Sport 10.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

KUGLANJE: Čakovec prokockao bod(ove)

2. HKL

Bio je ovo koban vikend za vodeći dvojac lige i sada nakon 9. kola više nema neporaženih momčadi. Čakovec je izgubio u Sisku, a Oroslavje od Lepoglave. A nije tome trebalo biti tako.
Na gostovanju kod Zanatlije Čakovec je na prvom većem iskušenju pao. Domaćin se nudio i pružao šansu, ali naši kuglači to nisu znali iskoristiti. Loše su otvorili Zvonimir Plevnjak (542) i iznimno slab Nebojša Žnidarić (528). Izgubili su na malim rezultatima i uz 0-2 napravili i minus od 25 čunjeva. Nadu je vratio izvrsni Andrija Crnčec sa 596 oborenih drva, ali je i njegov partner, Igor Maček (524), bio loš. Unatoč zaostatku od 3-1 i 19 čunjeva minusa, rezultat je pred zadnji blok još uvijek bio aktivan. I Zlatko Turk (567) i Mladen Grašić (550) počeli su odlično, na polovici njihovih nastupa Čakovec je čvrsto držao remi, a pred zadnji set još je i pobjeda bila blizu budući da su obojica vodili. Međutim u posljednjih 30 hitaca sve je otišlo niz vodu. Igrači Zanatlije kombinirano ruše čak 313 drva i u potpunosti okreću susret u svoju korist. Na kraju je završilo 6-2 uz 13 čunjeva prednosti za Sisak na ne previsokih 3320-3307. Razlog porazu treba tražiti u nekoliko ključnih elemenata. Osim loše forme igrača koji bi trebali biti nositelji rezultata, prije svega tu su neshvatljive oscilacije i početničke pogreške u igri poput promašivanja aduta na poziciju ili ono što najviše boli pad koncentracije u završnim (pretposljednjim) hicima kada se u čak pet navrata ne pogađaju pojedinci koji znače prelaz na punu postavu.
Srećom Oroslavje nije odmaklo jer je istovremeno izgubilo od Lepoglave i sada su na vrhu ljestvice poravnana tri kluba sa po 16 bodova.
TABLICA
1. Obrt./O 9 8 0 1 16
2. Čakovec 9 8 0 1 16
3. Lepoglava 9 8 0 1 16
4. Zanat./S 9 5 2 2 12
5. Graničar 9 4 1 4 9
6. Obrt./KT 9 4 1 4 9
7. Ciglenica 9 4 0 5 8
8. Podravka 9 2 2 5 6
9. Varteks 9 2 0 7 4
10. Zanat./K 9 2 0 7 4
11. Želj./KC 9 2 0 7 4
12. Želj./Vž 9 1 2 6 4
► Do kraja jesenskog dijela ostala su još dva kola, a u njima Čakovec igra derbije sa najjačim ekipama. Prvo mu u subotu dolazi na megdan Lepoglava, a onda putuju k Oroslavju. U slučaju obje pobjede zasigurno bi na blagdane otišli kao vodeća momčad lige, međutim za to je potrebno u oba predstojeća ogleda imati barem po petoricu raspoloženih igrača.

3. HKL
Željo inspirirao obrtnik
Željezničar 2 je izvrsno otvorio utakmicu 12. kola protiv Obrtnika iz Varaždina. Nakon prvog bloka poveli su preko Ivana Rođaka (541) i Zvonimira Žinića (539) s 2-0 i 82 razlike. Ali to kao da je tek motiviralo goste koji do kraja susreta nisu više dali ni najmanju šansu Željezničaru. Nije čak ni Željo podbacio, ali su kuglači Obrtnika odigrali izvrsno i osvojili sve daljnje poene te ogroman minus pretvorili u veliki plus i pobjedu od 6-2 uz 49 drva viška. Uz iznimno razigran Obrtnik, solidni Luka Štrukelj (540), Bruno Mesarić (526) i Mihajlo Žinić (523) djelovali su kao statisti.
Iz prošlog kola ostali smo dužni pohvaliti remi koji je ostvario Prosvjetar kod Varteksa. Varteks je uzeo četiri pojedinačna duela, ali je Prosvjetar srušio 11 čunjeva više. Uz Emila Horvata (533) ključan je bio „igrač za 3 poena“, izvanredni Josip Šarić s osobnim rekordom od 603 čunja.
Zbog zauzetosti čakovečke kuglane državnim juniorskim prvenstvom ostali susreti međimurskih klubova odgođeni su za neke druge termine.

