Sport 22.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KUGLANJE: Savršen tjedan Želje, horor Čakovca

2. HRVATSKA LIGA
Savršen tjedan
Željezničara, horor Čakovca
• Veliki posao napravio je Željezničar proteklog tjedna. Odigrali su dvije utakmice, jednu zaostalu i jednu redovnog kola te su bez imalo stresa pobjedili obje ekipe sa začelja i s nova 4 boda napravili ogroman skok na tablici pozicionirajući se na treće mjesto, sa samo bodom zaostatka iza vodećeg Bjelovara.
Prvo je u četvrtak sa 6-2 i gotovo 200 razlike pala Slavonija na Mladosti. Sve su riješili na startu kvalitetnom igrom Predrag Turk (585) i Bojan Plevnjak (581). Dobru podršku imali su u Goranu Vrčeku (549) i Nikoli Turku (546), a pomalo nevjerojatno zvuči da su jedine poene na utakmici izgubili Košaki. Tata Bojan mučio se za 537, dok je za sina Denisa 529 drva pristojan učinak.
„Repriza“ pobjede je bila u subotu. U Koprivnici protiv Graničar-Picoka krenulo se sa 4-0 i 127 plusa, s time da je u tom periodu jedino napokon razigrani Matija Vikert (545) imao ravnopravnog suparnika dok su ostali lagano došli do poena. Predraga Turka ni prosklizavanje i pad nisu spriječili da bude prvo ime utakmice sa 563 drva, a vrlo je ujednačeni bio ostatak momčadi - Bojan Košak 547, Bojan Plevnjak 542 i Nikola Turk 540, a do finalnih 6-2 pripomogao je još jednom i Denis Košak (511).
S obzirom na pomlađeni sastav u kojem iz kola u kolo pola ekipe čine momci iz rezervne ekipe, Željezničar je daleko najugodnije iznenađenje lige. Inauguracija cijele golobrade postave u naslovne uloge prolazi gotovo bezbolno i rezultat skoro da uopće ne trpi, budući da isti igraju neočekivano dobro, a istovremeno se uvijek mogu osloniti na jaku podršku iskusnijih suigrača. Tako se odjednom ljetni odlazak brojnih kuglača iz kluba praktično ni ne osjeća, a što je najvažnije mladi su dobili priliku kakvu su samo mogli sanjati i zbog njih klub i dalje ima svijetlu budućnost te se nenadano „propali shoping“ u prelaznom roku ispostavio kao odličan potez.
• Daleko, daleko u arhivu trebalo bi ići izvlačiti rezultate da se pronađe kad je netko zadnji puta tako ponizio Čakovec na Mladosti kao što je to u subotu učinio Bjelovar. Utakmica koja je trebala biti derbi na vrhu pretvorila se u raspad sistema kod Čakovca. Bjelovar im je očitao lekciju kako iz klupske organizacije te ozbiljnosti pristupa tako i iz momčadskog duha. Na vlastitim stazama Čakovčani su se osjećali kao gosti, jer ne samo da su ih Bjelovarčani posve nadglasali na tribinama (što i nije teško s obzirom na stupanj homogeniziranosti ekipe) već je i suđenje bilo kao da su arbitre doveli sa sobom. Uz to, zamijenivši početne staze prvome paru, trener Čakovca napravio je „taktičku zamku“ u koju su se uhvatili njegovi vlastiti kuglači. Iako sve to nije imalo direktan utjecaj na rezultat, vodilo je lagano katastrofi koja se počela naslućivati već nakon 30 hitaca u kojima je Čakovec zaostajao za 50-ak drva. Neshvatljivo je kako kuglač na stazama gdje redovito trenira može podbaciti kao što je to bio slučaj kod Nebojše Žnidarića koji je srušio tek 497 čunjeva prouzrokovavši time preveliki minus. Ako pridodamo da se na kraju sa 138 još i izvukao do navedene cifre, možete zamisliti kako li je tek izgledala igra prije toga. Naknadno spominjana ozljeda nije opravdanje, jer se nemogućnost nastupanja treba unaprijed najaviti. Zvonimir Plevnjak nagovjestio je seriju nesretno ili taktički nezrelo izgubljenih poena. I uz ne blistavu igru Plevnjak (559) je imao prilike pobjediti Ružmana (562), ali ga je promašajima u drugom setu nedopustivo ispustio. Srednji par je ponovo bio priča za sebe. Ne pamtimo situaciju kad je neka momčad smanjila zaostatak za čunj, a pri tome izgubila oba duela što se upravo desilo Ivanu Pigacu i Andriji Crnčecu. Iako su u prelomnim trenucima Vokšan (543) i Rosandić (552) rušili po dvije devetke u čišćenje, svejedno su naši igrači mogli do povoljnijeg ishoda. Prije svega Crnčec (542) koji je protiv Vokšana u dva seta imao predzadnju kuglu za prelaz i poen, a nije uspio ni jednom pogoditi kompletnu poziciju, dok Pigac (554) najviše može žaliti za prvom stazom gdje je uzeo samo pola seta te mu je upravo ta polovica na kraju nedostajala za poen. 0-4 i 58 zaostatka moglo se u nekom ludom raspletu pretvoriti eventualno u remi, međutim Bjelovar je u subotu bio naprosto nedodirljiv pa ni 590 drva Zlatka Turka nisu bila dovoljna čak ni za počasni poen. Turka je u izvanrednoj borbi na prvoligaškom nivou, također serijom devetki u čišćenje, porazio Betlehem (600). Mladen Kancijan odigrao je korektno, no sa 555 čunjeva bio je „prekratak“ za Šanteka (576) te je Čakovec do nogu potučen sa konačnih 0-8 i 89 minusa.
