Sport 07.10.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

KOŠARKA: Zar je svima stalo samo do nogometa i rukometa?

Košarkaški klub “Međimurje“ iz Čakovca, prošlogodišnji prvak lige, održao je u subotu press konferenciju povodom dolaska nove sezone koja počinje ovog vikenda. Kratkim osvrtom na prošlu sezonu počeo je predsjednik kluba Đorđe Gaćeša, pa je tako naglasio da je ona bila jedna od najuspješnijih u 39-ogodišnjoj povijesti kluba. Seniori su suvereno osvojili naslov prvaka A-2 lige sjever. Nastupili u kvalifikacijama za A-1 ligu, pa iako nije ostvaren plasman u najviši rang HR košarke, ostaje zadovoljstvo prikazanom igrom i žal za kojom pobjedom više, osobito pred domaćom publikom. ‘Realno gledajući, ispred nas su bile jače ekipe s iskusnijim igračima’ dodao je Gaćeša.
Nadalje je naglasio kako su i mlađe kategorije kluba ostvarile odličan uspjeh. Kadeti su bili prvaci regije i plasirali se na poluzavršnicu prvenstva Hrvatske gdje su u Kaštelima završili iza velikih klubova kao što su Cibona, Zagreb, Cedevita, Split. Mlađi kadeti su također nakon osvojenog naslova regionalnog prvaka u Kraljevici sudjelovali na poluzavršnici i ostvarili su isti rezultat. Biti među 8 ekipa u državi sigurno je veliki uspjeh za Međimurje i naš kraj.
► PREPOLOVLJENI TERMINI ZA TRENING!? - Međutim, tu završava lijepa strana priče. Početkom ove sezone, umjesto da Grad i Županija nagrade takav uspjeh, oni rade suprotno. U dvorani II. OŠ u kojoj je klub imao najviše termina i koja je jedina zadovoljavala nova pravila i dimenzije igrališta, gradske vlasti dodijelile su košarkašima samo 4 sata tjedno, što je duplo manje nego protekle sezone, s objašnjenjem kako će se košarka preseliti na I. OŠ koja još nije u upotrebi i nije adekvatno opremljena. Tako je KK “Međimurje“ ostalo na samo 2 treninga u kojoj bi trebali igrati utakmice i ostvariti najbolji uspjeh, a o mlađim kategorijama koje su ostvarile gore navedeni rezultat, da ni ne govorimo. Oni još uvijek zbog spomenute situacije treniraju i na vanjskim igralištima. Do kada?! Predsjednik Gaćeša napomenuo je još da ako je Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji interes samo nogomet i rukomet, da to javno kažu, jer ovaj odnos je sramotan.
► PREDSTAVLJENA POJAČANJA – u nastavku konferencije predstavljeni su novi igrači kluba. To su: Goran Fodor (ŠK Vindija), Dino Goleš (Medvešćak Zagreb), Lovro Rusak (Cedevita Zagreb), Danijel Podvezanec (Međimurje Globetka), svi povratnici u matični klub i Patrick Krištofić (Nedelišće). Klub su napustili Nikola i Andrija Hrkač (KK “Prigorje financije“ Križevci) i Manuel Novak (ŠK Vindija Varaždin).
Trener Srećko Šopar naglasio je da je zadovoljan dovedenim pojačanjima koja će sigurno dati novu dimenziju igri i rezultatu kluba. Cilj ostaje isti, biti prvak A-2 lige sjever. Sastav KK “Međimurje“ Čakovec za sezonu 2010./11.: Danijel Podvezanec (1991. god.)-bek, Matija Terek (1987.)-bek, Mario Novak-Marek (1985.)-bek, Dejan Vugrinec (1973.)-krilo, Goran Fodor (1990.)-krilo, Patrick Krištofić (1991.)-krilo, Dino Goleš (1991.)-krilo, Aleksandar Golubić (1982.)-krilo, Boris Zaspan (1975.)-centar, Mario Novak-Medo (1977.)-centar, Danko Martinović (1990.)-centar. Juniori: Goran Jelenić (1994.)-bek, Jura Mavrek (1993.)-bek, Lovro Rusak (1993.)-krilo, Ivan Vurušić (1993.)-krilo, Patrik Bedić (1993.)-krilo; trener: Srećko Šopar, pomoćni trener: Roko Sorić, liječnik: dr. Marko Hranilović.
Teo Cilar

