Sport 24.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KUGLANJE: Izmaknuo kup

Protekli tjedan bio je rezerviran za polufinalna i finalna nadmetanja u Kupu na regionalnoj razini. Kuglice su se u ždrijebu odlično poklopile Željezničaru jer je bio domaćin kako u polufinalu tako i u potencijalnom završnom meču. Za protivnika u poluzavršnici izvukli su jaku momčad Novske, trećeplasiranu ekipu prve lige. Nakon što su im Novljani u ligi uzeli bodove na kuglani Mladost, bila je ovo savršena prilika za revanš. Nažalost, Željezničar je nastavio s neuvjerljivim igrama i propustio lijepu priliku da se dokopa još jednog pehara za svoje vitrine. Igra niti jedne momčadi nije bila na vrhunskoj razini, a u takvom rasporedu snaga bolje su se snašli gosti i sretno te spretno otišli korak dalje, a kasnije u finalu i osvojili Kup regije sjever.
Sama utakmica bila je neizvjesna i završila je rezultatom od 4-4 uz 19 čunjeva prednosti Željezničar. Dok bi u ligi to bila podjela bodova, specifična pravila kupa daju prednost ekipi koja je osvojila više pojedinačnih duela, a tu su Novljani bili jači u omjeru 4-2. Čakovečki klub cijelim je susretom bio nešto bolji suparnik gledano u drvima, ali nisu uspjevali u ključnim trenucima prevagnuti tijek događanja na svoju stranu nego su često poput pravih početnika taktički griješili i dopuštali gostima da se istaknu. Idealno je otvorio Bojan Košak s vrhunskih 614 čunjeva slomivši uz to s velikom razlikom ponajboljeg igrača Novske Zovka (559). Košak je posebno impresionirao na zadnjoj stazi na kojoj je srušio 177 drva, a prednost koju je ostvario ostala je do kraja u korist Željezničara. Druga polovica dueta Bojan, Bojan Plevnjak (570), bio je prvi koji je častio. U par navrata je stečenu prednost kroz igru u pune (99-86, 93-83) prokockao kroz čišćenje te je za nekoliko drva izgubio od Grandića (578). Zbog srednjeg para dizala se kosa na glavi svim navijačima. Predrag Turk (589) cifrom nije ni najmanje razočarao, ali se upravo njegova pogreška na kraju ispostavila presudnom. Naime, kad je već na početnoj stazi nakupio gotovo nedostižni minus (Poleto „podivljao“ sa 171), prilika za poen je bila kroz setove. Međutim, Turk taktički loše i ishitreno odigrava i izaziva oduševljenje Slavonaca. Za pobjedu bilo mu je dovoljno da iz dvije kugle na punu postavu uzme sedam drva, ali je na otvaranju probio dur nakon kojeg nije više mogao ispraviti učinjeno te ostao kratak za čunj. Mladen Vresk sljedeći je u nizu onih koji su nakon meča bili utučeni i čak pod dojmom lošeg nastupa „buncao“ o povratku među trećeligaše. Njegova pa je greška još jedna grozna prezentacija tokom većine igre. Srušio je svega 530 drva dopustivši time Dudi da ga na njegovoj kuglani pobjedi na niskih 547 čunjeva. Tako je nakon dva bloka bilo 3-1 za Novsku i teško se moglo očekivati da će posljednji blok Željezničara uzeti oba poena budući da je gostima u tom dijelu igre nastupao najstabilniji kuglač. Rajmond Pokrivač (584) bez problema je obavio svoj dio posla, dok nažalost Ivica Punčikar uz korektnih 576 čunjeva nije mogao Barišiću (617) uzeti ni set.
Kup je završena priča za ovu sezonu, a u subotu se vraćamo ligaškim ogledima. U Čakovec stižu „mali zeleni“, kuglači Grmoščice iz Zagreba. Iako se radi o nominalno znatno jačoj ekipi te unatoč zelenoj boji, oni ipak nisu vanzemaljci te se sa njima u Čakovcu može ravnopravno potući za bodove.

3. HKL
Sigurne pobjede
Međimurski klubovi u trećoj ligi imali su veoma uspješan tjedan. Uvjerljive pobjede zabilježili su Dubravčan, Zanatlija i Željezničar. Prosvjetar nije mogao upotpuniti taj odlični učinak budući da mu je suparnik bio upravo Željezničar.
Zanatliji se kao dobitna kombinacija još jednom pokazala ujednačenost. Damir Grašić i Franjo Žarković su srušili po 541 drvo, Zvonko Horvatić 533, a Stjeapn Mikulić 531 čunj. Za pobjedu u Varaždinu kod Elektre od 6-2 uz 86 razlike doprinijeli su i Radovan Leskovar (512) te nešto manje Franjo Posavec (489).
Željezničar ni u jednom trenutku nije dopustio da ga Prosvjetar imalo ugrozi. Odigrali su izuzetno kvalitetno (3262) i dominantno slavili sa 7-1 uz velikih 219 čunjeva prednosti. Odlične partije pružili su kapetan Zvonimir Žinić (572), veteran Anđelko Crnčec (558) i Nikola Turk (555) čiji rezultat zvuči znatno bolje nego što mu je igra izgledala. Sve pouzdaniji je Mihajlo Žinić (537), a i Luka Štrukelj (525) pokazuje znakove stabilnije forme. Bruno Mesarić obznanio je prekid svoje kuglačke karijere zbog gubitka interesa za sport, a za oproštaj je srušio 512 čunjeva. Kod Prosvjetara jedini dobar rezultat ostvario je Josip Šarić (538), dok se još nekako kroz prste može progledati i Dragutinu Daniloviću (517) te osvajačici jedinog poena Katarni Rašperger (512).
Dubravčan je ugostio Elektru iz Križevaca i pobjedom dodatno potvrdio treću poziciju na ljestvici. Saša Štefić (539) i Tomica Hraščanec (514) već su na početku riješili sve dileme, a vrlo dobri nastupi Branka Horvata (550), Dražena Cenka (544) i Josipa Čižmešije (541) samo su uvećali prednost. U pobjedu od 7-1 i 164 drva plusa svoje je čunjeve ugradio i Željko Šimunić (514).
Andrija Crnčec