Za kraj riječ dvije o suđenju. Žalosno je da suci svoj posao shvaćaju olako i da se ponašaju kao puki zapisničari. Kuglanje nije teško za suditi, ali postoje neka temeljna pravila koja bi se trebala poštovati i upravo zbog kojih su ti suci plaćeni. Zadubiti glavu u zapisnik i namjerno (!) odbijati vidjeti očito, u najmanju je ruku neodgovorno. Da se radi o jednoj situaciji, ne bismo prozivali. Da se radi od dvije-tri, šutjeli bismo. Ali kada se istome igraču dopušta na desetke tehničkih prekršaja, to je ipak previše. Jesmo li spomenuli da je isti i opće poznat po neispravnom bacanju na što su suci bili unaprijed upozoreni?!
TABLICA
1. Bjelovar 8 6 1 1 13
2. Lepoglava 8 6 0 2 12
3. Željezničar 8 6 0 2 12
4. Obrtnik 8 4 2 2 10
5. Zanat./K 8 4 1 3 9
6. Čakovec 8 4 1 3 9
7. Sirela 8 4 0 4 8
8. MIV 8 4 0 4 8
9. Zanat./S 8 4 0 4 8
10. Koprivnica 8 2 0 6 4
11. Graničar 8 0 2 6 2
12. Slavonija 8 0 1 7 1

3. HRVATSKA LIGA
Nova zvijezda na vidiku
Trećeligaški tjedan obilježio je susret Željezničara 2 i Dubravčana. Rezultatski vrlo visoku pobjedu od čak 7-1 odnijeli su igrači Željezničara, koji su sastavili momčad koja u prosjeku nije bila ni punoljetna. No, s obzirom da je razlika u čunjevima bila samo 44 drva, to već više ukazuje da je utakmica bila mnogo izjednačenija nego što se na prvi pogled čini. Klince iz Željezničara je mora se reći pomazila i sreća jer su dva poena dobili za drvo ili dva, a jedan su „ukrali“ na setove i to uz 17 čunjeva slabiji rezultat. Da je koji od tih duela otišao na stranu Dubravčana, lako je moguće da bi i daljnji tijek igre bio posve drugačiji. Prvi od tih bliskih susreta bio je onaj Matije Vikerta (512) koji je sa svojih manje više standardnim domaćim rezultatom dobio Franju Misera (511). A osim doze sportske sreće, Željezničar je imao u svojim redovima i raspoložene kuglače. Glavnu ulogu preuzeo je najmlađi, Stanislav Štrukelj. Kuglač zbog kojeg su se mijenjala pravila lige te je od ove sezone ukinuta najniža dobna granica za nastup, ponovno je skrenuo pozornost na sebe i izrasta u novu zvijezdu iz Željezničarovog inkubatora. Sa 558 čunjeva odigrao je utakmicu života, a kako je tek na početku karijere, ne sumnjamo da će uz talent i hladnokrvnost koju posjeduje te uz naporni rad na treninzima još mnogo puta rušiti tu granicu. Samo da mu „slava“ ne udari u glavu pa da poput recimo svog suparnika Josipa Čižmešije (490) padne na niske grane, jer Čižmešija nakon svog osobnog najvećeg postignuća na pojedinačnom prvenstvu Međimurja gdje je ostvario prosjek od 549 drva i zauzeo deveto mjesto, kasnije više jedva da dogura blizu 500. U drugom paru Željezničar je također iščupao poen kada je Denis Košak (505) bio bolji od Tomislava Hraščaneca (503). Koliko toliko aktivan rezultat za Dubravčan držao je Mihajlo Žinić. Žinić je odlično odigrao parne setove (150 i 149) i sa 554 drva bio znatno jači od Gorana Vrčeka (509). Međutim, u utorak je sve išlo na ruku Željezničarima pa su tako 3-1 i 26 plusa braća Turk do kraja pretvorila u konačnih 7-1. Pri tom je Zvonimir sa samo 500 drva uzeo tri seta Davoru Fabiću (517) koji je višak u čunjevima zaradio tokom druge izmjene kada je potegao na 157. Nikola Turk (557) držao je čvrsto pod kontrolom duel i zalihu drva te se lako obračunao sa Brankom Horvatom (522) za završno slavlje.