1. HKL
Dolaze Poštari
U subotu je na rasporedu posljednja domaća tekma prvoligaša Željezničara u ovoj kalendarskoj godini, a u goste im dolazi splitski Poštar. Dalmatinci su spoj mladosti i iskustva, a s obzirom na dosadašnje igre, sva tri kladioničarska znaka su u igri. Bilo bi lijepo pred Božić nagraditi se novim bodovima i preskočiti Splićane na prvenstvenoj ljestvici. Za pobjedu bi i više nego dovoljni bili rezultati koje su kuglači Željezničara ostvarili u prvom krugu kvalifikacija pojedinačnog prvenstva MKS-a na kojem je Ivica Punčikar srušio drugu cifru sa 615 čunjeva, a slijedili su ga Predrag Turk (598), Bojan Plevnjak i Rajmond Pokrivač sa po 596, Bojan Košak (590) i Mladen Vresk (580). Nikakvih iznenađenja do sada u kvalifikacijama nije bilo osim možda vodećeg čovjeka, fenomenalnog Zlatka Turka koji je sa 628 drva odigrao kao u najboljim danima.
A. Crnčec

ČAKOVEC: PH – JUNIORI (U-23) EKIPNO

Dvodnevno državno juniorsko ekipno prvenstvo okupilo je u Čakovcu kompletnu budućnost hrvatskog kuglanja. Među 20 klubova i stotinjak igrača bilo je tu već i pravih zvijezda čak i u seniorskim razmjerima. Gledatelji su mogli uživati u zaista kvalitetnim nastupima mnogih pojedinaca, a posebno je uzbudljivo i bučno bilo u nedjelju kada su nastupali igrači čakovečkog Željezničara. Na protekla dva prvenstva Željo je osvajao bronce, a kao kruna ove generacije na odlasku nadali smo se da će biti medalja plemenitijeg sjaja osvojena pred domaćim navijačima. Nažalost poklopilo se nekoliko faktora uslijed kojih smo ostali kratkih rukava.
Još u subotu ljestvicu je visoko postavila Grmoščica predvođena Uzelcom (619) i Manceom (572), a vrlo dobar je bio i osječki Kandit. U gotovo nogometno navijačkoj atmosferi, bodreni od kuglačkih gledatelja, ali i onih koji su se u poluvremenu tekme spustili sa tribina stadiona, za Željo su u nedjelju odlično otvorili Nikola Turk (553) i Igor Maček (558). Maček je možda trebao dodati kojih 15-ak drva više, ali je kiksao na posljednjoj stazi, međutim obojica su ostvarili unaprijed zacrtani prosjek. Drugu polovicu momčadi činili su glavna domaća uzdanica Bojan Plevnjak i pomalo iznenađujuće Danijel Košak. Plevnjak nije bio na razini svojih prvoligaških predstava, a iako se nakon slabog ulaska izvukao na odličnih 580 drva, moramo priznati da se od njega očekivala šestotica. Danijel Košak je stigao do 515 čunjeva, a tražiti nešto više od njega bilo je prilično irealno. Zato i čudi što se trener odrekao ne uvrstivši ga ni u rezervu Luke Štrukelja koji je kada ima dobar dan sposoban potegnuti znatno više. Isto tako se može postaviti i pitanje zašto se nije šansa dala pričuvi Bruni Mesariću kad se vidjelo da Košak nije u najboljem izdanju. Kako bilo da bilo (ionako je lako poslije biti pametan) Željezničar nije uspio doći do medalje, već su završili na 5. mjestu uz isti broj srušenih čunjeva kao i četvrtoplasirani Kandit koji je imao bolje čišćenje. Do postolja nedostajalo je 22 drva, a da su imali 31 čunj više bili bi srebrni. Na kraju, iako se mnogima ne sviđa njihov bombarderski stil kuglanja, naslov su uvjerljivo osvojili talentirani dečki splitskog Mertojaka koji će juniorskom scenom vladati još godinama. Drugoplasirana je Grmoščica, a broncu su uzeli mladići Konikoma iz Osijeka.
Organizacijski teret prvenstva na visokom je nivou iznio Međimurski kuglački savez uz pomoć Grada Čakovca čiji je zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović otvorio natjecanje, a na kraju pobjednicima i podijelio odličja. Unatoč ponekad iritantnom tehničkom „kašljucanju“ kuglane, zahvale za suradnju u provedbi prvenstva idu i na adresu EKOM-a.

A. Crnčec

Izvor: 2850