Sport 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

KUGLANJE: Čakovcu dramatičan finale

Finale Kupa Međimurja između Željezničara i Čakovca ponudilo je jednu od najneizvjesnijih i najizjednačenijih utakmica ikad viđenih na kuglani Mladost. Nakon tri godine posta Čakovec je dočekao trenutak zadovoljstva pobjedivši gradskog rivala na setove za prvi trofej sezone. Uvod je bio po scenariju Čakovca. Poveli su sa 2-0 i 43 razlike te donekle prizemljili samouvjerene „goste“. Blistao je u redovima Čakovca upravo iz Željezničara „posuđeni“ Igor Maček koji je sa 591 čunjom uništio svog formalnog suigrača Bojana Košaka (571). Duel najslabijih karika svojih ekipa također je otišao na stranu Čakovca, budući je Andrija Crnčec (548) i lošom igrom bio bolji od Ninoslava Mikaca (525). Srednji blok Željezničara vraća stvari na početak. Bojan Plevnjak (589) u familijarnom okršaju uvjerljivo nadjačava oca Zvonimira (552), a Predrag Turk (575) objeručke prihvaća poklon Stjepana Blažeka (573) koji je propustio rutinski dovesti dobivenu situaciju do poena te se tako u zadnji par ušlo pri poravnatom rezultatu od 2-2 uz još samo 4 drva viška za Čakovec. U toj fazi igre „Čakovčanin“ Zlatko Turk namjerio se na Rajmonda Pokrivača, a Nebojša Žnidarić se suprotstavio Mladenu Vresku. Do 30. hica posljednje runde Čakovec je povećao vodstvo na +33, da bi u narednom setu Željezničar razliku prvo prepolovio (+17), a prije same završnice i jedini puta na utakmici preuzeo inicijativu sa 3 čunja viška. Nekoliko hitaca prije kraja i navijanje se već stišalo jer je Željezničar bio u dobitnoj poziciji koju realno nije smio ispusti s obzirom da su i Pokrivač i Vresk imali naoko riješene poene, a stvorila se i zaliha od 20-tak drva. Vjerojatno je upravo takav razvoj zavarao Željezničare koji su se prerano opustili i već počeli slaviti prije nego što je zavladala totalna konfuzija kako kod samih igrača tako i kod sudaca. Naime, doslovce posljednje tri kugle na utakmicu su pehar istrgnule iz ruku Željezničara i otišle na stranu Čakovca. Prvo je Žnidarić (542) u 120 hicu oborio devetku, a suigrač mu Zlatko Turk (596) očistio poziciju. Vresk je šesticom okončao svoj nastup na 560, a Pokrivač je u tom trenutku znao da mu već i petica na punu postavu nosi kako poen tako i ukupnu pobjedu Željezničara. Međutim, Pokrivač samo jednom kuglom poništava sve dobro dotle učinjeno i probijanjem dur četvorke dovodi utakmicu do točke u kojoj nitko nije znao tko je zapravo pobjednik. Semafor je pokazivao izjednačenih 4-4, pri čemu je svaki klub osvojio po 3 pojedinačna duela, a uslijed srušenih posve identičnih 3402 ekipna čunja i poeni za momčadski doseg su podijeljeni. Nakon što je utvrđeno da presuđuje set razlika, u kojoj je Čakovec bio jači sa 12,5 - 11,5, pjesma drugoligaša zbog vjerojatno nikad slađe pobjede nad prvoligašem mogla je početi.
Kao i svaki bitni dvoboj i ovaj je imao svoje junake i tragičare. S jedne strane posve je zakazao Mikac, dok je Pokrivač postao „pedro“ samo zbog jedne kugle. Kod pobjednika Igor Maček je još jednom pokazao u čijem se dresu osjeća ugodnije i nakon što u matičnom Željezničaru nije kroz godine dobivao prave prilike, punu afirmaciju doživljava ove sezone na dvojnoj registraciji u Čakovcu. Zlatko Turk je, doduše i uz dozu sreće, potvrdio izlizano pravilo da se nikad ne smije predavati. Nebojša Žnidarić pa je završnom devetkom anulirao svoje ne osobito nadahnuto izdanje, istovremeno bacivši u zaborav i slabiji dan i propuste suigrača.

Fair play na djelu
Pobjednika Kupa MKSa čekao je daljnji nastup na regionalnom nivou. Čakovec je gostovao kod Bjelovara, a utakmica je razriješena davno prije nego što se uopće krenulo na put. Naime, Čakovec zbog poslovnih obaveza igrača nije bio u mogućnosti okupiti udarni sastav za subotu, a bilo kakav pokušaj dogovora sa Bjelovarom glede pomaka susreta na bilo koji drugi dan nije urodio plodom. Bjelovarčani su upravo u krnjem sastavu Čakovčana vidjeli svoju šansu za prolaz koju nisu željeli propustiti, istovremeno posve smetnuvši s uma bilo kakav fair play i sportski duh. Iako su u propozicijama bili navedeni i alternatnivni termini odigravanja, voditelj natjecanja, inače također Bjelovarčanin, ultimativno je nametnuo Čakovcu upravo nepogodnu subotu kao jedinu opciju. Mada su objektivno znali da u takvom omjeru snaga nemaju previše realnih izgleda, jer su na dvoboj otišli bez kapetana Plevnjaka, najboljeg igrača Turka i pouzdanog Mačeka koji je nastupao na državnom juniorskom prvenstvu, Čakovčani su pokušali taktičkim kombinacijama iznenaditi u najmanju ruku bezobrazne domaćine. Sve trenerove zamisli pale su vrlo brzo u vodu jer su zakazali sami igrači na stazama. Izuzev odličnog Mladena Kancijana (586) svi ostali su podbacili pa se poraz od 7-1 nije mogao izbjeći. Istaknimo i tendenciozno te pristrano vođenje utakmice od strane domaćih sudaca koje zbog velike razlike nije utjecalo na krajnji ishod, ali može poslužiti kao upozorenje pred ligaški dvoboj istih protivnika kojim će se na proljeće vjerojatno odlučivati o prvaku.

Zlatna sredina
Svoje posljednje državno prvenstvo u kategoriji juniora Igor Maček nije isuviše dobro iskoristio. Ohrabrenim kako posljednjim nastupima tako i kompletnom uspješnom sezonom potajno se nadao da se na kuglani Grmoščica u Zagrebu može umiješati u borbu za sam vrh. Nažalost, veliki kiks već prvog dana kada je oborio skromnih 529 uništio mu je bilo kakvu mogućnost za velikim dosegom. 566 čunja drugog dana donijela su mu napredovanje od nekoliko mjesta što je u konačnici značilo da je zauzeo 16.poziciju od 32 finalista.

NAJAVE
U subotu će se zaključiti ligaški dio sezone za ovu kalendarsku godinu i to kako u najvišem rangu takmičenja, tako i kod drugoligaša. I Željezničar i Čakovec biti će domaćini klubovima sa samog dna tablice. Dok kod Čakovca pobjeda nad Oroslavjem uopće nije upitna već se samo razmišlja o dodatnom nabijanju „gol-razlike“, Željezničar se i dalje „smrzava“ na nula bodova, a susjed mu na tablici, Radnik iz Velike Gorice definitivno je najslabiji protivnik koji će doći u Čakovec te posljednja prilika da se jesen ne okonča totalno poražavajuće. (Andrija Crnčec)

Izvor: 2903