Sport 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

KUGLANJE: Častan poraz

1. HRVATSKA KUGLAČKA LIGA
Častan poraz
U 1. kolu nove sezone Željezničar je u Zaprešiću sa 6-2 poražen kod istoimenog domaćina, ujedno i jednog od glavnih favorita za naslov. Zaprešić, uvjeren u svoju snagu, a istovremeno vjerojatno i malo podcjenjujući Čakovčane priuštio si je luksuz da svog najboljeg igrača (Fučkar) ne uvrsti ni među rezerve. Željezničar se dobro držao u prva dva bloka koja su u poenima završila izjednačeno (1-1, 2-2), ali treba istaknuti da su domaćini imali konstantnu veliku prednost u čunjevima (+64 i +121). Takav razvoj rezultata djelo je dvojice Bojana. Prvo je vrlo dobri Košak (594) za dlaku bio bolji od Filipančića (588), dok Predrag Turk (565) nije niti u jednom trenutku bio ravnopravan suparnik Papiću (635). Spektakularan ulaz u prvenstvo priredio pa je Bojan Plevnjak te još jednom dokazao da je igrač za velike stvari, a ne jedan od onih koji visoke rezultate postižu isključivo na treningu. Sam njegov početak doduše nije sugerirao da ćemo biti prisiljeni pisati nove hvalospjeve, jer 136 drva na prvoj stazi je i više nego skromno, ali zato nastavak spada u najbolje što je ijedan međimurski kuglač ikad pokazao. 513 drva je zbroj za koji se mnogi niželigaši trebaju znatno pomučiti, a Plevnjak ih je srušio u svega 90 hitaca (161+172+180) te ukupno tako oborio fantastičnih 649 čunjeva što je bio drugi učinak cjelokupnog kola. Uz solidnog Ivicu Punčikara (585), nažalost to je bilo i sve od Željezničara u subotu. Rajmond Pokrivač (558) već je u prvoj polovici igre (259) izgubio svaku mogućnost da ugrozi protivnika, a slično se proveo i Ivan Pigac (544) tako da se bilo kakva iluzija oko eventualnog remija brzo rasplinula. Kraj Plevnjakove vrhunske igre, koja je zamaskirala momčadski doseg od prihvatljivih 3495 drva, posve su u drugi plan pali loši nastupi njegovih suigrača.
• Od njih, i to prije svih od Turka i Pokrivača, očekujemo da se pridruže perjanici kluba te već u subotu pokažu da su sposobni i znatno bolje, jer samo odlična igra cijele ekipe bit će eventualno dovoljna da se potuku za bodove sa aferom uzdrmanim osječkim Konikomom u susretu 2. kola koji se igra se u subotu u 14.30 h. I dok bi čakovečka kuglana trebala biti izrazita prednost Željezničara, objektivna kvaliteta, iskustvo i renome debelo su na strani Slavonaca, budući da je momčad Konikoma, inače najmlađa ekipa u ligi, sastavljena redom od bivših i sadašnjih kako juniorskih tako i seniorskih svjetskih prvaka. Njihov prošlogodišnji međusobni dvoboj ušao je u anale međimurskog kuglanja, a za nekoliko dana predstoji nam vidjeti može li se nešto slično ponoviti.
Test utakmice
Posljednji kontrolni susret pred početak prvenstva odigrao je KK Čakovec. U goste su pozvali KK Lepoglavu koja si je ulaganjima u prelaznom roku nametnula ulogu glavnog favorita lige. Međutim, Čakovec kao najkonstantnija momčad u ovo rangu zadnjih godina (2 titule prvaka i 2 pozicije viceprvaka unatrag 4 sezone) dala je do znanja da će i dalje biti u borbi za vrh. Visoka pobjeda nad Lepoglavom (3423-3255) i odlični ekipni rezultat daju nam pravo za takve prognoze. Nositelji igre iz proteklih sezona nagovjestili su da se opet može na njih računati. I ovdje je dominirao Plevnjak s obzirom da je tata Zvonimir sa izvrsnih 604 drva bio na tragu sina Bojana i kapetanski potegnuo svoj klub prema uspjehu. Andrija Crnčec je, unatoč kasnijem početku priprema, ostvario također lijep rezultat od 592 čunja, a posebno je impresivnih bilo 318 drva u drugoj polovici nastupa. Zlatko Turk (575) već je skoro dva desetljeća neupitna kvaliteta, a kada se spomenutima sa dobrom igrom priključe Stjepan Blažek (565), Mladen Grašić (545) i Franjo Božak (542) Čakovec ne bi trebao na domaćim stazama strepiti za bodove. Poboljšanje se očekuje od Nebojše Žnidarića (524) i Mladena Kancijana (507), a iako je propustio obje test utkamice i Igor Maček je u konkurenciji za udarni sastav u 1. kolu. A u njemu će Čakovec gostovati u Novskoj kod Obrtnika.
- - - -
Petkom uveče će i ove godine nastupati trećeligaši te je u istom terminu odigran i gradski prijateljski dvoboj Zanatlije i Željezničara 2. U vrlo nekvalitetnoj utakmici Zanatlija je uvjerljivo pobjedila, a kod obje ekipe najbolji su bili oni najiskusniji. Zanatliju je predvodio Stjepan Mikulić (555) koji i dalje uspješno odolijeva zubu vremena, dok je za Željezničar najviše srušio Anđelko Crnčec (537). Osim njih spomenuti moramo još po jednog pojedinca iz svake momčadi. Damir Grašić (542) će u Zanatliji nadamo se napokon odigrati pravu sezonu, dok će ako nastavi ovakvim napretkom kod Željezničara najviše pažnje plijeniti tek 14-godišnji Zvonimir Turk. Nakon prošlotjednog debija sa 499 drva, ovaj puta je bio još i bolji te sa 515 čunjeva nadvisio mnoge kolege.
Andrija Crnčec

Izvor: 2890