Sport 12.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KUGLANJE: Moglo i bolje

KUGLANJE
POJEDINAČNO PRVENSTVO HRVATSKE ZA SENIORE
Moglo i bolje
Proteklog vikenda održano je pojedinačno prvenstvo Hrvatske u kuglanju i za seniore.
Među 32 najbolja hrvatska kuglača, kao prvak regije sjever, plasirao se i Bojan Košak iz čakovečkog Željezničara. Seniorsko pojedinačno prvenstvo igra se sistemom kuglač protiv kuglača, odnosno na ispadanje. Košak na prvi pogled nije imao loš ždrijeb, ali ipak nije uspio proći među 16 najboljih. U prvom kolu pobijedio ga je Bojan Đukić iz riječkog Zlobina. Možemo reći da se to dogodilo zbog jednog jedinog lošeg seta Košaka i to prvog kada je Riječanin pobijedio s velikom razlikom u čunjevima (preko 20) koju je kasnije bilo teško nadoknaditi. Razlog za tu tvrdnju je konačni ishod njihovog dvoboja koji je u setovima završio 2:2, a u takvoj situaciji presuđuje ukupno veći broj čunjeva. Kako je bilo 588 (Đukić):581 (Košak) vidljivo je da je Košak uspio smanjiti razliku u
čunjevima, ali zaostatak iz prvog seta je bio prevelik.
Rezultatski Košak nije razočarao, ali se još jednom potvrdilo da ovaj „kup sustav“ pojedinačnog prvenstva nije dobar, često i nepravedan, već da bi i dalje trebalo igrati na ukupan rezultat. No o tome bi računa morali voditi u Hrvatskom kuglačkom savezu.

POJEDINAČNO PRVENSTVO HRVATSKE U KUGLANJU
Dobra organizacija, slab rezultat
Čakovec i Varaždin proteklog su vikenda bili domaćini pojedinačnog prvenstva Hrvatske u kuglanju u disciplini kadeta i kadetkinja, dječaka i djevojčica do 14 godina.
Međimursko kuglanje imalo je predstavnika u kategoriji kuglača gdje je nastupio mladi
kuglač čakovečkog Željezničara Stanislav Štrukelj. Iako je kuglao na kuglanama na kojima je domaćin ili skoro domaćin razočarao je kako navijače tako (nadamo se) i sebe. Od 240 hitaca koje je odigrao u ova dva dana na njegovoj razini bila je samo četvrtina nastupa i to prvih 60 hitaca na kuglani u Varaždinu kada je srušio 275 čunjeva. Sve ostalo je za potpuni zaborav, posebno nastup drugog dana na domaćoj kuglani u Čakovcu, gdje je srušio 439 (??!) čunjeva. Tako je s ukupnih 942 čunja na kraju završio na 21. mjestu, među 31 sudionikom. Koliko je taj domaći nastup bio katastrofalan dovoljno govori podatak da je nakon prvog dana i prosječnog rezultata u Varaždinu (503) bio 12. s realnim šansama za 10 najboljih. Nažalost prije svega njegova neozbiljnost dovela je
do konačnog lošeg rezultata. Jer kako drugačije tumačiti da si je uzeo „trening praznike“ desetak dana prije državnog prvenstva, da su mu puna usta obećanja, a na stazama pričaju drugi. Uostalom i činjenica da je najviše napravio upravo u početnim bacanjima, a da su rezultati nakon toga bili u stalnom rapidnom padu govori koliko su mu pomogli samovoljni božićno-novogodišnji praznici i nedovoljna ozbiljnost na treninzima. Nadamo se samo da je sve to dobra škola za ovog nesumnjivo talentiranog kuglača koji je prošle godine u svojoj kategoriji bio 4. u državi.
Ono što je u Čakovcu bilo sjajno bila je organizacija prvenstva na koju nije bilo ni najmanje riječi zamjerke, a sve zahvaljujući prije svega povjereniku za natjecanje Međimurskog kuglačkog saveza Ivanu Rođaku i njegovoj ekipi sudaca, kao i djelatnicima GP Ekom koji su brinuli o kuglani.

Nastavak prvenstva u 2. hrvatskoj ligi
Blagdani i praznici za kuglačke drugoligaše su završeni ili bolje rečeno nisu niti postojali. Već u subotu vraćaju se na kuglačke staze. Jesenski viceprvak Željezničar odlazi na gostovanje Zanatliji u Sisak gdje možemo slobodno upisati sva 3 kladiteljska znaka. Ovo je prva utakmica u seriji gostovanja gdje će se moći vidjeti koliko je stvarno jak ovaj Željezničar jer i povoljan raspored (domaćinstva) doprinio je visokoj poziciji na tablici nakon prvog dijela.
Drugi međimurski drugoligaš Čakovec, u subotu od 16 sati, domaćin je Obrtniku iz
Krapinskih Toplica i tu ne bi trebalo biti posebnih dilema da je sastav cjelovit. No u situaciji kad je dio ekipe povrijeđen, a dio na skijanju pitanje je kako će izgledati sastav i kakav će biti ishod ove utakmice.
Anđelko Crnčec

Izvor: 2959