Sport 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

KUGLANJE: Nit’ petka nit’ svetka

Trećeligaši primiču se koncu sezone, a u zgusnutom rasporedu predzadnjeg kola nisu imali slobodnog niti petka niti svetka. Tako je već na Uskrsni ponedjeljak Dubravčan napravio značajan korak prema osiguranju brončane pozicije u ligi i osvajanju prvog trofeja unatrag više od desetljeća. Na gostovanju kod Elektre u Varaždinu pobjedili su sa uvjerljivih 6-2 i 116 razlike, iako ne možemo kazati da su bili u nekom super raspoloženom izdanju. Dubravčan je bio te sreće da je u svojim redovima imao iznimno nadahnute Dražena Cenka (578) i Branka Horvata (571) koji ionako cijelu godinu vuku klub. I uz slabije rezultate poene su uzeli Željko Šimunić (525) te Saša Štefić (508). Ostatak ekipe očito je još bio pod prevelikim pritiskom delicija sa blagdanske trpeze. Tamo gdje se par dana prije nasukao drugoligaš Čakovec, Željezničar 2 je u svojoj najboljoj igri sezone pokazao kako treba kuglati na Dravi. U derbiju protiv superiornog osvajača lige, varaždinskog Obrtnika, Željezničar je ostvario veliku pobjedu od 5-3 uz 121 čunj viška, srušivši pritome ukupno 3252 drva. Odlučujući je bio prvi blok utakmice u kojem kuglači Željezničar nadmoćno nadvisuju svoje direktne suparnike te bježe na nedostižnih 3-0 i 184 razlike. Posljedica je to odlične igre Anđelka Crnčeca (558), ali i njegovih suigrača Ivana Rođaka (545) te Mihajla Žinića (543). U nastavku Obrtnik je samo poraz sveo na manju mjeru, ali niti u jednom trenutku nije bio u mogućnosti priprijetiti ili pa eventualno ugroziti Željezničar. Zasluga je to u posljednje vrijeme sve boljeg Nikole Turka (552), kapetana Zvonimira Žinića (532) i Zrinka Mačeka (522) koji su cijelo vrijeme držali susret pod kontrolom. Budući da je u zadnjem kolu slobodan, sezonu je u petak zaključio Zanatlija. Nekada bi gradski dvoboj sa Prosvjetarom nazivali i lokalnim derbijem, ali s obzirom na trenutno stanje bilo je to tek odrađivanje tekme za Zanatliju koji je bez problema natjecateljsku godinu završio pobjedom od 6-2 i 103 razlike. Kakva takva prividna neizvjesnost postojala je samo u početnom paru nakon kojeg je bilo 1-1 i 33 prednosti za Zanatliju. Svaka dvojba oko pobjednika otklonjena je u srednjem bloku kada Zanatlija odlazi na 3-1 i 149 plusa. Kvalitetne igre Ivana Vukoje (569), Stjepana Mikulića (551) i Damira Grašića (546) te solidna prezentacija Franje Žarkovića (527) bile su prevaga u ovom dvoboju i pokrili su kikseve Zvonka Horvatića (487) i Radovana Leskovara (481). Kod Prosvjetara ravnopravno su parirali Josip Šarić (554), Dragutin Danilović (527) i Katarina Rašperger (525), ali debakl čak trojice igrača (Višić-Kacun-Igrec) debelo ispod 500 nije bilo moguće nadoknaditi. Ovaj tjedan doći će do konačnog raspleta u ligi. Da bi se doveli u poziciju iz koje se mogu nadati pokalu, Dubravčan treba u srijedu u Čakovcu pobjediti prvaka Obrtnika, dok puno jednostavniji posao imao Željezničar koji bi bez muke morao ispratiti Ivančicu.

