Sport 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Kuglačke vijesti

BLAGDANSKI TURNIR
Domaći dečki uzeli sve
U Donjoj Dubravi uz turnir sa počeka sezone polako i okupljanje na natjecanju u blagdansko vrijeme postaje tradicija. Tako je ove godine drugi puta zaredom održan Božićni turnir na kojem se takmičilo 47 kuglača razvrstanih u kategorije registriranih i neregistriranih igrača te žena. Kolika je prednost domaće dobravske kuglane najbolje ilustriraju postignuti rezultati, jer su svi pokali ostali u krugu par stotina metara od samog mjesta događaja. Među registriranima favorizirani prvoligaši nisu pokazali dovoljno pa je iznenađujuće pobjedio Davor Fabić (261) iz Dubravčana. Slijedili su ga Mihajlo Žinić (258) i Ivica Punčikar (253), također lokalni dečki, doduše na privremenom radu u čakovečkom Željezničaru. Kod rekreativaca ponovno je dominirao Radovan Rusak (260), a nagrade su pokupili i Marijan Mirnić (248) te Stjepan Đureta (246). U kategoriji žena najbolja je bila Valerija Mikulan, a odmah do nje Slađana Kuzmić i Marina Dolenec.

PRIJELAZNI ROK
Nezadovoljni Čakovčani
Za razliku od proteklih sezona kada je bilo posve mirno, ove su zime nekolicina međimurskih kuglača iskoristila nešto blaže odredbe o mini prelaznom roku te su promijenili klubove. Nezadovljni statusom i tretmanom u svojoj dosadašnjoj sredini, iz drugoligaša Čakovca otišli su Damir Grašić i Zvonko Horvatić. Obojica su se spustila za stepenicu niže te ćemo ih od sada gledati na trećeligaškim utakmicama. Redovitije nastupe i konstantniju formu pokušat će pronaći u čakovečkom Zanatliji. Dubravčan pa koji u toj istoj ligi konkurira za vrh tablice pojačao se ponovno aktiviranim svojim nekadašnjim igračem Radovanom Rusakom. Da je bilo malo više sluha i malo manje neozbiljnosti, mogli su Dubravčani u svojim redovima imati i prije spomenutog Horvatića koji bi im zasigurno dobro došao u nastojanju da se izbori što viši ligaški plasman.

