Sport 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

KOŠARKA: Težak poraz Čakovca

Košarkaši Čakovca u 1. su kolu kvalifikacija za A-1 ligu doživjeli težak poraz na gostovanju u Zagrebu kod Hermes Analitice s čak 39 poena razlike. Domaći su košarkaši slavili rezultatom 95:56. Moramo napisati o novim nelogičnostima Hrvatskog košarkaškog Saveza. Sve momčadi osim Šibenika prije samog početka kvalifikacija dovele su si pojačanja iz drugih drugoligaških klubova, a samo par dana prije početka kvalifikacija iz HKS-a im dolazi obavijest da po pravilniku ne mogu dovoditi igrače iz istog rang natjecanja nego samo iz prvoligaša ili strane košarkaše! Sve bi to bilo u redu i bez primjedbi, ali HKS je prošle godine dopustio prelazak igrača iz istog ranga u klubove koji su igrali kvalifikacije. Međimurje je tako dovelo Poljaka iz Vindije i Ljoljića iz Vrbovca, a pravilnik se od prošle sezone nije mijenjao! Tu dolazimo do zaključka da su prošlogodišnje kvalifikacije bile neregularne.
Od člana uprave sudionika kvalifikacija došao je ovaj komentar, ali uz molbu da se ne objavi o kojemu se to klubu radi: “I prije svih ovih događanja čuli smo iz par usta u vrhu da Šibenik mora biti prvak, a da će Osječki sokol, Križevci ili Zabok pobijediti drugoplasiranog u kvalifikacijama, i da to tako mora biti. Ta opcija nam se činila sasvim izgledna, ali pošto smo sportaši mislili smo da to ipak moraju potvrditi na parketu. Nakon svega ovoga, čini nam se da su četiri kluba u kvalifikacijama samo broj, nešto što je propisano pravilima.”
Spomenimo da je predsjednik HKS-a Danko Radić, Šibenčanin, a baš se njegov klub bori za ulazak u A-1 ligu. Ipak, taj podatak više nikoga ni ne iznenađuje.
HERMES ANALITICA - ČAKOVEC 95:56
(29:15, 17:16, 26:13, 23:12)
Čakovec: Prprović 17, Novak M. 15, Horvat 7, Kranjčec 6, Biševac 5, Terek 3, Momčilović 3, Pustić, Lepen, Juras, Drk, Žvorc
Treba spomenuti da je Čakovec par dana prije kvalifikacija ostao bez trenera Brune Kovačića koji je zbog neslaganja s igračima odstupio s mjesta glavnog trenera. Trenersku palicu tako je preuzeo njegov pomoćnik Milan Bošnjak, a bivši glavni trener Kovačić svejedno je bio na klupi s igračima. Spomenimo da je Čakovec na utakmicu koja je počela u 18.45 sati stigao tek u 18.05 zbog kvara autobusa pa je i to jedan od razloga koji je utjecao na lošu igru naših košarkaša.
Prvo i jedino vodstvo na utakmici Čakovec je imao na samom početku utakmice kada tricom Matije Novaka na semaforu svijetli 2:3. Domaći sastav odgovara serijom 15:2 za vodstvo 17:5. Prva četvrtina završila je rezultatom 29:15 i već se tu vidjelo da će naši košarkaši teško do bodova. Uspio je Čakovec drugu četvrtinu odigrati u egalu, a taj period domaćini dobivaju s minimalnih 17:16 pa na poluvrijeme odlaze s +15. Drugo poluvrijeme Hermes Analitica samo je povećavala svoju prednost, a kod Čakovca su jedino Luka Prprović i Matija Novak uspjeli donekle parirati raspoloženim domaćim košarkašima koji nakon 30 odigranih minuta imaju 28 koševa prednosti. Hermes Analitica nije posustajala niti u posljednjih 10 minuta. Riješili su i taj period u svoju korist s uvjerljivih 11 poena razlike za konačnih +39.
Sljedeće kolo naši košarkaši dočekuju momčad Škrljeva, prvaka A-2 lige zapad. Škrljevo je u prvom kolu bilo bolje od Belišća. Utakmica Čakovec - Škrljevo igra se u srijedu, 3. travnja s početkom u 20 sati. Igra se u dvorani II. OŠ u Čakovcu.
Ostali rezultati 1. kola: Škrljevo - Belišće 85:76, GKK Šibenik slobodan; parovi 2. kola: GKK Šibenik - Hermes analitica, Čakovec - Škrljevo, Belišće slobodno.

Otvorena liga
Košarkaški savez Varaždinske županije daje inicijativu za održavanje Otvorene lige. Cilj lige je da se produlji sezona za ekipe kojima je završilo službeno natjecanje, omogući nastup igračima koji nisu dovoljno participirali u ligaškim utakmicama i za sve ostale ekipe i klubove koji ne mogu participirati u važećem sustavu natjecanja pod ingerencijom HKS-a. Početak lige predviđen je za 6./7. travnja. Prema broju prijavljenih ekipa formirat će se sustav natjecanja, vodeći računa da će liga trajati maksimalno 10 tjedana.
U ligi pravo nastupa imaju svi registrirani i neregistrirani igrači. Financijski troškovi: kotizacija za natjecanje iznosi 600 kn + PDV (750 kn). Svaka ekipa domaćin snosi troškove pristojbi sudaca i njihove pripadajuće putne troškove. Ukupni trošak sudaca po utakmici će biti cca 350 kn u neto iznosu a snosi ga svaki klub domaćin prije početka utakmice. Ostalih financijskih obaveza nema. Prijave možete slati na mail: info@ksvz.hr.

Veliko priznanje za ŽKK Radost
Košarkašicama Radosti iz Čakovca stiglo je veliko priznanje iz Hrvatskog košarkaškog saveza. Radosti je radosnu vijest priopćio glavni tajnik HKS-a, Željko Drakšić. Jana Kranjčec dobila je poziv u reprezentaciju mlađih kadetkinja Hrvatske, a njena trenerica i igračica seniorskog sastava Radosti, Dejana Balog određena je za jednog od trenera koji će voditi žensku mlađu kadetsku reprezentaciju Hrvatske.
Teo Cilar

Izvor: 3023