Sport 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

KUGLANJE: Nemoguća misija?

Iako nije u službenom dijelu programa proslave dana Grada, u Čakovcu će u subotu biti i praznik kuglanja jer će međimurska publika imati rijetku priliku pozdraviti jednu od najboljih momčadi Europe, KK Zaprešić, koji će u sklopu četvrtfinala Kupa Hrvatske gostovati na Mladosti gdje će se suprotstaviti domaćem Željezničaru. I dok je kadar Željezničara svima koji prate ovaj sport između Mure i Drave manje više dobro poznat, posvetit ćemo par redaka predstavljanju ekipe Zaprešića koja ima vrhunski balans između prekaljenih iskusnih majstora i nadolazećih mladih zvijezda budućnosti. Pola momčadi Zaprešića upravo se vratilo iz češkog Brna gdje su sudjelovali na pojedinačnom svjetskom prvenstvu i sva trojica su kroz kvalifikacije dogurali do izlučne faze gdje se najdulje zadržao Branislav Bogdanović ispavši u 1/8 finala od kasnijeg dobitnika brončanog odličja. Uz njega, boje Hrvatske je branio i Matija Mance, dok je Damir Fučkar nastupao za Makedoniju. Interesantno, najbolji igrač Zaprešića, Branko Manev, prvenstvo je pratio samo kao gledatelj, ali ne zbog eventualne loše forme, već zbog međunarodne suspenzije. Uz spomenuti kvartet, udarnu postavu čini i Nikola Uzelac, osvajač brojnih medalja u juniorskoj kategoriji dok se na poziciji šestog igrača izmjenjuju Danijel Funda i Bruno Milinković, a uvijek je spreman uskočiti i kapetan Lovro Benčević. Da bi smo predočili superiornost Zaprešića na ovim prostorima dovoljan je već i samo podatak da su ove sezone državno prvenstvo obranili sa omjerom pobjeda i poraza od 22-0 što je prvi takav slučaj zabilježen u dosadašnjoj povijesti prve lige. Uz to, Manev, Bogdanović i Mance su i tri statistički najbolja igrača lige sa prosjecima od 634, 626 i 624 čunja. Jedine poraze u sezoni Zaprešić je zabilježio na svjetskom kupu i u ligi prvaka, a to sve opet prije svega zbog suspenzije svog najboljeg igrača. No, ni tamo nisu bili samo prolaznici jer su na svjetskom kupu završili kao brončani dok su u ligi prvaka sudjelovali na final-fouru. Manev (703), Mance (690) i Uzelac (686) ove su sezone postavljali osobne rekorde, dok se i Fučkar i Bogdanović često motaju oko 700. Gledano ekipno, Zaprešiću su često učinci od 3700 „samo još jedan dan u uredu“, dok je usporedbe radi Željo u povijesti samo jednom prelazio 3600, a ove sezone najviše dobacio do 3595 vani, odnosno 3520 doma.
Što se može očekivati od Željezničara u utakmici u kojoj su biblijske paralele u kontekstu borbe Davida i Golijata i više nego primjerene? Iako Željezničari zasigurno neće na staze izaći s bijelom zastavom, svojevrsni uspjeh bi već predstavljalo ako bi iole ozbiljnije i zaprijetili dominantnim gostima, dok bi kroz prizmu jačine Zaprešića eventualni prolazak čakovečke ekipe na final-four Kupa svakako spadao u prvoklasnu senzaciju koje se ne dešavaju često. Forma Željezničara je velika enigma jer su mjesec dana bez natjecateljske utakmice, a k tome su dobar dio treninga u svibnju odrađivali igrajući ljetnu sprint ligu u Varaždinu, što je upitne svrsishodnosti gledajući u svjetlu nadolazećeg dvoboja. Željo može igrati na kartu domaće kuglane koja je sušta suprotnost onoj na kakvoj igra Zaprešić kao domaćin, a i većini vrhunskih kuglana kod nas i širom Europe. Također bi Željezničarima dobro došlo eventualno podcjenjivanje od strane protivnika, a mogu u određenoj mjeri računati i na zamor materijala kod gostiju koji su imali vrlo gust raspored tokom čitave sezone, a posebice kod igrača koji su se vratili sa netom odigranog svjetskog prvenstva. I dok simpatizeri Želje mogu gajiti nekakve iluzije o načinu na koji ušićariti četiri duela te remi sa makar set viška, što je u Kupu dovoljno za prolaz, kod onih kibica koji ipak razmišljaju posve trezveno i objektivno mamac za dolazak na Mladost zasigurno može biti napad na oba rekorda čakovečke kuglane.
Zaprešić, koji sa Željezničarom iz prvoligaških dana ima u Čakovcu omjer 1-1 pri čemu su pobjedu ostvarili sa drugim najboljim ekipnom rezultatom Mladosti (3625), apsolutno je sposoban skinuti i podebljati momčadski rekord koji drži Zadar sa 3680 čunjeva, dok baš svaki pojedinac u njihovom sastavu također može oboriti i pojedinačni rekord koji je već gotovo pet godina na 652.
Dakle, bez obzira bili simpatizeri Željezničara ili samo željni vrhunskog kuglanja u prezentaciji Zaprešića, subotnje popodne bit će vam rezervirano za posjet čakovečkoj Mladosti. Susret kreće u 16 sati, a ulaz je naravno slobodan.
Andrija Crnčec

Izvor: 3083