Sport 13.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

KUGLANJE: Prijelazni rok

Proteklih tjedana u kuglačkom svijetu najaktivnije su bile uprave klubova. Na njima je bilo da odrade temeljnu pripremu za novu sezonu u vidu preslagivanja igračkih struktura. Približavanjem prelaznog roka kolale su mnoge priče i vrtjele se razne kombinacije tko će kuda i kako će izgledati krvna slika pojedine ekipe, da bi na kraju sve završilo tek na nekoliko imena koji su promijenili sredinu. Ono što je gledajući iz perspektive međimurskog kuglanja najbitnije je činjenica da se nije desio egzodus igrača preko Drave kao što je postojala realna bojazan. S druge strane, pomalo je žalosno da nema sloge niti unutar naše male zajednice pa se nije uspjela složiti ekipa koja bi pretendirala za najviše domete. Bez imalo nedoumica kao najvećeg gubitnika prelaznog roka možemo označiti Željezničar. Donedavni prvoligaš imao je ambiciju ekspresno se vratiti u elitno društvo, međutim, s dolaskom ljeta stigle su ih brige koje ih već godinama nisu morile. Prvo im je propao cilj dovođenja Zlatka Turka i Zvonimira Plevnjaka. Kao što smo već i javljali s njima su vođeni razgovori još tamo sredinom svibnja, a nikakav međusobni dogovor nije postignut ni u posljednjim danima. Na takav neuspješan rasplet pregovora sa spomenutim dvojcem nadovezala se onda još želja drugih igrača za odlaskom. Tako su Željezničar napustili nositelji igre Rajmond Pokrivač i Mladen Vresk. Obojica su, uz još i Zlatka Turka iz Čakovca, bili u igri za prelazak u Lepoglavu. Ondje je u konačnici završio samo Mladen Vresk, dok se Pokrivač vratio u Čakovec gdje je ostao i Zlatko Turk. Željezničaru je prijetio potpuni raspad ekipe jer su klub htjeli napustiti dojučerašnji juniori Bojan Plevnjak i Igor Maček koji su gledali u smjeru Zaboka.
S obzirom na važeće ugovore, a kako Zabok nije želio platiti traženu odštetu, transferi Plevnjaka i Mačeka su uz puno teških riječi i optužbi stopirani. Uz navedene, Željezničar su napustili i sporedni akteri koji zadnjih sezona jedva da imaju pet utakmica zajedno. Dalibor Bodiš je po tko zna koji puta promjenio klub i skrasio se u zagrebačkom Torbaru, dok se Ninoslav Mikac vratio u matični Prosvjetar. Gubitak Ivana Rođaka (Prosvjetar) je više tehničko-trenerske prirode. Na prihodovnoj strani Željezničar je na opće iznenađenje ubilježio tek dolazak Franje Božaka iz Čakovca. S igračke strane ova akvizicija neće donijeti pozitivnog pomaka s obzirom da Božak već godinama nije u aktivnom natjecateljskom kuglanju, a uz to mu predstoji i dulji oporavak uslijed ozljede koljena. Roster Željezničara koji je preostao sveo se tako na dva renomirana i karakterna imena (Bojan Košak, Predrag Turk), jer je krajnje upitno kako će prisilni ostanak utjecati na Plevnjakovu i Mačekovu motivaciju i angažman (spominje se i pauziranje sezone) te generalno na atmosferu u momčadi. Rupe u kadru će popunjavati omladina, dok će se u drugu momčad uvesti novi kontingent poletaraca.
KK Čakovec je balansirao na tankoj granici da se ugasi kao klub. Prvenstveno je to bilo vezano na potencijalne odlaske igrača, a podredno onda i pitanjem sponzoriranja. Na kraju se sve veoma sretno završilo za njih. Čak štoviše, Adolf Peršak i dalje će imati krajnje respektabilnu momčad kojom će ponovno pucati na sam vrh drugoligaške tablice. Klub je napustio tek Stjepan Blažek koji je otišao u Prosvjetar, a Igor Maček je prelaskom u seniorsku kategoriju izgubio pravo dvojne registracije. Njihov odlazak višestruko će kvalitetom nadoknaditi povratnik Rajmond Pokrivač. Uz starosjedioce, prije svega Zlatka Turka i Zvonimira Plevnjaka koji su ostali lojalni Čakovcu, te nekolicine kuglača koji su kako se ispostavilo tek koketirali sa novim sredinama (Kancijan-MIV, Pigac-Koprivnica, Crnčec-Prosvjetar,Željezničar) trebala bi to biti garancija preuzimanja primata u našim lokalnim okvirima.
Zanatlija i Dubravčan nisu prijavili nikakve izmjene u igračkom kadru, dok će Prosvjetar dolaskom Blažeka i Mikaca te Rođaka koji bi ih trebao sve posložiti, konačno prestati biti kanta za napucavanje.
Od zanimljivije fluktuacije kuglača van Međimurja navedimo da se Bjelovar pojačao Vokšanom iz Graničar-Picoka te će biti najozbiljnija prijetnja Čakovcu u borbi za vrh. Međutim, u Bjelovaru se ponovila slična priča kao kod nas, jer su se igrači također disperzirali pa je tako Sirela okupila familiju Košutić i Miklošića. Prošlosezonski prvak Graničar gotovo se raspao (otišao i Maljak u Koprivnicu), a uvijek ambiciozna Lepoglava je više pričala nego djelovala pa je tako tek nadoknadila gubitak Jagića dolaskom Vreska. Sisak je napustio Podvalej (Kutina). U trećeligaškoj konkurenciji najviše je poslovao Zabok koji stremi tituli, a planove će mu pokušati poremetiti varaždinski Željezničar (Jagić, Ivan Silić, Vjekoslav Kreš). Zanimljivo je bilo i među prvoligašima gdje je na pomolu smjenjivanje vječnog prvaka Zadra koji je Bogdanovića nadomjestio Čotom. Godine selekcije mogle bi stići na naplatu osječkom Konikomu koji si je uz zadržavanje postojećeg kadra priskrbio i potpis Bulke. Zagrebački Medveščak želi se vratiti na puteve slave iz prošlog milenija kad su harali Europom te je u tu svrhu okupio Bogdanovića, Gornika, Kasumovića, Kuića i Pintarića uz neizostavnog Dragaša. Zaprešić zatvara kvartet onih koji će se boriti za titulu, a u tu svrhu trebao bi im pomoći Galjanić. Grmoščica se može pohvaliti pristupanjem braće Uzelac, dok je Novska potpisala Šipala koji je kao i većina bivših suigrača napustio Kandit (Domnjak i Pušić u Slavonski Brod). Poštar se gubitkom Čote orjentirao na juniore među kojima je najpoznatiji Zoković.
Pripreme klubova početi će u kolovozu kada će se već tradicionalno okupljati na turnirima i međusobnim ogledima.
Andrija Crnčec

Izvor: 2933