Sport 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

KUGLANJE: Zanatlija preskočio Prosvjetar

Dvojica ‘željezničara’ na
državnom
Predblagdanski vikend bio je rezerviran za podjelu priznanja najboljim pojedincima, ali iako je vrijeme darivanja, za odličja se vrijedilo dobrano potruditi. Regionalno prvenstvo održano je u dva nastupa na kuglanama u Bjelovaru i Čakovcu, a međimursko kuglanje još je jednom dobilo potvrdu visoke kvalitete.
Nakon prvog dana Željezničarov Predrag Turk bio je trećeplasiran sa 609 drva, a suigrač mu Ninoslav Mikac je sa 573 vrebao svoju priliku sa sedme pozicije. Naslov je već na polovici praktično osigurao Dario Duda s fantastičnih 642, dok je prvi pratitelj Darko Kasumović imao osjetni zaostatak sa 611.
Finalni dan u Čakovcu donio je određene pomake od kojih je svakako nama najznačajniji iskorak Ninoslava Mikaca. Mikac je vrhunskom igrom i sveukupno drugim rezultatom na Mladosti, od okruglih 600 čunjeva, skočio na treće mjesto sa 1173 drva u zbroju.
Jedinu prijetnju u borbi za najmanji pehar predstavljao mu je Predrag Turk. A on pa cijeli dan nikako nije pronalazio igru u čišćenje te još k tome (namjerno?) promašio predzadnji hitac za prijelaz u pune čime je Mikacu poklonio prvo regionalno postolje. Za utjehu Turku (1168) ostaje treći uzastopni plasman na državnu završnicu. Na nacionalnu smotru će još jedan Čakovčanin, petoplasirani Zvonimir Plevnjak (1141) koji nastupa za KK „Zabok“. Titulu je odnio Duda (1225) koji je uspješno odolio pritisku Kasumovića (1216).
Od preostalih predstavnika međimurskih klubova Stjepan Jagić (1120) završio je kao sedmi, sin mu Zoran (1094) na 19. poziciji, Franjo Gosarić iz Zanatlije (1082) kao 22. dok je Nebojša Žnidarić (1039) na kraju 25. Titulu državnog viceprvaka neće imati priliku braniti Bojan Košak, ali je odlična vijest da se nakon propale polusezone u zagrebačkoj Grmoščici izgubljeni sin vraća kući te će već s prvim danima 2014. godine imati pravo natrag odjenuti Željezničarov dres.
3. HKL
Zanatlija
preskočio
Prosvjetar
Drugu utakmicu zaredom Prosvjetar je poražen. U srijedu je u gradskom ogledu bolji bio Zanatlija sa 5,5-2,5 i uz 45 drva viška. Tokom cijelog susreta Zanatlija je imao inicijativu te laganu, ali i dostižnu, prednost u čunjevima koja je garantirala neizvjesnu utakmicu. Odmah na startu lekciju je svima očitao Ivan Vukoja, gastarbajter koji uskoči pomoći kada stigne te je „na svježinu“ ostvario najbolji učinak od 568, kraj čega mu Dragutin Danilović (520) nije mogao nikako parirati. Za kanarince iz Prosvjetara izjednačio je Stjepan Blažek (541) protiv Ivice Petkovića (518) da bi potom odmah u srednjem paru doživjeli slom. Franjo Božak (506) i Ilija Višić (503) dopustili su da se Zanatlija preko Jurice Petkovića (508) i Damira Grašića (530) odvoji na 3-1 te 54 čunja. Emil Horvat i Ivan Rođak nastojali su anulirati zaostatak i preokrenuti utakmicu, međutim Franjo Žarković i Franjo Gosarić suvereno su kontrolirali tijek događanja i u niti jednom trenutku nije se razlika značajnije spuštala. Horvat (559) je na kraju uzeo drugi poen za Prosvjetar u duelu protiv Žarkovića (550), dok su Rođak i Gosarić svoj okršaj okončali svaki sa po 526 i podjelom poena.
Rezervna momčad Željezničara je u dvije utakmice minulog tjedna uhvatila samo bod. I dok poraz na gostovanju kod Ceste nije neočekivan, remi u domaćoj utakmici protiv Varteksa svakako je neuspjeh. Dvoboj dviju najmlađih ekipa u ligi završio je sa 4-4 pri čemu su Željezničari dobili četiri pojedinačna duela, dok je Varteks uz dva individualna poena još dva dobio za ukupno veći momčadski zbroj.
Čak i mršavih 3099 drva kod Varteksa ostalo je nedostižno za Željo 2. Već u prvoj rundi dvoboj najboljih pojedinaca - Goran Vrček se provukao kroz srednje setove dobijajući ih za drvo ili dva, da bi potom zablistao i sa konačnih 559 nadjačao Igora Kolarića (541). Na 2-0 i 64 razlike povećao je Denis Košak (539), dok je treći poen djelo Matije Vikerta (510). Nepotrebno taktiziranje i kockanje sa Stanislavom Štrukeljom (459) rezultiralo je da je sva stečena prednost otišla u vjetar te se u završnicu ušlo sa samo čunjem viška. A tamo je Nikola Turk (526) nakon početnih poteškoća osigurao poen za barem remi, dok je prvi puta ove sezone ozbiljnije zakazao Luka Štrukelj čijih 114+112 nije ni moglo na kraju dati puno više od 487. Tako su prezimenjaci Štrukelj kombinirano lošim nastupima koštali Željezničar i puno više od završnih 19 drva minusa.
Slični raspored rezultata zbio se i u nedjelju kod Ceste: tri vrlo dobre cifre, dvije ne baš blistave te jedna katastrofalna koja je zasjenila sve ostalo. U porazu od 5-3 i minus 103 čunja ponovo je najbolji bio Goran Vrček, koji je tako u samo dva tjedna skupio tri „man of the match“ statusa, neovisno o tome nastupa li za prvu ili drugu momčad. Znakovito je pri tome kako iz utakmice u utakmicu linearno diže formu pa je tako sada njegov doseg bio izražen sa 569 drva. Za pohvalu su bili i Matija Vikert (553) te Zvonimir Turk (552). Kriza se nastavila kod Luke Štrukelja (515), a ništa osjetno bolji nije bio ni Denis Košak (519). Nikola Turk se nakon nekoliko nastupa u kojima je pokazivao poboljšanje opet srozao na 238 pa nije bilo druge nego ga mijenjati sa Petrom Perčićem koji će da bi brojke bile potom veće od zbrojenih 457 svakako morati još mnogo poraditi na igri u čišćenje.
Andrija Crnčec

Izvor: 3061