Sport 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

KARATE: Novak putuje na EP / Marciuš viceprvak države

Na državnim prvenstvima za kadete i juniore u Rijeci 7. prosinca i Poreču 8. prosinca karatisti Male Subotice postigli su izvanredne rezultate. Prvenstva su bila kvalifikacijska za Europsko prvenstvo u Lisabonu (Portugal) koje će se održati u veljači 2014. godine. U Rijeci je održano državno prvenstvo u kadetima gdje je naš Filip Novak u kategoriji -57 kilograma osvojio zlato i put u Lisabon. U prvom je meču pobijedio predstavnika Karate kluba Samobor Tonija Vukovića 4:0. Nakon njega je došla borba s dobrim predstavnikom Bushida iz Zagreba Brunom Drempetićem koja je završila 2:0. U finalnom meču radio je također s predstavnikom Bushida i svojim najvećim rivalom zadnjih godina, Lukom Kondićem, koji je unatoč ozljedi noge izborio finale. U toj borbi s puno obrata nakon vodstva Filipa 2:0, Luka je uspio izjednačiti na 2:2, ali je u zadnjim sekundama borbe Filip ipak poveo s 3:2 i osvojio naslov prvaka Hrvatske i kvalificirao se za Europsko prvenstvo u Lisabonu 2014.
Drugog dana je u Poreču održano juniorsko prvenstvo Hrvatske čijim se osvajanjem zlata također kvalificira za juniorski dio EP u Lisabonu. Na prvenstvu je nastupio naš Nikola Jankaš koji se na žalost nije uspio kvalificirati, ali je Karate klubu Mala Subotica donio prvu medalju u uzrastu juniora i to broncu u kategoriji do 55 kilograma. Natjecatelje je u njihovim uspjesima pratio trener Tomislav Magdalenić uz budnu potporu Filipovih i Nikolinih roditelja s tribina.

U Rijeci održano Državno prvenstvo za kadete i kadetkinje, na kojem su nastupili i karatisti Karate kluba Međimurje Leon Marciuš i Lucija Lesjak. Prvi je na tatami izašao Leon. Nakon teške prve borbe, u kojoj je u regularnom dijelu bilo 1:1 , Leon je u produžetku prvi napravio zlatni bod i tako prošao dalje. S lakoćom je odradio sljedeće dvije borbe, pobijedivši predstavnike KK Zamet (3:0) i Hrvatskog dragovoljca (6:5) te se tako plasirao u finale. U finalu je od njega bio bolji još jedan član KK-a Zamet s 2:1 te je Leon tako postao viceprvak Hrvatske.
Lucija je ove godine bila debitantica Kadetskog prvenstva jer je tek prije tjedan dana stekla pravo natjecanja u kategoriji kadetkinja na službenim prvenstvima. Od Lucije je već u prvoj borbi bila bolja natjecateljica iz Rijeke sa 6:1. Kako je ona došla do finala, Lucija je dobila priliku odraditi repasažne borbe. Tako je pobijedila predstavnicu Roninga iz Zagreba sa 7:0 i, na korak brončanoj medalji, u sljedećoj borbi izgubila od natjecateljice Kaplasta iz Karlovca. Lucija je tijekom borbe napravila 4 nedozvoljena kontakta. Iako se vratila bez medalje, treneri su zadovoljni onim što je Lucija pokazala na svom prvom kadetskom prvenstvu.
Za Luciju i Leona sezona natjecanja još nije gotova. Čeka ih Državno ekipno prvenstvo Hrvatske, na kojem će Leon nastupiti kao pomoć KK-u Slavonski Brod, a Lucija kao pomoć KK-u Globus. (a.g.)

Izvor: 3059