Sport 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

KUGLANJE: Kup Željezničaru

Prvo izdanje Kupa Međimurskog kuglačkog saveza očekivano je otišlo u ruke Željezničara. U finalu su se sučelila dva naša najbolja kluba, Čakovec i Željezničar, ali dileme oko pobjednika nije bilo ni u jednom trenutku. Posljedica je to nemjerljive objektivne razlike u trenutnoj kvaliteti obiju momčadi, a pomanjkanju bilo kakve potencijalne neizvjesnosti doprinijeli su i iz redova Čakovca postavivši za finalni ogled praktično rezervnu momčad. Iako je susret bio lišen rezultatske napetosti gledatelji su mogli uživati u dvoboju i to sa više aspekata. Prije svega to se odnosi na igru Željezničara koji je odigrao novu vrhunsku utakmicu, dok su Čakovčani, koncentrirani na prvenstvene oglede, odmarali većinu svojih prvotimaca pa smo imali priliku na stazama vidjeti kuglače koji su manje nastupali ove sezone, ali koji su kroz polufinale i izborili nastup u završnici.
Čak četvorica igrača Želje imali su cifre preko 600 čunjeva, a ponovno su dvojica bili na inače preniskih 560. Nakon podužeg vremena odlično je odigrao Bojan Košak (608), a uz još jedan hvale vrijedan rezultat Bojana Plevnjaka (602) to je bilo i više nego dovoljno da se „ubije“ utakmica nedostižnim vodstvom od 2-0 i čak 122 drva viška. Unatoč vrlo dobrom nastupu niti Nebojša Žnidarić (568), a još manje slabi Damir Grašić (520) nisu im uspjeli konkurirati. Srednji blok je bio crna rupa kod Želje, dok je Čakovec tu uhvatio jedini poen. Ivan Pigac (569) bio je bolji od Franje Božaka (528), a čast Čakovca je kolko tolko spasio Igor Maček (551) jer je usprkos manjku čunjeva na setove porazio Predraga Turka (562). U zadnjem paru još dva vrhunska ostvarenja i naravno oba na strani Željezničara. Rajmond Pokrivač (607) nakon niza slabijih partija napokon je odigrao na svom nivou, a Mladen Vresk je sa novih 604 čunja dokazao da subotnji rezultat nije bio samo jednokratni bljesak. Isto se ne može reći za igrače Čakovca koji i dalje razočaravaju i to posebice Nikola Turk (518) te Zvonko Horvatić (511).
Nakon pobjede od 7-1 uz 356 drva plusa, veliki prelazni pehar kao i pokal u trajno vlasništvo u ime Željezničara podigao je njegov kapetan Predrag Turk. Osvajanjem Kupa MKSa Željezničar je stekao pravo sudjelovanja na završnici regionalnog kupa koja će se održati početkom sljedeće godine. Istu priliku možda će dobiti i Čakovec kao finalista, ali to ovisi o načinu odigravanja regionalnog kupa čiji format još nije detaljno izrađen.

