Sport 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KUGLANJE: Mikijev vrhunac

Minuli tjedni i vikendi bili su savršen dokaz kako je kuglanje jedan od rijetkih sportova kojim se može aktivno natjecateljski baviti od 7 do 77 godina. I nije to samo pjesnička slika već su prvenstva najmlađih uzrasnih kategorija i ona veteranska koja su se održavala paralelno potvrda upravo tih tvrdnji. A na svim događajima sudjelovali su i brojni međimurski kuglači. Preko 120 veterana raspoređenih u nekoliko kategorija odmjerili su snage na kuglani Grmoščica u Zagrebu. Najdomljiviji nastup ostvario je Stjepan Mikulić iz čakovečke Zanatlije koji se na zalazu svoje karijere u onoj najstarijoj skupini igrača preko 70 godina okitio odličjem na državnoj razini. Mikulićevih 358 drva u disciplini 4x20 hitaca bilo je dostatno da osvoji brončanu medalju, dok mu je momčadski suigrač, Vlado Novak završio na desetom mjestu. Blizu medalja bili su i Zlatko Turk iz Čakovca te Ilija Višić iz Prosvjetara. Turk je kod kuglača do 55 godina sa 562 čunjeva zauzeo peto mjesto, a svega mu je deset drva nedostajalo do pobjedničkog postolja. Josip Šarić (520) bio je 25. Ilija Višić postigao je najveći pojedinačni učinak od naših predstavnika, a sa srušena 579 drva plasirao se na sedmo mjesto uzrasta do 60 godina. Zanimljivo je da je i njemu, baš kao i Turku, manjkalo deset čunjeva do medalje. Dragutin Danilović (564) bio je 16., a Stjepan Čuček (478) plasirao se na 40. mjesto. Kod nešto starije dobne skupine, one do 65 godina, Franjo Posavec (513) zauzeo je 17. poziciju, a Adolf Peršak, koji na treninzima nabija komplekse i mnogo mlađima, nije uspio dobru formu prezentirati onda kad je trebalo te je sa 490 drva bio 12. među veteranima do 70 godina.
• Najmlađi kuglači putovali su u Pakrac i Slavonski Brod. Nažalost ove sezone boje Međimurja branio je samo Stanislava Štrukelja, ali je zato kvantiteta kompenzirana kvalitetom. Nakon nastupa u Pakracu Stanek je sa 471 čunjom držao petu poziciju, no nakon što je u Slavonskom Brodu popravio rezultat sa 482 drva popeo se na ljestvici za jedno mjesto i konačno završio kao četvrti. Iako se za ovu poziciju obično kaže da je ona najgora, nadamo se da će i njemu (za razliku od nekih drugih dosadašnjih kuglača koji su nedavno napustili ovaj sport), ali i treneru Zvonimiru Žiniću to biti samo dodatni motiv kako bi u budućnosti dogurali do kojeg pehara.

Otočac i VG nove destinacije

Bjelovar je bio domaćin ovogodišnjih kvalifikacija za ulazak u najviši državni rang. Pet pobjednika regionalnih drugih liga dva su se dana borili za jedno od prva dva mjesta koja su garantirala promociju. Najuvjerljiviji je bio Velebit iz Otočca koji je oba dana suvereno vladao stazama i bez problema sa prosjekom od 3500 drva po nastupu osigurao društvo najboljih. Radnik iz Velike Gorice prvog je dana vodio izjednačenu borbu za Hrvatskim vitezovima iz Splita, da bi drugog dana Dalmatinci drastično pali, a „šljakeri“ se digli u ciframa i već nakon uvodnih blokova nedjelje počeli slaviti. Predstavnici naše regije sjever, Obrtnik iz Oroslavja, je i inače bio objektivno najslabija ekipa, a svađe unutar momčadi samo su dodatno doprinijele da se klub dobrano izblamira. Prvi dojmovi trenera Željezničara o budućim protivnicima su da će liga biti znatno teža, jer, iako nije za očekivati da će (pogotovo Radnik) ostati u istim sastavima, oba će kluba biti znatno kvalitetnija, a samim time i opasniji konkurenti od ovogodišnjih Bjelovara i Trilja koji su ispali.
Andrija Crnčec

Izvor: 2873