKU
Povodom 100. obljetnice ovog ribolovnog društva za tisak je pripremljena monografija “Sto godina organiziranog ribolova u Prelogu”, publikacija za koju su priloge napisali Antun Kalšan, Saša Kalšan, Zoran Pfeifer, Ivica Beti i Tihomir Hunjak. Grafičko oblikovanje monografije odrađeno je u preloškom fotostudiju Vipro. (d)

DRAŠKOVEC

Na redovnoj godišnjoj skupštini okupilo se nedavno 60 članova Sportskog ribolovnog društva Smuđ iz Draškovca s uzvanicima i prijateljima. Dopredsjednik ovog društva Mario Mihaljac je iznio izvješće o realiziranim uspjesima i planovima, istaknuvši kvalifikaciju u Prvu međimursku ligu kao najveće postignuće. Pobjedniku natjecateljsku ekipu predvodio je kapetan Ivan Balent, a natjecatelji su bili Danijel Balent, Željko Slaviček i Nikola Balent. Na skupštini je prihvaćen plan rada za 2013. godinu tijekom koje će se, između ostalog, težiti daljnjem uređenju ribnjaka Trnišće u Draškovcu, jačanju natjecateljske ekipe te očuvanju ribnjaka od onečišćenja i krivolova. Ribiči Smuđa pokušat će i prvući što više mladih u udrugu, saznajemo od predsjednika SRD-a Smuđ iz Draškovca Zdravka Slavičeka.

SOM KOTORIBA

I članovi ŠRD-a Som iz Kotoribe održali su godišnju skupštinu. O jednogodišnjem radu govorio je predsjednik društva Ivica Horvat. On je istaknuo je kako su natjecatelji društva u Prvoj hrvatskoj ligi HŠRS-a i dvije ekipe u Drugoj županijskoj ligi MŠRS-a dali svoj maksimum kako bi postigli što bolje rezultate.
Horvat je istaknuo kako je prošla godina bila slavljenička kada su obilježili 6 desetljeća od osnutka i aktivnog rada.
U narednom periodu prioritet će dati zaštiti i očuvanju voda i okoliša kojim gospodare. Pošumit će neke svoje parcele kraj tih voda, podržavat će svoje natjecatelje u svim oblicima natjecanja, a posebno će se zalagati da u njihove redove uđu oni najmlađi. Ove godine moraju završiti rekonstrukciju krovišta jer im je to zaostatak od lani.
Na rezultatima im je čestitao općinski načelnik Ljubomir Grgec. On je pozvao sve mjesne udruge na zajedništvo, a ribičima Soma je rekao kako su u općinskom proračuna za ovu godinu predviđena sredstva za sanaciju krovišta Ribičkog doma. Čestitke i lijepe želje s pozivom na suradnju uputili su im predstavnici srodnih društava iz Donjeg Vidovca, Svete Marije, Goričana i mađarskog pograničnog naselja Serdahelj.
M. Grubić

Izvor: 3016