Sport 16.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Javni apel: NE smanjujte sredstva za sport!

Održana je 3. redovna sjednica Skupštine Zajednice sportova Međimurja kojoj je od 29 prisustvovalo 16 delegata i na kojoj su sve odluke donijete jednoglasno. Usvojeno je programsko i financijsko izvješće za proteklu godinu te izvješće Nadzornog odbora sa završnim računom za 2010. godinu. S prihodima od 970.778,44 kune, rashodi su bili 967.958,24 kune, a pozitivan saldo s 31.12.2010. godine iznosio je 2.820,20 kuna. Bilo je riječi i o programu rada koji će u mnogome ovisiti o financijskim pokazateljima, pa je upravo zbog ovog posljednjeg bilo i najviše riječi u svim diskusijama, raspravama i prijedlozima. Osim što su tijekom protekle godine sport i fizička kultura unatoč evidentnih rezultata na sportskom planu drastično zakinuti po pitanju financiranja, ove godine taj se trend već na početku još jače iskazuje pa je 17.500 sportaša, velik broj sportskih i stručnih djelatnika došlo na rub egzistencije, mnoge udruge najavljuju prestanak djelovanja, sport se urušava od temelja, obećanja i moralna podrška bez konkretnih pokazatelja ne zadovoljava.
Zato pod hitno, naravno ako postoji dobra volja odgovornih, treba osigurati sredstva za ovu važnu djelatnost, u protivnom slijedi “ključ u bravu”. U ime cijele sportske zajednice skupštinari su uputili javni apel i vapaj odgovornima da preispitaju svoje odluke i da više ne smanjuju sredstva za sport i fizičku kulturu već da se izvrši preraspodjela i da se onda prema postojećim kriterijima sredstva dijele s jednog mjesta, preko Zajednice sportova, prema Zakonu, uz strogu kontrolu onih koji ih osiguravaju, u ovom slučaju Županija.
Da su sportaši u pravu kada protestiraju po pitanju financija govori podatak o odobrenim sredstvima za ovu godinu. U Zajednici su tražili dodjelu 1.670.000 kuna, u županiji su im odobrili 1.000.000 kuna, a već sada prilikom prvog rebalansa (najavljuju se i novi rebalansi) ona su im smanjena na 800.000 kuna, što dalje slijedi nitko za sada ne želi ni pomisliti. Istina, u županiji imaju i dodatna sredstva koja sami dijele mimo kriterija pa je dobar prijedlog da se u buduće sredstva objedine i dijele sa za to određenog mjesta i prema Zakonu.
Zato je dobar zaključak, a s tim se složio i zamjenik međimurskog župana zadužen među ostalim i za sport, Matija Posavec koji je prisustvovao Skupštini, da se krajem mjeseca najvjerojatnije 27. ili 28. lipnja u Županiji organizira Okrugli stol sa samo jednom točkom dnevnog reda - “STANJE U MEĐIMURSKOM SPORTU”. Tu bi trebali uz najodgovornije u međimurskom sportu, prisustvovati i oni najodgovorniji iz županije, gradova, javnih poduzeća, banaka, državnih firmi, gospodarstvenici... O nadamo se pozitivnim prijedlozima i odlukama, uz prijedlog javnih potreba u sportu koji u Zajednici sportova već imaju razrađen u detalje, trebalo bi se do kraja godine izjasniti na Skupštini županije i početi s primjenom odmah ili pak od početka iduće godine.
Prije sjednice Skupštine kratku je sjednicu održao i IO Zajednice na kojoj je odlučeno da se shodno trenutnoj teškoj financijskoj situaciji smanje za 20% sredstva stručnoj službi, te da se i tu još više štedi, sadašnja situacija to nalaže, a izlaz iz nje još se ne nazire. (J. Freiler)

HOO odobrio 227.911 kuna
Delegati su upoznati i s jednom dobrom viješću. Hrvatski olimpijski odbor prihvatio je nekoliko molbi oko pomoći međimurskim sportskim udrugama i za tu namjenu osigurao iznos od 227.911,37 kuna. Sve za nabavu sportskih rekvizita i opreme. Judo klubu “Jocker” Prelog odobren je iznos od 49.239,01 kuna, Nogometnoj školi “Međimurje-Čakovec” 49.084,38 kn, Gimnastičkoj udruzi “Marijan Zadravec-Macan” Čakovec iznos od 64.770,36 kn i Ženskom odbojkaškom klubu “Kaštel” Pribislavec iznos od 64.817,62 kune. (j.f.)

Izvor: 2929