Sport 07.02.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

KUGLANJE: Brončani tandem

Ozalj je bio domaćin prvog prvenstva Hrvatske u tandemima za mlađe juniore, a u ovoj relativno novoj i vrlo dinamičnoj disciplini koja je zamijenila nekadašnje klasične parove, Matija Vikert i Stanislav Štrukelj iz čakovečkog Željezničara osvojili su treće mjesto. Natjecanje je provedeno u dva dijela – kvalifikacije na rezultat nakon kojih je na temelju utvrđenog poretka napravljena shema za nastavak po kup sustavu na ispadanje. U kvalifikacijama Štrukelj i Vikert postavili su sa 278 čunjeva najbolji rezultat što im je olakšalo put do odličja. Uz njih sudjelovao je i tandem u sastavu Zvonimir Turk-Denis Košak čiji je nešto slabiji kvalifikacijski učinak imao za posljedicu da su već u četvrtfinalu naletjeli na kasnije državne prvake. Turk i Košak protiv njih odigrali su vrhunski prvi set, ali je nedostajalo malo sreće te su usprkos srušenih 146 drva zaostajali za tri čunja. Tokom druge dionice ponovo su nakupili manjak od 11 čunjeva u pune pa se devetkom u 16. hicu približili da bi u konačnici uslijed tri promašaja na kako će se kasnije pokazati kobnog lijevog pavleka ipak morali priznati suparnicima iz KK „Zaprešić“ da su bolji. Vikert i Štrukelj lagano su u trening ritmu krstarili do polufinala gdje ih je čekao tandem KK „Mlaka“ iz Rijeke, objektivno najpovoljniji ždrijeb. Dečkima se ništa ne može prigovoriti za prvi set koji su odigrali na 140, a izgubili ga za 4 drva jer su protivnici srušili čak tri devetke u čišćenje. Iako je takav razvoj događaja unio određenu nervozu pred nastavak, Željezničarov tandem je odigrao besprijekornih 14 hitaca u pune (90) izgradivši desetak čunjeva prednosti da bi zatim došlo do raspada igre kod do tada odličnog Štrukelja. Od svojih 8 završnih kugli, Štrukelj sa njih čak 6 grubo griješi (posljednji hitac u pune dame 3, u 17. zadnje drvo, tzv. „zdravi zub“ od njih 5 na postolju, 3 ribe na lijevi pavlek i dur otvor u 27. kugli) te možda i jedinstvena prilika za prolaz dalje i eventualnu titulu prvaka odlazi u nepovrat. S obzirom da se nije razigravalo za treće mjesto, samim sudjelovanjem u poluzavršnici osigurali su brončanu medalju. Bez obzira na žaljenje za propuštenom šansom, jer su prema prikazanome do tada zaslužili najmanje finale, medalja na prvenstvu najvišeg državnog ranga uvijek ima veliku težinu i momci ju trebaju ponosno nositi oko vrata.