PRVENSTVO HRVATSKE (-23)

Bojan “zadrvenio”

Posljednja šansa da mlađe uzrasne kategorije napusti sa još jednom medaljom oko vrata propala je članu čakovečkog Željezničara Bojanu Plevnjaku. Rijeka je bila domaćin pojedinačnog prvenstva države za juniore, a nakon dva dana natjecanja Bojan je završio na onom najnezahvalnijem mjestu, 4. poziciji. Koliko god to bio izvrstan uspjeh za čakovečko kuglanje i Plevnjaka osobno, toliko ostaje tuga za propuštenim prilikama. A do takvog raspleta došlo je zbog utjecaja nekoliko faktora. Krenimo redom.
Prvog dana, u subotu, igralo se na kuglani „3. maj“ i svi kuglači, čak i oni manje više nepoznati, postizali su iznimno visoke učinke. Predzadnja satnica dana donijela je igru na najvišem nivou. Hrvoje Marinović iz Zadra postavio je letvicu nebeski visoko sa 657 čunjeva, od čega čak 351 drvo u prvoj polovici igre. Jedini koji mu se koliko toliko približio bio je Matija Mance (632) iz Grmoščice. Kandidaturu za broncu istaknulo je nekoliko kuglača. Prije svih tu je bio naš Bojan Plevnjak koji je bacio gotovo besprijekornih 105 kugli, da bi u zadnjem čišćenju (43) donekle posustao i završio na još uvijek fenomenalnih 612 drva. Moramo naglasiti da je Plevnjak jedini od igrača pri vrhu koji baca nešto sporije i tehnički profinjenije kugle, ali kuglana u Rijeci nagrađuje u velikoj mjeri bombardere pa i tu treba tražiti dvadesetak čunjeva koje mu je objekat „ukrao“. Nekoliko pehova već je tada dalo naslutiti da bi na kraju mogli žaliti. Primjerice, Plevnjaku na tri hica pred kraj ostaje „torba“, dok mu glavni suparnik, Marko Tomić iz Osijeka ruši dvije devetke u nizu te ga prestiže sa 618 drva. Uz njih blizu je bio i Pave Čubelić (610) iz Splita, a iz prikrajka su vrebali još Davor Zoković (597) te Aleksandar Drljača.
Drugi predstavnik Željezničara, Igor Maček, nakon šokova proživljenih na putu (kvar automobila usred snježne mećave u Gorskom kotaru) iznenađujuće je dobro kuglao te je sa 571 čunjom držao dvanaestu poziciju. Da pri tome na dvije staze nije promašio predzadnje kugle za prijelaz na punu postavu i tako „prodao“ desetak drva, mogao je biti i među osam vodećih. U nedjelju se prvenstvo preselilo na kuglanu „Mlaka“. Nešto slabije pripremljena kuglana, ali prije svega važnost nastupa i trema koja sve to prati bili su uzroci velikom padu rezultata kod apsolutno svih natjecatelja tako da drugog dana nitko nije bio ni blizu granici od 600. Igor Maček nakon odličnog zagrijavanja (102) u službenom dijelu nikako nije uspijevao pogoditi po nekoliko hitaca u seriji te je krajnje neprepoznatljivom igrom završio na skromnih 526 drva što mu je u konačnici donijelo spuštanje na 20. poziciju.
Posljednja satnica donijela je četveroboj najboljih. Bojan Plevnjak opet najbolje kreće i nakon 45 hitaca ne samo da se probija na drugu poziciju već se i kako se činilo nedodirljivom Marinoviću približio na tek nekoliko čunjeva. Međutim tada na scenu stupaju više sile i počinju ozbiljni problemi. Dolazi do ozljede butnog mišića lijeve noge i Plevnjak igru nastavlja praktično šepajući, a posljedica je bilo dosta nekontroliranih hitaca koji su završavali u „damama“ i „durima“. Masaža ledom donekle je trenutno umrtvila bol, Bojan je stisnuo zube i krenuo u nastavak. Četveroboj se tada raspada na dva duela u kojem Marinović i Mance vode bitku za zlato, a Plevnjak i Tomić tuku se za broncu. Sve se na kraju razriješilo kako to obično biva u zadnjoj kugli. Plevnjak je pomalo ishitreno krenuo naprijed ne želeći taktizirati i čekati Tomića (561) da prvi odbaca svoje. Na punu postavu Bojan (565) je u posljednjem hicu odlučio mijenjati loh i krenuti u lijevo, a prekratka kugla probila je dur od srednja tri čunja. Kako se par sekundi kasnije ispostavilo bilo je to za sitna dva drva premalo.
Razočaranje koje je nastupilo bilo je ogromno i svi su kasnije bili pametni što je trebalo napraviti, a zazivala se i sreća koja nije bila naklonjena Plevnjaku. Kao utjeha mladom čakovečkom kuglaču može poslužiti saznanje da je ovim novim odličnim dosegom vjerojatno zacementirao mjesto u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske koja će ove godine na svjetsko prvenstvo pa želimo da se Bojanu tamo s kamata vrati sve uloženo. (A. Crnčec)

Izvor: 2861