POGLED UNATRAG
Kuglanje vraćeno u prvu ligu
Iako je možda zahvalnije neki sport secirati po sezonama, uobičajeno je da se kalendarska godina zaokruži presjekom događanja u njoj. 2009. je bila godina u kojoj se međimursko kuglanje ponovno vratilo na scenu gdje nastupaju „veliki dečki“. Nakon više od desetljeća dobili smo opet prvoligaša. Dominantnim osvajanjem druge lige te trijumfom na kvalifikacijama u Plitvicama, čakovečki Željezničar je na velika vrata ušao u odabrano društvo najboljih hrvatskih klubova. A da među njima ne misli plesati samo jedno ljeto pokazao je već u prvim nastupima nove sezone. Unatoč brojnim skepsama pa i podsmjesima iz kuglačkih krugova, Željezničar je dokazao da se i na bazi čistog entuzijazma može stvoriti odlična ekipa te što je još vrednije, sastavljena od momaka iz našeg kraja, a većina čak i iz vlastitog „proizvodnog pogona“. Iako su za sada skoncentrirani prvenstveno na uspjehe na domaćim stazama, nekoliko pobjeda nad renomiranim protivnicima značajno je odjeknulo te se sada već može kazati kako su stekli i određeni renome i respekt među prvoligašima. Uz velika kuglačka imena koja od jeseni gostuju u Čakovcu, na kuglanu se vratila i publika u velikom broju pa se susreti odigravaju pred punim gledalištem i u pravoj navijačkoj atmosferi. Pojedinačno gledano u prvi plan su iskočili prije svih Bojan Plevnjak, a onda i Rajmond Pokrivač, Predrag Turk te Ivica Punčikar. Svi uspjesi Željezničara prepoznati su i od strane Zajednice sportskih udruga grada Čakovca koja je upravo ovaj klub proglasila za najuspješniju momčad u 2009. Koliko će se ovako uspješno držati na najvišem nivou nažalost ne zavisi samo od njihovog kuglačkog umijeća u koje ne sumnjamo. Logistika i materijalna potpora glavni su preduvjet uspješnog funkcioniranja svakog kluba na duge staze.
Mada je Željezničar u potpunosti obilježio 2009., bilo bi nepošteno ne spomenuti i ostale naše klubove. U drugoligaškoj karavani prenovljeni Čakovec se pokazao kao kvalitativno najveća konstanta lige jer su proteklu sezonu suprotno znatno pesimističnijim predviđanjima završili kao doprvaci, a i ove se bore za najviše plasmane. Tako ispada da već četvrtu godinu zaredom Čakovec osvaja neko od prvih mjesta u natjecanju druge lige sjever. Među trećeligašima rezervna momčad Željezničara je uzela pehar za drugo mjesto, a za sličnu poziciju u novoj se sezoni bori Dubravčan. Zanatlija i Prosvjetar na žalost stanuju pri dnu i daleko su od svojih naboljih godina.
Među mlađim uzrastnim kategorijama međimursko kuglanje bilo je zastupljeno samo kroz Željezničar, a njegovi su klinci ponovo bili zapaženi na državnom nivou. Najveći uspjeh svakako je bronca na prvesntvu Hrvatske za ekipu do 18 godina, dok su oni nešto stariji suigrači, do 23 godine, završili na vrlo dobrom petom mjestu na prvenstvu koje se održavalo u prosincu upravo u našem gradu. Tako je nakon 5 godina posta Čakovec konačno bio i mjesto održavanja nekog značajnijeg državnog prvenstva. Svakako da dio zasluga za to osim MKS-a treba pripisati i GP EKOMu koji su tokom ljetne stanke uložili sredstva za nužnu rekonstrukciju i osuvremenjivanje preko 20 godina starog kuglačkog objekta koji sada zadovoljava osnovne uvjete za natjecanja na najvišem nivou.
Nismo proroci da bismo mogli kazati kako će izgledati godina u koju smo netom zakoračili. Poželimo svima prije svega zdravlja, a tek zatim neka se u fair i sportskoj borbi ako je moguće ponove ostvarenja iz proteklog razdoblja. Kao mali, iz grupe tzv. trećih sportova, apeliramo i na financijsku potporu svih simpatizera, Grada, Županije te gospodarskih subjekata kako bi klubovi koji „dišu na aparatima“ ipak i preživjeli.
Andrija Crnčec

NAJAVA
Za prvaka Međimurja
Već s prvim danima nove godine kreću natjecateljske aktivnosti kuglača. Za prvi naslov u 2010. godini, onaj pojedinačnog prvaka Međimurja, borit će se 20 finalista koji su to pravo stekli kroz kvalifikacije održane tokom prosinca. Prvenstvo će se održati u petak (17-22h) i subotu (13-18h) na čakovečkoj kuglani Mladost. Iako se državno pojedinačno prvenstvo igra po kup sistemu (igrač na igrača) na ispadanje, ovo takmičenje MKS-a će još uvijek biti po starom sustavu od dva nastupa i igre na ukupni rezultat. Ligaška pauza i blagdani vjerojatno su različito utjecali na kuglače pa je nekima možda forma pala, drugima porasla, tako da se očekuje neizvjesno natjecanje. Nominalno favoriti su manje više svi prvotimci Željezničara. Redom bi to bili najeksponiraniiji Bojan Plevnjak, zatim branitelj naslova Predrag Turk, uvijek motiviran Ivica Punčikar, nepredvidivi Mladen Vresk te igrač trenutne inspiracije i raspoloženja Rajmond Pokrivač. Njima bi eventualno planove mogao poremetiti dvojac iz Čakovca i to prije svih vodeći čovjek iz kvalifikacija Zlatko Turk te Zvonimir Plevnjak koji je sposoban odigrati visoko kvalitetno.

Izvor: 2854