KUGLANJE
3. HKL
Dubravčan preuzeo vodstvo!
Mnogo mnogo Drave je proteklo kraj njihovog mjesta otkako je Dubravčan posljednji puta bio ovako visoko. Čak se ni oni najstariji kuglači ne sjećaju točno je li prošlo 10, 15 ili možda čak i više godina od vremena kada je Dubravčan bio na vrhu. U 10. kolu poklopile su im se dvije ključne stvari. Željezničar 2 je pobjedio do tog trenutka vodećeg MIVa, dok je Dubravčan bez borbe dobio Zabok.
Krenimo redom. U petak je Željo 2 ugostio ponajbolju momčad lige, varaždinski MIV, i u svom najnadahnutijem izdanju ove sezone pobjedio sa 5-3 i 39 drva razlike, srušivši pri tome 3210 čunjeva. U svakom segmentu igre Željo je bio bolji, a utakmica se kao i mnogo puta do sada odlučila u srednjemu bloku. Nakon uvodnih 1-1 i svega 2 čunja prednosti, Željo u drugom paru odlazi na velikih 3-1 i 84 razlike što se do kraja dvoboja pokazalo nedostižnim za MIV. Dobru igru svoje momčadi nagovjestio je trener Ivan Rođak (537), nastavili su u još boljem ritmu Anđelko Crnčec, koji je ponovno briljirao oborivši 585 čunjeva, te najmlađi Danijel Košak sa novim osobnim rekordom od 554 drva. Iako nisu osvojili poene, mlađi juniori Luka Štrukelj (530) i Bruno Mesarić (528) su solidnim kuglanjem poput pravih rutinera mirno priveli susret kraju.
Dodatno motivirani zbog pomoći Željezničara, Dubravčan je bio odlučan da pobjedi Zabok i time preuzme vrh. Nažalost utakmica se nije ni odigrala, ali se barem pišu bodovi Dubravčanu i to kao maksimalna pobjeda od 8-0. Razlog je nedolazak gostiju. Kronologija događaja počela je svega 3-4 sata pred termin utakmice kada je bahato vodstvo Zaboka javilo da oni ne dolaze jer im se navodno (tog jutra) ekipa razbolila. Naravno to nisu potkrijepili nikakvim dokazima, niti obavijest poslali na vrijeme pa je voditelj lige sukladno propozicijama jedino mogao registrirati susret u korist Dubravčana. Koliko smo saznali iz redova gostiju, bit će oko ove odluke još repova jer će utjecajno vodstvo zagorskog kluba pokušati okrenuti stvar u svoju korist. Šteta da se do prvog mjesta došlo na ovakav način, ali to ni u kojem slučaju ne umanjuju uspjeh Dubravčana jer smo uvjereni da bi prema trenutnoj formi sa lakoćom izborio pobjedu i na stazama.
U zaostaloj utakmici 6. kola Zanatlija je poražen u Varaždinu kod Obrtnika. Iako bi rezultat od 7-1 mogao sugerirati o jednosmjernom dvoboju, razlika od svega 31 čunja ruši takvu predodžbu. Zanatlija je duele gubio sa sitnim razlikama pa je tako već na samom početku Radovan Leskovar (537) zaostao za 3, Stjepan Mikulić (538) za 10, a nešto kasnije i Franjo Žarković (536) za 4 čunja. Jedini poen uzeo je Jurica Petković (518). Ništa sretniji nisu bili ni u srazu sa Cestom. Iako su poenima Franje Posavca i Stjepana Mikulića vodili 2-1 i 5 drva fore, na kraju su izgubili 5-3. Poen je još osvojio Franjo Žarković, a Jurica Petković je bio blizu da izvuče remi. Razlika u čunjevima je otišla na stranu Ceste zbog loših nastupa Čučeka i Ivančića.
Prosvjetar je kao domaćin svladao KK Gluhih rezultatom 5-3 i 49 drva prednosti. Prevagu su donijeli Dragutin Danilović (559) i veliko iznenađenje Božidar Igrec (543). Poen je osvojila i Katarina Rašperger (515), dok isto nije uspjelo kombinaciji Vrbanec-Galić (528) iako su ostvarili osjetnu prednost od čunjeva (22) u odnosu na protivnika.

DRŽAVNO NATJECANJE INVALIDA DOMOVINSKOG RATA
Međimurska HVIDRA srebrna
Na tradicionalnom godišnjem državnom natjecanju invalida Domovinskog rata održanom u Zadru, među brojnim sportovima na programu se našlo i kuglanje. Među 24 ekipe bili su i predstavnici HVIDRE Međimurske županije koji su dokazali kako nisu bili samo istaknuti borci u domovinskom ratu već su danas i vrsni sportaši. Momčad u sastavu Dražen Cenko, Boris Ivančić, Nebojša Žnidarić i Zvonko Horvatić osvojila je izvanredno drugo mjesto. Veliki peh je što odličje nije bilo i plemenitijeg sjaja budući da su sa 1105 čunjeva imali jednaki rezultat kao i pobjednička momčad HVOa, a samo ih je 7 drva slabije čišćenje koštalo zlata. Najviše pohvala u izvrsnoj momčadi ide na račun Zvonka Horvatića (291), a jednako kvalitetno odigrao je i Nebojša Žnidarić (289). Uz dvojac kuglača iz redova Čakovca, nadasve ugodno je iznenadio i Zanatlijin Boris Ivančić (268), dok se eventualno kod Dražena Cenka iz Dubravčana može tražiti tih par čunjeva manjka budući da je on sposoban srušiti i mnogo više od postignutih 257 drva.