2.HKL
Rutinski do pobjede
14. ligaško kolo dovelo je Željezničaru u goste Obrtnik iz Krapinskih Toplica koji se pri dnu tablice bori za opstanak. Već unaprijed upisani bodovi i formalno su proknjiženi nakon pobjede od 6-2 uz 113 drva prednosti. Željezničar je imao raspoložen kvartet kuglača pa niti slabije izdanje ostatka ekipe nije moglo ugroziti slavlje. Tokom prva dva bloka igrački poeni su se ravnopravno dijelili (1-1, 2-2) uz konstantni višak od barem 50tak čunjeva na strani Željezničara. Predrag Turk je sa 573 ostao na savršenom duel učinku ove sezone sa osvojenim trinaestim poenom u isto toliko utakmica. Franjo Božak veći dio dana borio se za 500 da bi sa nekoliko završnih kugli dogurao ipak nešto više, ali na još uvijek nedovoljno dobrih 522. U drugom paru Željezničar je konačno dočekao dobru partiju Mladena Grašića koji se prerijetko ukazuje na za njega nekad uobičajenih domaćih 560. Kiks su si priuštili Goran Vrček (244) u kombinaciji sa Nikolom Matošom (252), kod kojih treba tražiti onaj minus koji nedostaje do impresivnijeg ekipnog postignuća (3283). U posljednjoj rundi Bojan Košak (577) je dugo lomio Medića (551) s obzirom da su o prva tri seta odlučivale zadnje kugle, dok je Andrija Crnčec (555) uvjerljiv bio upravo na prva tri staze (431), a nakon što je pobjednik odlučen i razina njegove koncentracije je pala.
Željezničar je uz utakmicu manje na četvrtom mjestu, a sa eventualnom pobjedom kod Koprivnice skočio bi među vodeću trojku. Iako su taj zaostali susret namjeravali odigrati tokom ovih dana, uslijed zauzetosti kuglane u Koprivnici ta će se utakmica pomaknuti za još koji tjedan pa će slijedeći nastup Željezničar imati u subotu kod Zaboka kojeg će probati iznenaditi na njegovom terenu, a za što će biti potrebna izuzetna predstava kompletne ekipe pri čemu je od vitalne važnosti dobro odvagnuti stanje forme pojedinaca koji će konkurirati za popunjavanje pete i šeste pozicije. Zabok je za vikend bio jedan od sudionika vrlo zanimljivog kola – uzeli su četiri duela kod Siska kojima su kompenzirali devet drva manjka za konačni remi i podjelu bodova, dok su klubovi koji igraju na varaždinskoj „Dravi“ imali prave šokantne finiše – MIV je izgubio od Koprivnice sa 6-2 i samo 2 čunja minusa, a Lepoglava je sa identičnim rezultatom bila slabija od Sirele, ali ovdje je odlučivalo tek 1 drvo razlike.

3.HKL
Dubravčan se usidrio na čelu
Ivančica kao posljednjeplasirani klub sa svega jednim bodom do sada je savršeni suparnik za dizanje samopouzdanja i podebljanje konta pa tako niti vodeći Dubravčan nije propustio mogućnost da se učvrsti na čelu tablice, a uz to zabilježi i desetu ligašku pobjedu u nizu. Serija uspjeha koja se svakim kolom povećava za dodatnu recku brojčano je opisana rezultatom od 6-2 i 43 drva plusa. Do nje se došlo iznimnom izjednačenošću momčadi kod koje su čak petorica kuglača raspoređenih unutar jednako toliko čunjeva. Željko Šimunić (527), Saša Štefić (525) i Josip Čižmešija „Čiči“ (523) donijeli su vodstvo od 3-0 i 77 fore. Branko Horvat (528) dohvatio je i četvrti poen, dok je kombinacija Dražen Cenko-Josip Čižmešija „Soso“ (257+269) uz isti rezultat duel izgubila na setove. 510 čunjeva za ekipni rezultat donirao je i Davor Fabić.
Željezničar 2 je izgubio kod Elektre iz Križevaca sa visokih 7-1 i 126 razlike. Ideja o bilo kakvom povoljnom ishodu raspala se ubrzo nakon početka susreta koji je Franjo Levačić otvorio sa 216 u 60. Zvonimir Žinić (251) uspio je spasiti da barem u zbroju ne bude rekordno nizak učinak. Nikola Matoša (548) kuglao je odlična tri seta na razini od po 140 i donio kako se na kraju ispostavilo jedini poen. Mogućnost da zakomplicira tijek događanja propustio je Luka Štrukelj (488) kojemu je 14 ribica priskrbilo krajnjih 18 drva manjka. U drugom dijelu solidno ujednačeni tandem Matija Vikert (528) i Stanislav Štrukelj (528), od kojih je tek Štrukelj mogao do duela, dok je Nikola Turk opet ponovio identičnih 466 kao i kod nedavnog posjeta Koprivnici, što mu sa bjelovarskih 453 čini sada već impozatnu seriju očajnih rezultata zadnjih mjesec dana.
Andrija Crnčec

Izvor: 3015