Sport 27.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Iz Zajednica sportova Međimurja i Čakovca

Izvještajna skupština 4. lipnja

Održana je 7. sjednica Izvršnog odbora Zajednice sportova Međimurja. Prihvaćen je prijedlog dugo očekivanog i važnog dokumenta Zajednice, Pravilnika o kriterijima za vrednovanje klubova nositelja kvalitete seniora i mlađih dobnih skupina. Konačni tekst biti će utvrđen i usvojen na sjednici Skupštine Zajednice koja će se održati u utorak 4. lipnja u 19 sati u prostorima SGC-a Aton Nedelišće. Osim Pravilnika o kriterijima očekuje se i prihvaćanje završnog računa za 2012. godinu s izvješćem Nadzornog odbora, izvješća o radu za proteklu i planu rada s financijskim pokazateljima za ovu, 2013. godinu. Verificirat će se mandati novim članovima Skupštine i izabrati dva nova člana Izvršnog odbora.
Članovi Izvršnog odbora vodili su raspravu oko trenutnih aktivnosti Zajednice, gdje je posebno važno spomenuti da su uspjeli razgovori s odgovornima u županiji oko financijske problematike te da je riješeno pitanje prijevoza sportaša. Pozitivno je ocijenjena i organizacija „vrtićke olimpijade“, tradicionalne i uspjele akcije Zajednice u kojoj je ove godine sudjelovalo 560 mladih. Riješeno je i nekoliko molbi, u okviru postojećih pozitivnih kriterija. (Josip Freiler)

Drastično smanjena sredstva

U prostorima čakovečkih gradskih bazena „Marija Ružić“ održana je redovna godišnja skupština Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca. Nakon što je donijeta odluka o primanju u članstvo novih članica Zajednice: Ženskog nogometnog kluba „Katarina Zrinski“ Čakovec, GP Ekom Čakovec i Judo kluba „Zrinski“ Čakovec, predsjednik Zajednice Bojan Ružić podnio je izvještaj o radu za proteklu 2012. godinu. Svoje zaključke i odluke Zajednica je donosila i provodila nakon sjednica Izvršnog odbora čiji su svi članovi volonteri, uz pomoć stručne službe gradske uprave, u Zajednici nema profesionalca čime je ušteđeno oko 100.000 kuna. Izvršni odbor tijekom protekle godine održao je 5 sjednica kojima su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora.
Financiranje klubova vršeno je na osnovu postojećih pravilnika i kriterija, financirala se (ako se to tako može nazvati) redovna djelatnost, stručni rad, korištenje dvorana, a riješeno je i nekoliko molbi. Stanje u sportu na području grada Čakovca u svim je udrugama i klubovima izuzetno teško, zbog opće krize smanjeni su prihodi, a sponzorstva i donacije sve je teže ostvariti. Klubovi su u teškoj situaciji, pojedini odustaju od natjecanja, neki od rada s mladima, neki čak prestaju s radom.
2008. godine - 1,334.000 kn, 2012. - 310.000 kn!
Uz sve to čakovečki je sport osiromašen za velika i nužna financijska sredstva, Zajednici sportova uskraćen je veliki dio sredstava predviđen inače proračunom grada pa je takvo postupanje već ostavilo teške posljedice i dovelo klubove u izrazito težak položaj. Primjera radi, 2008. godine gradskim je proračunom za sport osigurano i realizirano 1.334.000 kuna, 2012. godine 310.000 kuna što dovoljno potvrđuje izneseno teško stanje. U takvoj situaciji Zajednica je ipak uspješno organizirala tradicionalne sportske kampove mladih, organiziran je i izbor najboljih sportaša grada Čakovca, klubovi koji su 2012. godine imali jubileje dobili su priznanja...
Što pak se tiče financijskog izvješća koje je potvrdio i Nadzorni odbor prihodi i rashodi bili su 333.412,69 kuna (od toga 310.000 iz gradskog proračuna). Unatoč svega sportaši Čakovca postigli su i postižu i dalje evidentne rezultate pa će to valjda ipak nekoga od odgovornih možda više zainteresirati da i sport konačno dobije mjesto koje mu pripada.
Na Skupštini je usvojen i plan rada za 2013. godinu koji se ne razlikuje mnogo od prošlogodišnjeg (zbog financijskih sredstava). Biti će ga lako nadopuniti ako se osiguraju veća sredstva, u protivnom će Čakovec „doživjeti“ kolaps sporta što nadamo se iskreno, nitko ne želi. Iz plana za 2013.ukeratko izdvajamo, da će se i dalje iz osiguranih sredstava financirati redovne djelatnosti, stručni rad, korištenje sportskih objekata, sportske aktivnosti invalida, potrebe kvalitetnog sporta, organizirat će se ljetni i zimski sportski kampovi i izbor sportaša i ekipa godine, surađivati s ostalim sportskim i lokalnim zajednicama,te ustrojiti i ažurirati evidencije sportskih udruga i klubova i u granicama mogućnosti pomagati financiranje perspektivnih mladih sportaša.
Josip Freiler

Izvor: 3031