Nastavak 1. i 2. lige
Nadolazeće subote predzadnjim kolima nastavljaju se ligaški ogledi u 1. i 2. ligi.
• Željezničar odlazi u Split kod Poštara. Zimus je u Čakovcu bilo neizvjesno, Željezničar je nespretno ispustio bodove, a kasnije su se vukli i repovi oko atmosfere na spomenutoj utakmici. Koliko god su u Željezničaru puni motiva da uzvrate Dalmaticnima, bojimo se da će susret u Splitu ipak biti prilično jednosmjernog tijeka. Poštar na svom Mertojaku, jednoj od najlakših kuglana u Hrvatskoj, ostvaruje iznimno visoke rezultate koji su za Željezničar za sada još tek san. Uhvatiti pa Poštar na iznenađenje isto nije realno, budući da je Splićanima potreban svaki bod u borbi za treće mjesto na kraju prvenstva.
• U sklopu 21. kola 2. lige Čakovec odlazi kod Lepoglave. Pogled na tablicu dočarava izjednačenost ekipa te će ovo biti direktni okršaj za drugo mjesto. Čakovec ima bod prednosti, a nakon šokantnog poraza protiv posljednjeg Željezničara u Varaždinu i rušenja snova o tituli, Čakovčani bi se zadovoljili i remijem kojim bi barem obranili srebrni pokal od prošle godine.
Andrija Crnčec

Košak na državnoj završnici
Na nivou regije sjever vikend je bio rezerviran za pojedinačno prvenstvo najboljih kuglača koji su pravo sudjelovanja stekli kroz županijska takmičenja. Prema utvrđenoj (i zasluženoj) kvoti, među 40 natjecatelja Međimurje su predstavljala osmorica igrača, a prvenstvo se održavalo na kuglanama u Sisku i Varaždinu. Ovogodišnji prvak Međimurja, Bojan Košak iz Željezničara, opravdao je svoju titulu i na regionalnoj razini. Iako smo ga u prošlom broju nenamjerno ispustili iz kruga favorita, Košak je još jednom dokazao svoju visoku kvalitetu. Nakon prvog dana je sa 577 drva zauzimao je treće mjesto, ali je slabom igrom u pune i ukupnih 565 čunjeva drugog dana na kraju završio kao petoplasirani. Iako se za peto mjesto ne dobivaju medalje, Košak može biti itekako zadovoljan jer je ugrabio ono zadnje mjesto koje vodi na državnu završnicu što će Bojanu biti prvo finale u karijeri. Što kazati o preostalim našim predstavnicima? Mada su u savezu zadovoljni postignutim, jer su ciljevi, plasman na završnicu i po mogućnosti pridobiti još poneko mjesto za županiju, ostvareni, ne možemo se oteti dojmu da su ostali ipak podbacili i to prvenstveno članovi našeg prvoligaša. Prilično su začuđujući rezultati prvog dana Predraga Turka (535), Ivice Punčikara (539) i Rajmonda Pokrivača (542) pa se ni u nedjelju unatoč boljoj igri nije moglo nešto bitnije popraviti plasman. Punčikar se sa 582 drva popeo na 11., Turk (563) na 16., a Pokrivač (554) na 17. mjesto. S obzirom na renome i formu koju pokazuje na reprezentativnim okupljanjima, jedno od većih razočaranja je i junior Bojan Plevnjak (558+563) na desetoj poziciji. Od kuglača Čakovca najviše se smjestio Zlatko Turk. Sa dva ujednačena nastupa (563+560) zauzeo je deveto mjesto. Zvonimir Plevnjak je sa igrom (553+539) kakvu na strani prikazuje i većim dijelom sezone osamnaesti, dok je Igor Maček (551+521), koji je upao kao rezerva, dobar subotnji dojam malo zasjenio lošim nedjeljnjim kuglanjem te završio 26. Gledano u globalu prvenstvo je bilo prilično iznenađujuće. Obilježili su ga ipak preniski rezultati svih kuglača, a dominirali su igrači Bjelovara koji je na rubu ispadanja iz prve lige. Pobjednik je Zoran Jagić i sa 23 godine to je najmlađi slavljenik otkako je uveden ovakav sistem. (A. Crnčec)

Izvor: 2868