Sport 13.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

KUGLANJE: Tjedan za zaborav

Na Mladosti je sve bilo pripremljeno da se u nedjelju na završnici ekipnog državnog prvenstva za uzrast do 18 godina mladići Željezničara okrune za novog prvaka. Ali umjesto da poznavanje vlastite kuglane kao i domaća publika budu prednost, velika očekivanja temeljena na objektivno odličnim rezultatima u posljednje vrijeme stvorila su dodatno opterećenje koje je rezultiralo ne samo da Željezničar nije osvojio naslov već čak štoviše nije odnio niti neku od utješnih nagrada sa nižih postolja nego su okončali na tek petom mjestu. Za Željezničar je otvorio Stanislav Štrukelj, imao je samo jedan bljesak od 147, dok je ostale staze zbog brojnih otvorenih durova okončavao na razini od 120+ što je u završnom zbroju dalo 526 drva. Prvi veliki problemi počeli su sa Zvonimirom Turkom koji je samoinicijativno premijerno za ovaj nastup „izmislio“ novi hitac što je za posljedicu imalo ne samo loš učinak (509) već i na trenutke tehnički vrlo sumnjive kugle na koje su suci domaćinski zažmirili s obzirom da je prijetila opasnost da se već u toj fazi uništi prvenstvo. Nakon što su za svaki klub odigrala po dvojica kuglača, Željo je imao preko 30 čunjeva zaostatka za vodećim. Glavna uzdanica momčadi, Matija Vikert, u potpunosti je opravdao svoju ulogu - sve do završnih 15 kugli. Već nakon tri staze s igrom na reprezentativnom nivou (441) anulirao je sav do tada nakupljeni minus i činilo se kako usmjerava svoju ekipu u željenom smjeru. Dvije vezane greške na ulasku u zadnje pune (dur dame) unijeli su nervozu u njegovu igru, a kada je još loše otvorio prvu postavu nastala je panika koja je uzrokovala totalni „blackout“ u minutama koje su slijedile. Samo 22 drva posljednjeg čišćenja te shodno tome tek 105 srušenih čunjeva u toj dionici (do tada je samo u pune redovito bio na granici od 100) bacili su Željezničar u tešku poziciju u kojoj je Denis Košak morao tokom zadnjeg bloka ganjati rezultat. Bez oscilacija, stalno na razini od 130 po stazi, Košak je dogurao do 520 što je nažalost s ekipnih 2.101 bilo dovoljno tek za petu poziciju. Bilo je i u njegovom kuglanju prilika i prostora za kvalittniji iskorak te samim time i proboj prema vrhu, ali svaki put kad je trebalo prelomiti, Košak nije uspio pogoditi poziciju. Žal za propuštenom šansom je tim veća što ni konkurenti nisu daleko odmakli - Klek iz Ogulina je na trećem mjestu bio tek za potavu jači, Zaprešić je do srebrnog odličja (2.120) doveo praktično jedan igrač sam (fenomenalni Herceg sa 601), dok prvaci dolaze iz Novske (2.134) koja je imala najujednačeniji sastav.
Analizirajući postignute brojke upada u oči kako je Željezničar najjača ekipa u pune, čak 50- tak drva bolji od primjerice drugoplasiranog Zaprešića, ali zato su u čišćenje daleko daleko najlošiji na prvenstvu. Iako se osjećao najodgovornijim za neuspjeh, nepravedno bi bilo teret krivice svaljivati na Vikerta budući je on i uz neshvatljivo loš finiš igre bio daleko najjača karika Željezničara s 546 čunjeva, a uz to i ukupno gledano četvrti pojedinac dana. Svaki od igrača Željezničara je trebao biti bolji za desetak drva, a možda je na kraju ovakav rasplet i najpravedniji da se ne potežu eventualni repovi oko igre Zvonimira Turka. Greške treningom ispraviti pa dogodine u novi pokušaj.

