Sport 03.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Kome to Županija mimo zakona i javnosti dijeli pola milijuna kuna?!

Održana je 19. sjednica Izvršnog odbora Zajednice sportova Međimurja (predsjedao Miljenko Topličanec) na kojoj je jedina točka dnevnog reda bila ona o financijskoj situaciji. Koja je za međimurski sport izuzetno teška, gotovo nepremostiva. U Skupštini Međimurske županije dva su put rebalansom smanjivali i onako nedostatna sredstva za sport, zaustavili su se na iznosu od 1.200.000 kuna. Trenutno je, do sjednice IO-a, od tog iznosa Zajednici sportova koja jedino prema Zakonu o sportu može raspolagati i prema kriterijima dijeliti sredstva doznačeno 790.000 kuna i kako sada stvari stoje mala je vjerojatnost da će to kraja godine biti ispoštivan iznos dodijeljen posljednjim rebalansom.
Tako se međimurski sport ionako bremenit problemima, a bogat odličnim rezultatima našao u velikim problemima, na rubu preživljavanja, pa je opravdano pitanje koliko će klubova u idućoj godini ‘preživjeti’. Odgovorni u Županiji obaviješteni su u detalje sa spomenutom problematikom, nažalost poslije donošenja rebalansa, prije toga nisu imali vremena primiti delegaciju Zajednice iako su se ovi na vrijeme najavili i tražili prijem. Dana su međutim obećanja da će se do kraja godine realizirati i dostaviti sredstva od 1.200.000 kuna, kako sada stvari stoje malo tko u to vjeruje. Zbog toga je na sjednici odlučeno da se sačeka do 10. studenoga daljnji razvoj situacije, a onda na konferenciji za novinare upoznati širu javnost s problemima sporta koje je to ponovo ponavljamo izuzetno teško i složeno.
U takvoj situaciji u Zajednici su počeli s pripremama za izradu realnih potreba u sportu za 2011. godinu da se na vrijeme dostave u županiju, rok strukovnim savezima i klubovima koji te saveze nemaju je da Zajednici svoje objedinjene programe i potrebe dostave do 8. studenoga. Istovremeno su navodno u Županiji osigurali 600.000 kuna (valjda od sredstava oduzetih po rebalansima Zajednici sportova, o.a.) za plaćanje dvorana, što još uvijek nije realizirano, a nema ni kriterija i čvrstih planova kako to i za koga realizirati (?!). To isto vrijedi i za 500.000 kuna koji si je iznos na početku godine Županija zadržala i ostavila mimo Zajednice, a time i Zakona o sportu, dijeliti za potrebe kvalitetnog sporta, sportskih škola, za olimpijski program... U Zajednici su tražili da im se bar omogući uvid kome su podijeljena, nisu dobili odgovor (!?).
Mnogo, mnogo problema koje bi trebalo riješiti, rješenja se nažalost unatoč truda odgovornih za sport ne naziru pa nas očito čeka izuzetno teška i složena sportska 2011. godina.
Josip Freiler

Izvor: 2897