Sport 23.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

KUGLANJE: Beskrvni Željo

1. HRVATSKA LIGA
Beskrvni Željo
Kada se gostujući trener nakon utakmice neskriveno čudi neočekivanoj lakoći kojom je došao do pobjede, a domaći kipti zbog zalaganja svoje ekipe onda se otprilike može zaključiti kakav je bio ne samo krajnji ishod već i sam tijek utakmice. Osječki Konikom nije dopustio prošlogodišnji deja vu nego je nadasve uvjerljivo svladao Željezničar u Čakovcu sa visokih 7-1 i 203 drva razlike. Domaćini su bili koliko toliko ravnopravni tek u uvodnom bloku, ali su i u njemu oba poena i 34 čunja prednosti otišli na stranu Slavonaca. Košak je igrao posve u egalu sa Šarkezijem u prvoj polovici nastupa, da bi u trećoj dionici nakupio zaostatak koji više nije mogao sustići te je nekadašnji svjetski prvak i rekorder Šarkezi odnio dvoboj sa 595 prema 582. Predraga Turka, uslijed očajnih 255 čunjeva, nakon 60 hitaca zamjenio je Mladen Vresk. Vresk (296) je još jednom protiv Konikoma bio odlično raspoložen te je na trenutak opasno priprijetio Kuiću (572), no nažalost u završnici je ponestalo koncentracije. Utakmica je prelomljena već na početku srednjeg para kada je igrač utakmice, Mario Mušanić (621), u prvom setu sa izvanrednim 171 čunjom slomio Bojana Plevnjaka (154) koji je nakon toga potonuo u prosječnost i završio na svega 556 drva. Jedini poen za Željo dobio je Rajmond Pokrivač (586) porazivši u subotu neprepoznatljivog aktualnog juniorskog svjetskog prvaka Branka Maneva (543). Iako 1-3 i 56 drva minusa nije bilo nedostižno, posljednjih duet međimurskih kuglača ušao je potpuno malodušno u dvoboj. Ivica Punčikar se s vremenom razbudio pa je ostvario korektnih 571 čunjeva, ali je to daleko od njegovih najboljih nastupa. Ivana Pigaca (235) trebalo je doslovce izbaciti sa staze već nakon nekoliko početnih hitaca, jer njegov bezvoljni pristup susretu bio je za svaku osudu. Istrpio ga je trener 60 kugli, a zatim je dao priliku Daliboru Bodišu (267) koji je, ako ništa drugo, pokazao barem malo srčanosti. S druge strane, za Konikom su Stoklas (618) i Liška (602) rutinirano priveli utakmicu kraju. Nije sramota izgubiti od Konikoma, čak ni kod kuće, ali način na koji se to desilo „boli“. Ukupnih 3348 čunjeva koliko je oborio Željezničar čak ni u drugoj ligi nije garancija pobjede, tako da sa takvim rezultatima zaista nemaju što raditi među prvoligašima.

TABLICA
1. Konikom 2 2 0 0 4
2. Poštar 2 2 0 0 4
3. Zaprešić 2 2 0 0 4
4. Zadar 2 2 0 0 4
5. Kandit 2 1 1 0 3
6. Radnik 2 1 0 1 2
7. Velebit 2 1 0 1 2
8. Rijeka 2 0 1 1 1
9. Novska 2 0 0 2 0
10. Zanat. 2 0 0 2 0
11. Grmošč. 2 0 0 2 0
12. Željezn. 2 0 0 2 0
• Radi li se zaista o tempiranju forme za ključne dvoboje ili su čakovečki kuglači totalno izvan forme i ispuhani prošlom sezonom pokazat će se uskoro, jer im se „sudnji dani“ neminovno bliže. Predstojećeg vikenda još imaju na rasporedu okršaj s neprikosnovenim Zadrom gdje realno gledajući nemaju što tražiti, ali nakon toga svaka nova utakmica biti će im borba za goli život. Osim sretnog puta, poželimo im mnogo bolju igru koja bi ih mogla napuniti samopouzdanjem za nastavak sezone.

2. HKL
Od ponora do bodova
Dramatičan ulaz u sezonu imali su kuglači drugoligaša Čakovca. Na gostovanju kod povratnika u ligu, Obrtnika iz Novske, na jedvite jade izborili su prve bodove. Kao što je bilo i najavljeno, većina igrača Čakovca opet je muku mučila prvenstveno sa zahtjevnom kuglanom. Respekt prema objektu stvara često i psihičku blokadu u glavi, a to je najočitije vidljivo upravo u Novskoj. Stoga ni ne čudi da je domaćin poveo sa 2-0 i čak 63 razlike. Unatoč dobroj igri i značajnom napretku u odnosu na prošlu sezonu na istim stazama, Zvonimir Plevnjak (557) naišao je na razigranog Marenića (570) te ostao prekratak za poen. Na Nebojši Žnidariću bio je ponovo očit samostvoreni pritisak, a pod takvim okolnostima ne prikazuje se dobra igra. S obzirom na slabih 258 čunjeva na pola igre te još gorim ulaskom u nastavak (17 u 4 hica), zamijenio ga je Mladen Kancijan.
Nezagrijan i pod opterećenjem kako svog debija za Čakovec tako i sustizanja zaostatka, Kancijan je totalno izgorio i srušio nevjerojatno malih 204 čunja. Kada pa je početkom drugog para razlika porasla na 100 drva za Novsku, situacija se činila bezizlaznom te su se već mogle čuti defetistički komentari. Međutim, tada počinje preokret zahvaljujući borbenosti Igora Mačeka (533) koji se nije predavao niti nakon što je prvi set izgubio za čak 30 drva. Do kraja je, bez obzira na manjak drva u odnosu na Horvata (543), došao do preostala 3 seta, a samim time i poena. Iako njihov krajnji omjer ne ukazuje na to, Andrija Crnčec (552) u prvoj je polovici svog nastupa dugo lomio konkurenta Hećimovića (485), da bi potom iskoristio njegov kiks u trećoj izmjeni (148-92) i gotovo u potpunosti anulirao sav minus suigrača. Mogao je doduše doprinijeti i 15-20 drva više da nije posustao na zadnjem čišćenju. Sa 2-2 i svega 7 čunjeva zaostatka u posljednjem bloku ušli su Mladen Grašić i pouzdani Zlatko Turk koji je bio garancija da će bodove ipak uzeti Čakovčani.
Usprkos manjim propustima u početku, Turk u nastavku naprosto briljira (321) te takvim kuglanjem svladava najboljeg domaćeg kuglača Filipovića (571), a sam završava još jednom kao igrač utakmice sa prvoligaških 598 drva. Da je Mladen Grašić (527) bio smireniji, dvoboj je mogao riješiti i znatno ranije, a ovako je zbog nebrojeno mnogo promašaja aduta na pozicije strepio do samog kraja. Na završetku semafor je pokazivao konačnih 6-2 i 28 čunjeva viška za Čakovec.
• U subotu Čakovec igra protiv još jednog novajlije. Ovaj put će biti domaćini i to, također Obrtniku, ali onom iz Varaždina. Susret je to u kojem ne bi trebalo biti neizvjesnosti jer je razlika u klasi prevelika. Kadar iz Novske se neće bitno mijenjati, tek će možda rezerve dobiti više prilike, a oni koji su i u novoj sezoni nastavili sa ustaljenim (nekolegijalnim) principom biranja utakmica morat će se zadovoljiti mjestom na tribinama.
Andrija Crnčec

Izvor: 2891