Zanatlija je na rasporedu imao jednu od onih utakmica koje treba odraditi, a gdje su bodovi već unaprijed upisani. Kao domaćin Ivančici nisu imali nikakvih ozbiljnijih problema. Stvar se mogla eventualno zakomplicirati tek da je u prvom bloku Franjo Posavec (526) ostao bez poena, međutim i šepajući je uspio obraniti stečenu razliku tako da je praktično sve bilo riješeno već nakon 2-0 i plusa od 43 čunja koje je pretežitim dijelom stvorio Mladen Kovač (541). Prednost je nedostižnom u srednjem bloku u kojem su na stazama bili samo „Franceki“ učinio ranije trener, a sada samo igrač Franjo Žarković (554). Ozbiljno su utakmicu shvatili još Franjo Gosarić (532) i Jurica Petković (512) čije su brojke nešto niže bilo zbog slabog čišćenja kod Gosarića (162) ili loše igre u pune Petkovića (331). Damir Grašić mogao si je priuštiti ekperimentiranje drugačije tehnike hica (?!?), koja se doduše nije pokazala osobito učinkovitom (477), ali nije niti u jednom trenutku ugrozila uvjerljivu pobjedu Zanatlije od 6-2 i 122 drva viška koja ih je održala na visokom drugom mjestu.
Prosvjetar je bio kod vodećeg Oroslavja i izgubili su sa 5-3. Rezultat dobro zvuči s obzirom da u niti jednom trenutku Prosvjetar realno nije bio ni blizu bodova te se može reći kako su zapravo izvukli maksimalno iz utakmice, tim više što su opet bili bez Ninoslava Mikaca. U prvoj i zadnjoj trećini utakmice Prosvjetar je dobio čak tri od četiri duela, ali i u tim dobivenim okršajima nitko nije značajno iskočio sa visokim rezultatom pa se nije mogao nadoknaditi veliki minus iz srednjeg bloka u kojem je nastala većina od ukupno 111 čunjeva konačnog zaostatka. Prilično ujednačeni, ali i nedovoljno dobri da ekipno ugroze Oroslavje bili su Ilija Višić (540), Emil Horvat (536), Stjepan Blažek (533) te Ivan Rođak (526). Enigma je što se ove sezone događa sa Josipom Šarićem (496), čiji svaki nastup je čupanje zdravih zubiju, a izostao je i veći doprinos Dragutina Danilovića (512).
TABLICA
1. Obrt./O 8 7 1 0 15
2. Zanatlija 9 6 1 2 13
3. Željez./V 8 6 0 2 12
4. Elektra 8 6 0 2 12
5. Zabok 8 5 0 3 10
6. Cesta 8 4 1 3 9
7. Željez./K 8 4 0 4 8
8. Željez./Č 8 4 0 4 8
9. Dubravčan 8 3 2 3 8
10. Prosvjetar 8 3 1 4 7
11. Obrt./’11 9 3 0 6 6
12. Ivančica 9 0 0 9 0
13. Varteks 9 0 0 9 0
Kup i regija
U natrpanom tjednom rasporedu, srijeda i četvrtak su rezervirani za prvo kolo kupa MKS-a. U njemu će se međusobno sučeliti međimurski trećeligaši, a ždrijeb je odlučio da Prosvjetar ide na Zanatliju, a Dubravčan na Željo 2. Ligaške dvoboje ovih parova dobili su Zanatlija i Željo 2, a ostaje nam vidjeti hoće li u kupu karte biti drugačije podijeljene. Pobjednike u polufinalu čekaju Željezničar odnosno Čakovec. Vikend pa neće biti ispunjen ligaškim dvobojima, već će kuglači odmjeriti snage na regionalnoj završnici pojedinačnog prvenstva koja je ujedno i izlučno natjecanje za prvenstvo države. Međimursko kuglanje zastupljeno je sa čak 11 igrača, a lokacije na kojima se igra su Zabok te Koprivnica. Ako ćemo suditi prema rezultatima s prvenstvenih utakmica odigranima na tim kuglanama, nemamo previše nade za vjerovati da bi netko ove godine mogao iskočiti na sam vrh, no možda nas nečije trenutno nadahnuče uvjeri u suprotno. Osim seniora, istovremeno i na istom mjestu igrat će i juniori.
Andrija Crnčec

Izvor: 2952