Sport 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

KUGLANJE: REKORDNO U MATINEJI

U samo osam dana Čakovec je odigrao dvije dijametralno suprotne utakmice. Nakon prošlosubotnjeg kasnovečernjeg ponižavajućeg šoka u najslabijoj utakmici unatrag nekoliko godina, ove su nedjelje, u ranojutarnjem terminu primjerenijem dječjoj matineji, ostvarili najbolji ekipni rezultat sezone u kompletnoj ligi. Sa 6-2 i 163 razlike stradao je, na svojoj kuglani u Koprivnici, posljednjeplasirani Željezničar. Ono što najviše raduje je ekspresni „oporavak“ izražen kroz ukupno ostvarenih izrazito visokih 3428 drva (čak 317 čunjeva više nego pred tjedan dana!!!), a za njega su bila potrebna petorica veoma raspoloženih pojedinaca uz tek jedan slabiji nastup. Koprivnički klub je imao peh da je već na samo početku, u 60. odnosno 76. hicu, bio primoran uslijed ozljeda iskoristiti svoje obje zamjene, ali to nimalo ne umanjuje uspjeh Čakovčana jer su u nedjelju bili naprosto predobri. Iako su u prva dva bloka poeni podijeljeni ravnopravno, međimurski klub je stalno bio u osjetnoj prednosti čunjeva koja je iz runde u rundu samo rasla sa početnih 48, na već nedostižnih 101 te konačnih 163 drva. Zvonimir Plevnjak je po prvi put ove sezone odigrao jednu gostujuću utakmicu na način kako smo i inače navikli od njega. Možda u tome svoje zasluge ima i trener Peršak koji ga je (privremeno) lišio kapetanske uloge pa je Plevnjak u inat (ili zbog skinutog pritiska vođe) srušio izvrsnih 587 drva. Probudio se i Igor Maček (571) te odličnom igrom podsjetio za kakve je rezultate sposoban. Utakmicu je već u srednjem paru mogao prelomiti Andrija Crnčec, ali je unatoč cifri od 576 čunjeva i nekoliko drva viška u odnosu na direktnog suparnika, poen izgubio na setove uslijed promašenih čistih pozicija od kojih se naravno najviše pamti ona kod posljednje kugle. Kada igra angažirano, najbolji Čakovčanin je Zlatko Turk, a to je dokazao i u Koprivnici ponijevši epitiet igrača susreta sa 590 čunjeva. Nakon slabog početka i oštre kritike od strane partnera, Mladen Grašić (572) se trgnuo i dao do znanja da se i na njega može (povremeno) računati kad su visoki dosezi u pitanju. Nebojša Žnidarić se jedini istinski mučio na stazama te je završio nastup sa skromnih 532 čunjeva.
TABLICA
1. Obrtnik/O 13 11 0 2 22
2. Lepoglava 13 11 0 2 22
3. Zanat./S 13 9 2 2 20
4. Čakovec 13 10 0 3 20
5. Ciglenica 13 8 0 5 16
6. Graničar 13 7 1 5 15
7. Podravka 13 5 2 6 12
8. Obrt./KT 13 4 1 8 9
9. Zanat./K 13 3 0 10 6
10. Varteks 13 3 0 10 6
11. Želj./Vž 13 1 2 10 4
12. Želj./Kc 13 2 0 11 4
► Trinaesto kolo bilo je u potpunosti obilježeno gostujućim uspjesima jer domaćini nisu osvojili ni boda. Vodeća četvorka lige zabilježila je sigurne pobjede i nastavlja mrtvu utrku za najviše plasmane. S obzirom na raspored, velika je vjerojatnost da će se isto ponoviti i nadolazećeg vikenda te će odnosi na čelu ljestvice ostati jednaki. Ipak, ove unaprijed upisane bodove Čakovec treba i potvrditi na svojoj kuglani u subotu kada im dolazi na ogled slabašni Varteks, koji se bori za opstanak u ligi.