3. HKL
Tjedan za zaborav
Samo sedam dana imali smo vodeći dvojac Dubravčan-Prosvjetar na vrhu tablice. U petak su oba kluba izgubili svoje mečeve. Dubravčanova zaliha je bila dovoljna da se usprkos porazu i dalje zadrži na čelu, samo što su dopustili pratiteljima da im se približe na bod, dok je Prosvjetar skliznuo na četvrto mjesto. Dubravčan je gostovao kod Obrtnika iz Oroslavja i imao je priliku eventualnim uspjehom u derbiju jednu ruku već staviti na šampionski pehar. Izgubivši drugu utakmicu zaredom, ovaj put s 5,5-2,5 ostavili su prvenstvo širom otvorenim. Ključni trenutak utakmice dogodio se u srednjem turnusu kada je momčad u ponor bacio Tomislav Hraščanec (222). Iako je ušavši kao zamjena Josip Čižmešija Soso srušio zapaženih 280, minus je još uvijek ostao preveliki da ga ostali suigrači anuliraju. A imali su u svojim redovima Dubravčani izvanrednog Željka Šimunića (575) te odličnog Sašu Štefića (558) koji su dobili svoje duele, dok je do pola poena u završnici stigao i Dražen Cenko (541). Uz njih solidan učinak Josipa Čižmešije Čičija (539), dok osim kod Hraščanca, razlog konačnom zaostatku od 64 čunja treba tražiti i u lošem nastupu Franje Misera (505).
Prosvjetar se propisno osramotio u Koprivnici kod tamošnjeg Željezničara. Nije toliko problem u porazu od visokih 7-1, koliko u momčadskom zbroju koji nije dosegnuo ni granicu od 3000 čunjeva. I to čak niti uz super raspoloženog Ivana Rođaka koji je sa 557 drva na zahtjevnoj kuglani pružio putokaz kako se može igrati. Možda zvuči čudno, ali Prosvjetar je i uz konačnih tek 2.986, 1-7 te -174 u čunjevima, lako mogao do remija. Evo i kako. Ilija Višić je pri 513 izgubio za 3 drva, a pri tome je u trećem setu srušio „stojadina“ (101). Josip Šarić je kod 515 također bio tri čunja prekratak, s time da je samo zadnju stazu izgubio za 21 drvo (135-114). Stjepanu Blažeku je 5 drva manjkalo za dobivanje duela na smiješnih 484-489, a tokom igre je na čak tri staze bio ispod 120. Gdje je onda nastala tako ogromna razlika? Pa recimo da je Emil Horvat (491) u samo jednom setu (107) nakupio -51, a kao šlag na kraju je došla kombinacija Stjepan Čuček (231) i Božidar Igrec (195, zadnji set 85 !?!).
Ništa bolje sreće nisu bili ni kod Željezničara 2 jer su i oni morali priznati premoć protivniku. Cesta Varaždin na svom je terenu bila bolja sa 5-3 uz 120 razlike. U prvom dijelu Željezničar ne samo da je pružio dobar otpor, nego je preko odličnog dvojca Vikert-Matoša čak i poveo s 2-1. Matija Vikert bio je još jednom u super izdanju srušivši 577 drva, a povratnik u kuglanje, Nikola Matoša, ponovo je zaintrigirao sa 555 oborenih čunjeva. Međutim to su bili i jedini raspoloženi kuglači kod Željezničara, svi ostali daleko od potrebne razine, pogotovo kad Cesta odigra drugoligaških 3299. Treći poen za Željo uzeo je Denis Košak (522) na setove, uz osjetni minus u drvima, dok preostali suigrači nisu ni zaprijetili ozbiljnije u svojim duelima.
Jedina svjetla točka minulog tjedna bio je Zanatlija. Ruku na srce, protivnik im je bio jedini apsolutno nekonkuretni klub u ligi, Ivančica, ali su zato mogli priliku dati i onima koji inače nemaju mogućnosti nastupiti, a da sve to nema značajniji negativni utjecaj na konačni ishod. S obzirom da je Ivančica imala tek jednog igrača preko 500, Zanatliji su i samo dva i pol dobra kuglača bila dovoljna da se ubilježi pobjeda od 7-1 uz čak 185 razlike. Franjo Gosarić prometnuo se u prvo ime sa 550, a Ivica Petković je sa 542 čunja opet pokazao određeni potencijal kojem do do pune realizacije još nedostaje podosta taktičkog usmjeravanja. Ona preostala dobra „polovica“ odnosi se na Damira Grašića koji je nakon srušenih 278 mjesto ustupio Borisu Ivančiću, a jedno od rijetkih pojavljivanja u službenim utakmicama upisala je i Mirjana Kukovec. Sa tri vezane pobjede, a uz propuste vodećih, Zanatlija se bodovno približio liderima, a može li se eventualno uključiti u borbu za postolja pokazati će već u subotu kada će u gradskom okršaju snage odmjeriti s Prosvjetarom.

Košak opravdao poziv
Osjetio je atmosferu reprezentativnog okruženja tokom putovanja i nastupa na prijateljskoj utakmici selekcija Slovačke i Hrvatske koja se u subotu odigrala u Bratislavi. U svom debiju pod državnom zastavom Košak je srušio 601 čunj i time opravdao svoje pozivanje među najbolje, posebno imamo li u vidu da premijerni nastupi donose i dozu psihičkog pritiska. Hrvatska je bila maksimalno uvjerljiva i sa 8-0 pregazila domaćine, srušivši pritom gotovo nevjerojatnih 3.955. A zbog Košakovih inozemnih angažmana, Željezničar je bio prisiljen odgoditi utakmicu redovnog ligaškog kola pa će se zaostali susret sa Ciglenicom odigrati na veliki petak, 29.03. u 18 sati. Stoga su u Željezničaru tijekom vikenda samo pratili zbivanja na ostalim stazama, a razvojem događaja mogu biti itekako zadovoljni. Doduše na temelju poen razlike pali su za jedno mjesto, ali ne zaboravimo da imaju i domaću utakmicu manje i to sam posljednjeplasiranim klubom. Rezultati koji su ih obradovali su dva remija - onaj varaždinskog Željezničara protiv MIVa, te neriješen ishod dvoboja Zanatlije Sisak i Lepoglave. Bjelovar je demonstrirao snagu sa 3.588, a pobjedio je i Zabok skočivši na četvrtu poziciju. Drugo teško gostovanje u nizu Željezničare će suprotstaviti Lepoglavi koja posljednjih tjedana pokazuje top formu. Da bi mogli računati na bodove, trebat će ići blizu 3.400, ako ne i više, a ne sumnjamo da će im u tome pomoći navijači u subotu na Dravi od 18 sati.
A. Crnčec

Izvor: 3020