A-2 LIGA SJEVER • U SUBOTU 1. KOLO
U borbu Međimurje, Čakovec i Rudar Cimper
Konačno su sve nepoznanice što se tiče A-2 lige sjever razriješene. Sezona 2010./11. će tako brojati 11 klubova, pa će svako kolo jedan klub biti slobodan. Međimursku regiju predstavljat će 3 kluba. Prošlogodišnji prvak, Međimurje iz Čakovca, zatim Čakovec i povratnik u drugoligaško društvo, Rudar Cimper iz Murskog Središća. Košarkaši Preloga odlučili su ostati u B-1 ligi sjever. Nadalje, košarkaši Grafičara iz Ludbrega i Nedelišća odustali su od natjecanja u A-2 ligi sjever i igrati će B-1 ligu, zato i ima 11 klubova umjesto planiranih 12.
Prvo kolo prvenstva kreće u subotu, 9. listopada. Košarkaši Međimurja slobodni su prvo kolo, Čakovec gostuje kod Radnika iz Križevaca, a Rudar Cimper ide u goste Mladosti iz Đurđevca. Prvi međusobni dvoboj međimurskih klubova je u 2. kolu u Murskom Središću kada kod Rudar Cimpera gostuje Međimurje, 4. kolo donosi dvoboj Čakovca i Rudar Cimpera u Čakovcu, dok Čakovec u 5. kolu gostuje kod Križevaca (najjače momčadi na papiru, potrošili skoro milijun kuna na pojačanja). Međimurje u 4. kolu ide na neugodno gostovanje u Vrbovec, dok im 8. kolo donosi veliki derbi protiv Križevaca u gostima. Lokalni derbi između velikih rivala, Međimurja i Čakovca je na rasporedu u 11. kolu (19. prosinca). Pauza nakon prvog dijela natjecanja je od 18. prosinca do 15. siječnja iduće godine, a prvenstvo završava 26. ožujka.

KUP “KREŠIMIR ĆOSIĆ“
MEĐIMURSKE REGIJE
U finalu Međimurje i Čakovec
MEĐIMURJE GLOBETKA - RUDAR CIMPER 48:69
(19-14, 12-13, 9-16, 8-26)
Međimurje Globetka je bila kao formalni domaćin četvrtfinalne utakmice, koja se igrala u M. Središću. Prvo poluvrijeme bolja je bila Međimurje Globetka, vodili su 4 poena prednosti na poluvremenu. Dok u drugom, mlađa ekipa Rudar Cimpera igra puno bolju obranu, prima samo 17 koševa u tih 20 minuta igre, pa tako na kraju slave sa 21 košem viška. Kod pobjednika Tkalec 21 poen, kod poraženih Gomzi 14.

MLADOST - MEĐIMURJE 43:100
(13:30, 9:26, 11:20, 10:24)
Košarkaši Međimurja su u polufinalu potpuno očekivano svladali mlađahnu ekipu Mladosti iz Ivanovca. Domaći košarkaši su kako-tako uspjeli parirati jedino u trećoj četvrtini koju su izgubili sa samo 9 razlike. Uvjerljiva pobjeda Međimurja od 57 razlike i plasman u finale kupa “Krešimir Ćosić“ za područje Međimurja. Kod Međimurja Mario Novak-Marek 20 poena, Mario Novak-Medo 19, za Mladost Kresinger 19.

RUDAR CIMPER – ČAKOVEC 62:91
(17:25, 14:19, 15-28; 16:19)
Zaslužena pobjeda Čakovca i plasman u finale kupa Međimurja gdje će im protivnik biti kao i prošlih sezona Međimurje. Domaći košarkaši dobro su se držali do poluvremena, kada je Čakovec imao 13 poena razlike, u drugom su košarkaši Čakovca iskoristili previše izgubljenih lopti Rudara, posebno Biševac s nekoliko kontri pa je na kraju završilo s uvjerljivih 29 razlike. Domaći sastav bio je znatno oslabljen neigranjem prvih dvaju centara Srneca i Mikolaja, što je bio preveliki hendikep za bolji otpor gostima iz Čakovca. Biševac kod Čakovca 28 poena, za Rudar, Varga 21.

Juniori / škole / kadeti
• Prvenstvo su počeli i juniori, donosimo vam rezultate prva 2 kola. 1. kolo: Rudar Cimper - Donji Kraljevec 42-86, Dubravčan - Međimurje 38-82; 2. kolo: ŠK Vindija - Rudar Cimper 82-31, Donji Kraljevec - Čakovec 66-49, Dubravčan - Mladost 66-54.
• S natjecanjem je počelo i prvenstvo sportskih škola u organizaciji košarkaškog saveza Zagreba. Nama je to prvenstvo zanimljivo jer u skupini B igra i KK Međimurje. Oni za sada imaju 1 pobjedu i 3 poraza, a svaki od poraza bio je jako tijesan. Zadnja 2 kola protivnici su im bili Petrinja od koje su poraženi 46-41, i Gorica od koje su izgubili 49-43. Međimurje vodi trener Stjepan Novak.
• Rezultati 1. kola Kadetske lige: Međimurje - Međimurje II 101:48, Mladost Ivanovec - Rudar Cimper 79:44, Prelog - ŠK Vindija 37:80, Ivančica - Donji Kraljevec 40:65.
Teo Cilar

Izvor: 2893