1. i 2. HKL
Po prve gostujuće bodove
Ako smo se već prevarili u najavi prethodnog gostovanja te ostali popareni nakon loše igre Željezničara u Rijeci, nadamo se da je konačno došlo vrijeme da se pokupe i prvi bodovi na strani. Bolju priliku od one protiv Trilja sigurno neće imati cijelu sezonu. Trilj još nije ubilježio ni bod u osam kola prvenstva, čak štoviše, ni u jednom susretu do sada nije bio čak ni najmanje konkurentan protivnik, bez obzira radilo se o domaćoj ili vanjskoj utakmici. Povrh toga ono što posebno ohrabruje je i forma koju su kuglači Željezničara nanovo pronašli i demonstrirali u zadnjem kolu protiv Konikoma, ali i u finalu Kupa MKS-a. Koliko ozbiljno pristupaju ovome meču najbolje govori podatak da u Željezničaru pokušavaju nekako namaknuti materijalna sredstava te riskirati nešto više novaca u ovo gostovanje kako bi stigli u daleki Split dan ranije te odmorni krenuli u subotnji dvoboj. Bodovima iz Splita usudimo se reći da bi već u studenom, čak prije polovice prvenstva, praktično osigurali opstanak u ligi.
Osim Željezničara slobodan vikend imao je i drugoligaš Čakovec. Razlog je zauzetost kuglane u Koprivnici državnim prvenstvom juniorki zbog čega je njihov subotnji dvoboj protiv Graničar Picoka iz Đurđevca odgođen za srijedu, 25.11. Ukoliko se oporavi Zvonimir Plevnjak te, budući da se utakmica igra u popodnevnom terminu radnog dana, ako kuglačima neće smetati ritam „s posla na staze“, možemo očekivati povoljne vijesti. Čakovec će imati ovaj tjedan dvostruki program jer će osim spomenutog susreta još odigrati i redovito kolo u subotu kada im dolazi Podravka iz Koprivnice. Nekad renomirani klub sa prvoligaškim pedigreom danas nije ni sjena vlastite prošlosti tako da bi sve osim uvjerljive pobjede Čakovca bilo veliko iznenađenje.
Anđelko Crnčec

Nove medalje!

U Ravnoj Gori proteklog su vikenda na prvenstvu Hrvatske mlađi juniori (u-18) međusobno odmjeravali snage borivši se za titulu državnog ekipnog prvaka. U konkurenciji 20-ak momčadi klinci čakovečkog Željezničara osvojili su s ukupnih 2109 čunjeva nove medalje plasiravši se na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja. Za brončano odličje najviše je zaslužna ona mlađa polovica ekipe. Prije svega treba istaknuti najveći doprinos Danijela Košaka s izvrsnim rezultatom od 561 čunja, a onda i 510 drva Matije Vikerta kojem je to bio prvi nastup u ovoj dobnoj kategoriji. Danijel Košak je u svega nekoliko dana čak dva puta popravljao svoj osobni rekord, a da značaj njegovog rezultata bude još i veći spomenimo kako su od svih natjecatelja samo njih trojica imali jači rezultat od Danijelovog. Iako se od Brune Mesarića i Luke Štrukelja očekivalo nešto više drva, njihovih 521 i 517 čunjeva bilo je dostatno za plasman na podij. Prvak države je Radnik iz Velike Gorice s 2171 drva. Mlade kuglače treniraju Ivan Rođak te Predrag Turk. (A.C.)

Izvor: 2848