Sport 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Koliko za sport u 2010.?

Svoju 11. sjednicu održao je Izvršni odbor Zajednice sportova Međimurja (predsjedao Miljenko Topličanec), raspravljalo se o nizu vrlo aktualnih pitanja, spominjemo najznačajnija. Već po drugi put sjednici je nazočio međimurski dožupan Matija Posavec, u Županiji zadužen i za pitanje sporta, što je naišlo na opće odobravanje prisutnih, obzirom da ranije nije bio takav slučaj. Radi konzultacija i boljeg upoznavanja s problematikom međimurskog sporta, prije pak donošenja županijskog proračuna za 2010. godinu.
Saslušao je prijedloge članova IO-a koji zastupaju interese 17.500 aktivnih sportaša u županiji, i obavijestio ih pritom da se sportu 2010. preko Zajednice sportova predviđa dodijeliti iznos od 1,700.000 kuna, također se planira preko Zajednice ili Županije direktno, za što još slijedi konačni dogovor, osigurati 250.000 kuna za vrhunski sport, daljnjih 250.000 kuna za sportske škole, 100.000 kuna za potrebe SD “Međimurje” koje bi nakon skorog održavanja Skupštine i dalje funkcioniralo i po kriterijima dijelilo sredstva dobivena od sponzora. Ostala sredstva članicama SD “Međimurje” (NK Međimurje, OK Centrometal, RK MKA*IPC i KK Međimurje) dijelila bi se ubuduće preko Zajednice i po kriterijima, što je u skladu sa Zakonom o sportu. Dogovoren je još jedan sastanak odgovornih po tom pitanju prije donošenja županijskog proračuna, sjednicu će održati i Izvršni odbor Zajednice, svi se nadaju ubuduće pozitivnim rješenjima i u sadašnjoj teškoj situaciji. Jer se samo dogovorom, što prije nije bio slušaj, mogu lakše riješiti problemi. Ostaje još pitanje riješiti oko sredstava za školski sport, a dobivena je i informacija da se još u prošlom sazivu Županija obavezala gimnastičarima za vrijeme olimpijskog ciklusa do OI u Londonu 2012. godine osigurati godišnje 150.000 kuna, koje bi iznose također trebali osigurati u Gradu Čakovcu i Općini Nedelišće.
Članovi Izvršnog odbora raspravljali su i donijeli određene zaključke i odluke nakon izvješća Nadzornog odbora Zajednice koje se odnosilo na određene nepravilnosti u poslovanju, koje pak treba hitno otkloniti, a posebno treba ubuduće izbjegavati da se u sport ne miješa politika kao što je to bio slučaj prije i za vrijeme ovogodišnjih lokalnih izbora.
■ “Razvlašteni” novinari
Na sjednici su “razvlašteni” sportski novinari oko izbora najboljih sportaša i ekipa godine. Razlog je nezadovoljstvo kako su to oni do sada radili (?), a radi se o onima koji su stručno predlagali najbolje. Ovaj zaključak sigurno neće naići na odobravanje sportskih novinara, po novom će prijedlogu nominacije za najbolje sportaše i momčadi predlagati Komisija Zajednice (Stjepan Križarić, Ljudevit Boščak i Dražen Korent), glasovanje umjesto sportskih novinara sada će vršiti po jedan član svih županijskih strukovnih saveza te u redakcijama pisanih i elektroničkih lokalnih medija, dok će konačnu potvrdu dati IO Zajednice. S tim u vezi donijeti su novi (prepisani su stari, op.a.) Kriteriji za izbor najboljih. Rok za dostavu prijedloga je 31. prosinca ove godine do kada trebaju stići i prijedlozi iz strukovnih saveza oko dodjele najviših županijskih sportskih priznanja “Franjo Punčec”. Proglašenje najboljih i dodjela priznanja predviđeno je za početak veljače 2010. godine, što je po nama prekasno.
Na sjednici je bilo riječi i oko službenih prostora Zajednice, a dana je i podrška Međimurskom nogometnom savezu da se u idućoj godini kada međimurski nogomet slavi još nekoliko jubileja, kandidira kod HNS-a za dodjelu “Trofej podmlatka HNS-a”.
Josip Freiler

Izvor: 2849