3. HRVATSKA LIGA
Željo & Zanatlija +
Prosvjetar & Dubravčan -
Najviše pozornosti u 3. ligi u ovom je kolu posvećeno međusobnom susretu Dubravčana i Željezničara 2. Papirnati favorit su bili doljanci, ali na stazama je priča bila posve suprotna. Željo 2 je slavio sa 5-3 zahvaljujući plusu od 60 drva. U svakom bloku i Dubravčan i Željo osvojili su po poen, ali je Željo u početna dva para uvijek skupio po 30 čunjeva viška koje su igrači treće runde uspješno sačuvali. Poznata je i već pomalo izlizana fraza „tko će kome ako ne svoj svome“, ali još jedna potvrda iste desila se na ovome dvoboju. Naime, najbolji u redovima Željezničara je bio Mihajlo Žinić koji dolazi upravo iz Donje Dubrave, a kraj njegovog rezultata od 576 čunjeva u potpunoj sjeni ostala je cifra najučinkovitijeg Dubravčana, Dražena Cenka koji je srušio 556 drva. Uz Žinića, za Željo su vrlo kvalitetno povukli i bombarder Luka Štrukelj (570) te iskusni Anđelko Crnčec (565). Kod Dubravčana Cenko osim u solidnom Branku Horvatu (542) nije imao odviše pomoći suigrača, tek su još Željko Šimunić (524) i Tomislav Hraščanec (511) uspjeli uhvatiti poene i to više zbog slabih protivnika. Jedan od takvih je bio Nikola Turk koji se vratio u drugu momčad Željezničara nakon što je kroz jesen bio „na ledu“. Na žalost, u svom povratničkom nastupu postavio je samo nove upitnike nad svojom igrom budući da je bio najlošiji pojedinac dana.
Zanatlija je maksimalno krenuo u novu godinu. U oba dosadašnja nastupa ostvarili su uvjerljive pobjede. Posljednja je stigla u Zaboku kod istoimenog domaćina. Za 6-2 i 66 drva razlike najzaslužniji je Zvonko Horvatić (564) koji počinje opravdavati status pojačanja. Druga prinova, Damir Grašić, ustalio se na 532, a na sličnom rezultatu je bio i Franjo Posavec (534). Značajno slabiji nisu bili ni ostali. Franjo Žarković (528), Stjepan Mikulić (520) i Ivan Vukoja također su značajno doprinijeli osvajanju bodova.
Najtužnija priča tjedna je Prosvjetar. Unatoč tome što su protiv Elektre iz Varaždina poveli sa 2-0 i 72 razlike, do kraja su uvjerljivo poraženi sa 5-3 i 53 čunja minusa. Ono što je zabrinjavajuće je ekipni rezultat od 2901 drva, što je nešto najgore viđeno na čakovečkoj kuglani zadnjih par sezona. Zbog takve igre gotovo da bi se trebali ispričati malobrojnoj publici koja je pratila tu muku od kuglanja. Uz to treba napomenuti da Prosvjetar jedva, „pet do dvanaest“, skupi dovoljan broj igrača za utakmicu, a onda u sastav upadnu i neki koji su posve zalutali na staze te ne poznaju ni elementarna pravila igre.
Andrija Crnčec

1. HKL
Stiže Zadar
Kada u kuglačkim krugovima spomenete Zadar tada osjetite strahopoštovanje koje se ima prema tome klubu. A upravo oni dolaze u subotu u Čakovec. Zadar je najbolja momčad Hrvatske posljednjeg desetljeća i peterostruki je uzastopni prvak države te su na najboljem putu da prigrabe i šesti naslov u nizu. Miješanog raspoloženje će Željezničar i Zadar ući u susret. Dalmatinci su za vikend kao domaćini poraženi u četvrtfinalu Lige prvaka koju već godinama neuspješno napadaju i uvijek zapnu negdje u finišu. S druge strane, Željezničaru, koji je godinama bio naviknut na kontinuirana kola iz tjedna u tjedan, često teško padaju ovi predasi u ligaškom natjecanju te u tom vakuumu izgube svaki put dijelić forme. S obzirom na kvalitetu i renome Zadrana, koji veoma rijetko gube utakmice, kladioničarski koeficijent na Željezničar bit će veoma visok te im čak ni čakovečka kuglana neće biti neki značajni faktor koji bi eventualno prebacio na njihovu stranu. Naravno, neće Željo izvjesiti bijele zastave unaprijed, jer bilo je već jakih klubova koji su se opekli u Međimurju. Ali jedno je izvjesno, u tome dvoboju i pojedinačni, a posebno ekipni rekord kuglane bit će u najmanju ruku opasno ugrožen.

• TJEDNI VODIČ:
- petak - 05.2. - 18 h: Željezničar 2 - Cesta VŽ (3. hkl)
- subota - 06.2. - 14.30 h: Željezničar - Zadar (1. hkl)
- subota - 06.2. - 18 h: Čakovec - Varteks VŽ (2. hkl)

Izvor: 2858