Sport 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

KUGLANJE: "Sebični" Dubravčani

Još jedna kalendarska godina na međimurskim je kuglačkim stazama ispraćena prigodnim blagdanskim turnirom u Donjoj Dubravi. Ukupno tri kompleta medalja dijelila su se u kategorijama registriranih kuglača, rekreativaca te žena. Članovi Dubravčana ponovo su se pokazali kao krajnje negostoljubivi suparnici kada su u pitanju natjecanja na kuglani Opera budući su uzeli sve što vrijedi. Kod „profesionalaca“ primat je odnio Davor Fabić (258) sa sitnom prednošću pred Josip Čižmešijom (255) i Željkom Šimunićem (249). Nekadašnji standardni član Dubravčana Mihajlo Žinić sa 249 srušenih drva bio je najbolji kod rekreativaca, pokazavši da bi još uvijek bio od pomoći matičnom klubu. Slijedili su ga Boris Ivaniš (243) i Marjan Mirić (237). Najsjajniju medalju kod žena uzela je Nina Hrešč (218) ispred Marine Dolenec (208) i Zlate Žvorc (202).

2013. u riječi i brojkama
Godina na izmaku prema svim statističkim pokazateljima može se ocijeniti kao vrlo uspješna gledano iz perspektive kuglača i klubova pod ingerencijom MKS-a. Naslovnu ulogu kod momčadi opet je držao čakovečki Željezničar koji je proslavio 35 godina aktivnog djelovanja te koji se kao nositelj kvalitete nalazi nekoliko svjetlosnih godina ispred svih ostalih u Međimurju, dok se promatrajući individualno veliki dio događaja vrtio oko Bojana Košaka. Odmah u prvom vikendu 2013. godine Bojan je senzacionalno postao seniorski viceprvak države. Potom su u veljači mlađi juniori Matija Vikert i Stanislav Štrukelj uzeli brončano odličje na prvenstvu Hrvatske u tandemu, da bi kruna godine došla već krajem istog mjeseca prvom titulom nacionalnih prvaka koje je za Željezničar priskrbio par u sastavu Matije Vikerta i Denisa Košaka. Početkom lipnja stigla je i četvrta medalja s državnih prvenstava koju su kod juniorskih parova uzeli Nikola Turk te Luka Štrukelj.
Titulu najboljeg kuglača u drugoligaškom društvu ponio je premoćno Bojan Košak što mu je između ostalog donijelo i prvi (te zasad jedini) seniorski reprezentativni nastup za Hrvatsku između međimurskih kuglača. S druge strane, Predrag Turk je prvenstvo završio sa 22/22 dobivena duela, a impresivnu seriju je nastavio i jesenas zaustavivši se trenutno na brojci od 34 uzastopna nastupa u kojima je uzimao poene. Nažalost, ni takva individualna ostvarenja nisu bila dovoljna da Željezničar dovuku do titule prvaka već su proljeće okončali na drugom mjestu, izgubivši prvenstvo u pretposljednjem kolu, dok se ovog časa nakon jesenske polusezone nalaze na trećem mjestu sa osjetnim zaostatkom od pet bodova. Zato su u rangu niže uspješniji bili kuglači Dubravčana koji su u nevjerojatno izjednačenoj 3. HKL sjever osvojili prvenstvo i promociju u viši rang samo zahvaljujući boljoj poen razlici koja je dijelila prva tri kluba na tablici. U toj raspodjeli najgore je prošao Prosvjetar koji je s identičnim bodovnim učinkom zauzeo treće mjesto. Dubravčanov najistaknutiji pojedinac šampionske sezone bio je Franjo Miser koji je dobio pokal za trećeg igrača lige. Nažalost, ulazak u 2. HKL pokazao se kao preveliki zalogaj za Dubravčan te su do sada u 11 kola osvojili tek jedan bod - i to protiv neporaženog lidera pa bi s obzirom na stanje tablice njihov opstanak bio ravan čudu. Kup MKS-a u finalu protiv Prosvjetara odnio je Željezničar, a isti su klubovi bili i najzaposleniji u prelaznom roku u kojem su napravili trampu Božak-Mikac. Na iznenađenje svih, Željezničar je napravio odličan posao dovođenjem familije Jagić pomoću kojih je pokušao amortizirati rezultatski krater nastao odlaskom Bojana Košaka u Grmoščicu. Iako su mu bila obećavana brda i doline, polusezona među zagrebačkim zelenima Košaku je donijela samo razočaranje pa se nakon nekoliko propalih mjeseci egzila već ovih dana vraća tamo gdje i pripada - među čakovečke Željezničare. Godina na izmaku zatvorena je unaprijed odigranim pojedinačnim prvenstvom za 2014. i to kako na županijskom tako i na regionalnom nivou. Po sedmi puta najbolji je u Međimurju postao Predrag Turk, ispred Stjepana Jagića i Ninoslava Mikaca, dok se ovaj potonji, Ninoslav Mikac, pokalom iste veličine može podičiti i s regionalnog takmičenja gdje je također završio kao trećeplasirani ispred suigrača mu Predraga Turka. Njih dvojica ujedno su osigurali i nastup na državnoj završnici koja slijedi na otvaranju natjecanja u 2014. godini, a po prvi put ondje će biti trojica Međimuraca budući se ondje plasirao i Čakovčanin Zvonimir Plevnjak, inače član Zaboka.
Što se tiče najimpozantnijih ekipnih brojčanih dostignuća svakako treba izdvojiti učinak od 3595 čunjeva Željezničara, dok su najveće pojedinačne rezultate u 2013. godini ostvarili Predrag Turk i Luka Štrukelj s identičnih 622.
U organizacijskom smislu, minula godina bila je izborna, a očito zadovoljni učinjenim delegati su novi mandat predsjednika županijskog saveza opet povjerili Anđelku Crnčecu. On je također izabran i na mjesto dopredsjednika HKS-a, međutim uslijed formalnih nepravilnosti izborne skupštine ista će biti ponovljena.
Svim dostignućima u 2013. godini letvica je postavljena visoko i nema sumnje da bi bili presretni kada bi se slični uspjesi ponovili i u (zimsko) olimpijskoj 2014. godini. Dio na kojem najviše treba poraditi svakako je približavanje kuglanja mlađim naraštajima i time osiguravanje budućnosti ovog sporta. U tu svrhu svakako bi dobro došao i novi suvremeni kuglački objekt za koji postoje preliminarni nacrti, ali u ovo vrijeme iluzorno je očekivati realizaciju istog, kao i generalno priljev značajnijih materijalnih sredstava u kuglanje koje životari na entuzijazmu pojedinaca.
Svim kuglačkim djelatnicima, navijačima, kibicima, dušebrižnicima, sportašima općenito kao i svekolikom čitateljstvu u nadolazećoj godini želimo da ih posluže zdravlje i sreća na putu ispunjenja osobnih ciljeva. Do čitanja u 2014., svako dobro!
Andrija Crnčec

Izvor: 3062